Fogmosás kutyáéknál

Lehet, hogy a kutya számára a vonzó mosoly kevéssé fontos, ám az, hogy fogai épek és egészségesek legyen, ezáltal megfelelően tudjon rágni és rágcsálni, már igen. A gazda számára sem mellékes, hogy kedvence bűzös lehelettel liheg az arcába üdvözléskor, netalán így ad nyálas kutyapuszit.

 Az éves állatorvosi látogatásokkor a doki megvizsgálja a kutya fogait is, de ezen túlmenően a gazdának is tennie kell a fogászati problémák megelőzéséért. A lepedék és a fogkő könnyen megül a fogak felszínén, hosszú távon a fogak lazulását és elvesztését okozza, de könnyen kialakulhat fogíny betegség is. Mindemellett az eb szájának szaga is kellemetlen lesz.

Vannak bizonyos fogászati rendellenességek, melyek a genetikai manipuláció és a tenyésztés eredményeképpen alakulnak ki a kutyáknál. Különösen egyes törpe fajtáknál gyakoriak a veleszületett fogrendellenességek. Ezeknél a kutyáknál egy aprócska szájban ugyanannyi fognak kell elférnie, mint a nagy kutyáknál, ami nem is olyan egyszerű dolog. Más fogbetegségek a kor előrehaladtával alakulnak ki.

Akármi legyen is az ok, a gazda feladata, hogy segítsen kutyájának a fogak rendszeres ellenőrzése és tisztítása által.

  1. Lehetőleg már apró kölyökkortól szoktassa kutyáját a fogak ellenőrzéséhez és tisztításához. Kösse össze a tisztítást játékkal, jutalommal, ami lehet akár egy fogtisztító rágóka is.
  2. Többféle fogtisztító alkalmatosság kapható. Az egyik a gazda ujjára húzható, kemény gumifelületű tisztító, kis tüskékkel. Van, amelyik hasonló módon az ujjra húzható, de felülete kefét formáz. Mindig ügyeljen arra, hogy csak kutyák számára ajánlott fogkrémet használjon, a humán készítmények egészségtelenek a kutyák számára!
  3. Használhat kisgyerekek számára gyártott fogkefét is, ez esetben válasszon puha, a kutya méreteihez igazodó darabot.
  4. Nagyon aprócska, „kis szájú” kutya esetében praktikus megoldás lehet egy egyszerű szemöldökkefe használata.
  5. Kutyafogkrém helyett praktikus megoldás lehet a szódabikarbóna is, habár az ízért a kutya nem fogja egyhamar megkedvelni
  6. Jó alternatív megoldás a fogak ápolására, ha heti több alkalommal nedves frottír törülközővel átdörgöli a kutya fogait. Ha még élvezetesebbé szeretné tenni az eb számára a macerát, dörzsöljön egy kis fokhagymát a törülközőbe.
  7. A kutya elrohan, amint meglátja a fogkefét a kezében? Nos, kínáljon neki fogtisztító jutalomfalatokat vagy csontokat. Ezek a termékek segítenek a lepedék eltávolításában, megelőzik a fogkő kialakulását. Napi étrendjébe iktasson száraz, kemény falatokból álló száraztápot. Ezek között található olyan, melyet kifejezetten fogászati célra ajánlanak összetevői miatt.
  8. Ha szükséges, keresse fel az állatorvost és kérje segítségét a fogkő eltávolításában. Ne feledje: a fogkő eltávolítása altatásban történik.
  9. Ha a kutya lehelete kellemetlen szagú, az jelezheti valamilyen betegség kezdetét. Ez esetben kérjen állatorvosi vizsgálatot.
  10. Amennyiben a kellemetlen szájszagot nem betegség okozza, próbálja meg alternatív módon kezelni. Keverjen össze három rész vizet egy rész nem mentolos klorofillal. A klorofill természetes dezodoráló szer, általában bio boltokban kapható. Adjon a kutyának napi egy cseppet a keverékből, mely belsőleg szünteti meg a kellemetlen leheletet vagy vegyen kifejezetten kutyák részére gyártott klorofill tablettát.

Ajánlott cikkek