Miért NE adjon csontot a kutyának?

Szinte mindenki látja lelki szemei előtt a képet egy boldog kutyáról, amint elégedett rágcsálja hatalmas csontját. Tele az internet is ilyen cuki képekkel. Legendák szólnak a kincsüket a kertben elásó ebekről, a miniatűrökről, ahogyan vérmes fenevaddá válnak csontjuk védelmezése közben.

Ám érdemes belegondolni a csülökcsont veszélyeibe, és meghallgatni azokat az eseteket, amikor a főtt csont szilánkjai okoztak komoly bélkárosodásokat a kutyáknál. Persze örök vita a nyers vagy főtt csont kérdése a gazdák között. Mert az, hogy a kutya szereti a csontot, nem lehet kérdés, ám a tálalás mikéntje igen. Sokan azt gondolják, a nagy csont a jó csont, pedig a mérete teljesen mellékes.

Ha biztosra akar menni, akkor mindig úgy dobja ki a csontokat, hogy a kutya ne férjen hozzá, sőt, séta közben pedig ügyeljen arra, nehogy felszedjen vagy kikukázzon egyet az eb. Vegyen műcsontot kedvencének, azon is boldogan elrágódik majd, ráadásul sokkal biztonságosabb!

Ime 10 ok, miért NE adjon csontot a kutyának

  1. Törött fogak: A csont rágása közben letörhet a kutya foga, ez pedig igen költséges állatorvosi beavatkozáshoz vezethet.
     
  2. Száj- és nyelvsérülés: Ezek a sérülések erősen tudnak vérezni, a seben keresztül sok szennyeződés és baktérium kerül az állat szervezetébe.
     
  3. A csont rászorulhat vagy beleakadhat az alsó állkapocsba: Ez nem csak ijesztő helyzet, de fájdalmas is a kutya számára, ráadásul elég sokkoló és költséges a gazdának.
     
  4. A csont megakad a nyelőcsőben:  A nyelőcsövön halad át az étel a gyomorba.  Lehet, hogy hirtelen lenyelte a kutya, de előfordulhat, hogy a lenyelt csontot próbálta felöklendezni, és akkor akadt meg. Mindenképp állatorvos kell az eltávolításhoz.
     
  5. A csont a légcsőbe szorul: Ez akkor fordulhat elő, ha a kutya véletlenül belélegez egy apróbb csontszilánkot. Mivel az állat légzését a csontszilánk akadályozza, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.
     
  6. A csont megakad a gyomorban: Lehet, hogy simán lejutott a gyomorba, de túl nagy ahhoz, hogy onnan kijusson a belekbe. Attól függően, hogy mekkora a csont, műtéti beavatkozás vagy béltükrözés szükséges. Ennek során az állatorvos egy csövet vezet a gyomorba, melynek végén kamera van, és endoszkópias eljárással megpróbálja kiemelni a csontot.
     
  7. A csont a belekben akad meg: Ez bizony bélelzáródást okozhat, és azonnali műtéti beavatkozást igényel.
     
  8. A csonttöredékek székrekedést okoznak: A csontszilánkok élesek, ahogy a belekben mozognak, felsértik és irritálják a vastag- és vékonybelet. Ez bizony erős fájdalmat okoz, a kutya nem tud székletet üríteni, úgyhogy mielőbb érdemes az állatorvoshoz fordulni.
     
  9. Súlyos vérzés a végbélben: Ez az állapot igen veszélyes lehet, azonnal vigye a kutyát az állatorvoshoz.
     
  10. Peritonitis: Ez a hasi bakteriális fertőzés akkor fordul elő, amikor a csontszilánkok miatt apró lyukak alakulnak ki hasfalon és a beleken. A fertőzés végzetes lehet, tehát mielőbb orvosi beavatkozásra van szükség.

Fontolja meg tehát, érdemes-e csontot adni a kutyának, vagy jobb megoldás olyan műcsontot venni, amely nem csak ízletes, de biztonságos is. Ezzel együtt bármit rág is a kutya, tartsa szemmel, különösen, ha első alkalommal ismerkedik egy-egy rágójátékkal vagy műcsont-félével.

Ajánlott cikkek