Otthoni fogápolás

A gazdák gyakorta bagatellizálják kedvencük rossz leheletét, mondván, ez normális. Pedig a rossz szájszag fogágy betegséget, a fogíny bakteriális fertőzését vagy a fogak meglazulását jelezheti. Ami egyszerű ínygyulladással kezdődik, később ínysorvadás lesz, végezetül pedig a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet.

A szájban kialakuló bakteriális fertőzések a véráramba kerülve károsíthatják a szívet, a májat és a vesét is. Ezért ha azt tapasztalja, hogy kedvencének lehelete bizony kellemetlen és/vagy fogai elszíneződtek, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen fogászati rendellenesség van a háttérben.

A kutatások szerint a három évesnél idősebb macskák és kutyák körében igen nagy százalékban fordulnak elő szájüregi rendellenességek. A legnagyobb baj az,  hogy sajnos igen sok esetben ezek kezeletlenek maradnak, pedig lehet, hogy a korai felismeréskor elegendő lenne egy alapos fogtisztítás is. Minden fajtánál – de különösen a kistestű ebeknél – a rendszeres otthoni és az állatorvosi szájápolás kiemelt fontosságú.

Miből is áll az otthoni fogápolás? Nos, a kutya fogát meg kell mosni, ugyanúgy, mint a sajátunkat. Persze ehhez speciális fogkefe és fogkrém áll rendelkezésre, és bizony érdemes kölyökkortól hozzászoktatni a kutyát az időszakos tisztogatáshoz. A kereskedelmi forgalomban kaphatók fogtisztító rágcsálnivalók és játékok is, melyek segítenek a fogkőképződés megelőzésében. Válasszon olyat, amit kutyája kedvel, hiszen a cél elérése a lényeg.

Legalább heti egy alkalommal nézzen bele a kutya szájába. Vizsgálja meg, nincsenek-e duzzadt, esetleg vérző területek, nem lát-e fogkőre utaló jeleket a fogakon. Emelje meg az ajkak sarkát és mindig vizsgálja meg a hátsó őrlőfogakat és azok környékét is! Fordítson figyelmet a fogíny színére – a fényes, rózsaszín íny az egészséges. Ha fehérnek vagy sötétvörösnek látja, forduljon állatorvoshoz, akárcsak ha bármilyen egyéb rendellenességet észlel a szájüregben.

A fogkőlerakódást az orvos gyorsan, biztonságosan és fájdalommentesen el tudja távolítani. A fogíny rendellenességei otthon nem kezelhető problémák, ennek kezelése szintén az orvos feladata.

Ajánlott cikkek