Ínybetegségek a kutyáknál

A kutyák fogínybetegsége komolyabb probléma, semmint első látásra gondolnánk. Bárki, aki valaha is szembesült a fogfájás vagy ínybetegség okozta fájdalommal, rossz közérzettel, együtt tud érezni azzal a szegény kutyával, mely hasonló problémákkal küzd.

Különösen akkor érzi át ezt a helyzetet, ha belegondol abba, hogy a kutyák csak a szájukkal tudnak megragadni és felvenni dolgokat, ezzel kommunikálnak, esznek, sőt, ezzel játszanak – hacsak nincs olyan betegség, ami akadályozná őket ezekben a tevékenységekben.

A fogínybetegség nem csak hogy sokkal komolyabb probléma, mintsem sokunk gondolná, de tudni kell azt is, hogy sokszor emberi hanyagság eredménye, ugyanis igen könnyen megelőzhető.

Tehát a gazdák felelőssége, hogy figyelemmel kísérjék, mi „zajlik” a kutya szájában, neki kell felismernie a korai jeleket, tüneteket.

A kutya fogínye halvány, sápadt színű lett? Nos, figyeljen, komoly lehet a baj!
Az állatorvosok a humán bőrgyógyászokkal ellentétben az élénk rózsaszínt kedvelik, különösen a kutya szájában. Amikor a fogíny élénk rózsaszínről halvány, sápadt színre vált, valószínűleg oxigénhiány lép fel, ez pedig olyan belső probléma, betegség jele, mely azonnali kezelést igényel.

állatorvos kutya fogait vizsgálja

Az egészséges fogíny

A sápadt, halvány íny azt jelzi, hogy nem elegendő a vörösvérsejtek száma, ezt az állapotot anémiának, azaz vérszegénységnek hívják. Az anémia azért veszélyes, mert a vörösvérsejtek szállítják az oxigént a szervezetben. Ha nincs elég vörösvérsejt, az oxigénszint csökken, az állt gyenge és fáradékony lesz.

A vérszegénység leggyakoribb okozói a paraziták. A kutyák és a macskák általában elegendő vörösvérsejtet állítanak elő ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, ám amint a bolhák, férgek és egyéb vérszívó paraziták telepednek meg szervezetükben, a vörösvérsejtek száma is csökken. A sápadt íny jele lehet akár fekély vagy daganat miatti belső vérzésnek is, mely hosszú távon szintén anémiához vezet.

A halvány íny jele lehet egy komoly betegségnek is, melynek a neve AHA-autoimmun hemolitikus anémia. A betegség maga örökletes, gyakran fordul elő spánieleknél, collieknál, springer spánieleknél, bobtailnél, ír szettereknél és uszkároknál; következtében az immunrendszer maga pusztítja el a vörösvérsejteket.

A vérszegénység kialakulhat gyógyszerek mellékhatásaként is. Az ösztrogén, a klóramfikenol és a phenylbutazon akadályozhatja a csontvelő vörösvérsejt-termelését. A kutyáknál, melyek aszpirint kapnak fájdalomcsillapítóként, kialakulhat fekély és belső vérzés.

Persze a sápadt íny nem mindig jelent vérszegénységet. Súlyos baleset után a vérnyomás veszélyesen alacsony szintre süllyed, mivel a szív nagy sebességgel pumpálja a létfontosságú szervekbe a vért, és a távolabbi területekre, mint a fogíny, a lábujjak, vagy a fülek hegye már nem jut elegendő vér. Ebben az esetben a vérnyomás esése okozta sápadt íny azt jelzi, hogy a kutya sokkos állapotban van és azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

Kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető a vérszegénység. Kapható speciális táp, melyben az ásványi anyagok, proteinek és vitaminok szintje magas.

Soha ne adjon az állatnak vastartalmú kiegészítőket az állatorvos jóváhagyása nélkül, mert mérgező lehet.

Bár a vérszegénység veszélyes lehet, általában nem nehéz a vörösvérsejtek egészséges szintre állítása. Azok a kutyák, melyek a bolhák vagy más élősködők miatt kerülnek ilyen állapotba, miután megszabadulnak tőlük, 3-4 nap alatt helyrejönnek.

fogkőleszedés kézi leszedővel

Rossz lehelet: vajon fogíny probléma okozza?

Ha a kutyának rossz a lehelete, ez bizony fogíny betegség jele is lehet. Érdemes állatorvoshoz fordulni, hiszen a rossz lehelet a problémák első jele, ilyenkor még könnyen kezelhető a betegség.

A fogkő és a fogínygyulladás gyakrabban fordul elő idősebb kutyáknál, de bármely korra jellemző lehet, ha a gazda nem kezeli megfelelően a kutya fogait, már kölyökkortól kezdve. A rendszeres fogászati ellenőrzés a kutyáknál is fontos, így megelőzhetők a komolyabb betegségek, és egyszerűen kezelhetők a már kialakult problémák.

Manapság már nem lepődik meg senki, ha egy gazda mossa a kutyája fogait. Ehhez kiváló fogápoló  termékek kaphatók, mi itt akadtunk kutyánk kedvenc, marhahús ízesítésű fogkrémére. Emellett célszerű rendszeresen fogtisztítü rágókákat is adni az ebnek, hadd tartsa edzésben a fogait és az ínyét. A sok-sok kiválüó termék közül nálunk a fogkefe formájú rágcsa vált be.

Rossz lehelet, mint gyilkos kór?

Igen, lehet jele gyilkos kórnak a rossz lehelet. A fogkövesedés és az ínygyulladás során baktériumok szaporodnak el a szájban. Ha a baktériumok tömeges szaporodásba kezdenek és megtámadják a szöveteket, könnyen eljutnak más szervekbe is, ahol szintén fertőzések és gyulladások alakulnak ki.

Tény, hogy a rossz lehelet gyakoribb az idős kutyáknál, amikor a fogkőképződés intenzívebb, ha csak nem tisztítja rendszeresen a kutya fogait. Az első lépés mindig az állatorvos, aki megvizsgálja az állat fogait és megállapítja, mi a rossz lehelet oka. Amint ez sikerült, olyan étrendet és egyéb kezelést ajánl, mely segít a fogkő megszüntetésében és a további fogkövesedés megelőzésében. Jól tudjuk, a megelőzés mindig egyszerűbb és olcsóbb, mint a kezelés.

Érdemes időt szánni az állat fogainak tisztítására, ehhez kiváló fogkefék és a kutya számára is kellemes ízű fogkrémek kaphatók. Hasznosak a rágójátékok, csontok, melyek természetes úton segítenek a fogkő eltávolításában, edzésben tartják a fogakat, rágóizmokat és az ínyt.

Persze ha nincs más megoldás, az állatorvos ultrahangos fogkő eltávolítást végez, ám tudni kell, hogy ez szinte mindig altatásban történik, mely idős, beteg állatok esetében nem kevés rizikót hordoz magában.

A kutyák fogínygyulladása

Fogínygyulladáskor az íny vörös és duzzadt, kialakulásának oka legtöbbször a fogkő. Fogkő akkor alakul ki, amikor a szájban normálisan megtalálható baktériumok a nyálban található szénhidráttal és fehérjékkel keverednek, majd ez a lepedék megtapad a fogakon és elmeszesedik, így fogkövet képezve rajta.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyes - zömében kistestű fajták - hajlamosabbak a fogkövesedésre. A probléma csak az, hogy a gazdik - ahogy mi is - nem túlzottan örülnek, ha az állatorvos minden alkalommal elaltatja a kutyát a szükséges fogkőleszedési procedúrához. Ezért átböngésztük a netet, mígnem ráakadtunk erre a termékre. Mióta ezt használjuk, ritkábban kell a fogkő miatt állatorvoshoz forulnunk.

Ha a fogínygyulladást kezeletlenül hagyják, a fogak elvesztéséhez vezet.

A betegség leglátványosabb tünete a vörös és duzzadt íny. Amint ezt észleli, azonnal vigye el a kutyát az állatorvoshoz, aki megállapítja, milyen kezelésre van szükség. Lehet, hogy a szájüreg teljes állapotfelméréséhez el kell bódítani a kutyát, de csak így tudható meg, milyen problémákat okozott a fogkő és milyen mértékű a gyulladás. Szükség lehet vérvételre, adott esetben akár röntgenre is. A jó hír azonban, hogy a bódítás időtartama alatt a fogkövek könnyen eltávolíthatók, ez pedig feltétlenül szükséges a megfelelő kezeléshez.

Miután a kutya felgyógyult a fogínygyulladásból, minden gazda szeretné, hogy ne ismétlődjön meg a betegség. Ehhez rendszeres tisztításra van szükség, ahogy azt fentebb említettük. Ne feledje el, hogy a humán fogkefe nem megfelelő a kutyák számára, a humán fogkrém pedig nem csak kellemetlen ízű, de esetenként veszélyes összetételű is a számukra.

Kutyák fogínysorvadása

A fogínysorvadás a fogágy betegségek előrehaladott állapota. Az állkapocs-csontban kialakuló fertőzés fogvesztéshez és rossz lehelethez vezet. Először a fogíny kerül veszélybe, de később átterjedhet a test többi részére, akár létfontosságú szerveket is veszélyeztetve.

Összegzés

A fogíny betegségek nem csak kellemetlenek a kutya számára, de akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek. Rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel, fogmosással, elegendő rágási lehetőség biztosításával megelőzhetők a problémák.

Fontos az egészséges táplálkozás, nem csak a fogak egészségének megőrzése, de az általános jó kondíció miatt is. A kezeletlen fogkövesedés és fogínygyulladás nem csak a fogak elvesztéséhez és diszkomfort érzéshez vezet, de akár veszélyes, esetenként halállal végződő betegséget is okozhat.

A rossz orális állapot jelei

  • Rossz lehelet
  • A száj körüli terület érzékenysége
  • Étvágycsökkenés
  • Nehézség a rágásban és evésben
  • A száj kaparászása
  • A fogak elvesztése
  • Vérző, gyulladt íny
  • Fogkövesedés

Ajánlott cikkek