Az étel őrzése

Az, hogy a kutya őrzi, védi, ami fontos a számára, teljesen természetes viselkedés. Azok a vadon élő állatok, amelyek sikeresen tudják megvédeni, ami az övék – legyen az élőhely, étel, vagy akár falkatársak, pár, kölykök – sokkal esélyesebbek a túlélésre. Mégis, a kedvtelésből tartott állatoknál egyre kevésbé kívánatos ez a védő ösztön, különösen akkor, ha ez emberekkel szemben jelentkezik.

Maga a védelmező ösztön elég sokféle formában nyilvánulhat meg a kutyáknál, igen széles skálán mozogva, a viszonylag jóindulatútól – amikor a védelmezett tárggyal elszalad – egészen a vadul agresszívig – amikor üldözi és/vagy meg is harapja a célszemélyt. Vannak kutyák, amelyek minden egyes embertől óvják a dolgaikat, tárgyaikat. Az, hogy egy kutya mit talál fontosnak, mit őriz és véd, egyedenként változó. Vannak, amelyek csak a játékaikat, rágócsontjaikat védelmezik, mások ellopkodnak tárgyakat, és azokat óvják, és igen sokuk például az ételét.

kölyökkutya szájában fogva őrzi a csontját

A legtöbb esetben az étel őrzése nem olyan mértékű probléma, hogy kezelni kelljen. A gazdák ilyenkor ésszerű óvintézkedéseket tesznek, hogy mindenki biztonságban legyen, azaz egyszerűen magára hagyják a kutyát, amíg meg nem eszi az ételt, esetleg mobilkennelben vagy boxban etetik meg, azaz olyan helyen, ahol kisebb a motivációja az étel védelmezésére és őrzésére.

Persze ezek a gazdák tudják, hogy meg sem szabad próbálniuk elvenni az ételt – legyen az akár elcsórt falat, vagy romlott ételmaradék – a kutyától. 

Ha gyerek is van a családban, akkor a helyzet már nehezebb. Mivel a gyerekek nehezebben ismerik fel a kutya figyelmeztető jelzéseit, őket gyakrabban éri harapás. Az is valószínű, hogy a gyerek gondatlanabbul viselkedik, és esetleg a kutya közelébe megy, amikor az eszik, hiszen végig sem gondolja a szituációt. Aztán persze vannak azok a helyzetek, amikor egy ilyen, az ételét védelmező kutyával a felnőttek élete sem könnyű. Leginkább igaz ez olyankor, amikor a kutya még az asztalon, tárolókban levő ételt, de a maradékot, a mosatlan edényben levő szagot is vadul őrzi. Mivel ezek a helyzetek elkerülhetetlenek, a védelmező magatartást sem lehet megelőzni.

Egy csipetnyi megelőzés

A fiatal kölyökkutyák hajlamosak az ételük őrzésére, mivel nekik gyakran meg kell küzdeniük az alomtársakkal, hogy egy bizonyos adagnyi ételből minél többhöz, de legalább elegendőhöz jussanak. 

A legtöbb tenyésztő együtt, egy tálkából eteti a kölyköket, akiknek emiatt gyorsan és ügyesen kell enniük, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak. Amelyik a legtöbbhöz jut, az lesz a legnagyobb és legerősebb az alomban. Ha pedig a tenyésztő nem ügyel erre, akkor megeshet, hogy egy vagy két kölyök előnyhöz jut, és mindig ők eszik a legtöbbet. Az agresszív, erőszakos viselkedés ebben az esetben jutalommal jár, hiszen elég ételhez jut a kiskutya, így a viselkedés rögzül benne.

kölyökkutyák egy tálból falatoznak

Ha a frissen a családba került kölyök, vagy akár felnőtt kutya nem mutat hajlamot a tárgyak, étel őrzésére és védelmezésére, akkor elég arra figyelni, hogy ez később se alakuljon ki nála.

Szoktassa hozzá, hogy időnként – és korántsem mindig, sőt! – kézből ad pár falatot a kutyának. Üljön le, és adja oda kézből a falatot, vagy leginkább a jutalomfalatot.

Egyik kezével nyújtsa a falatot, a másikkal simogassa meg, és beszéljen hozzá kedvesen. Amennyiben ezt a kutya nyugodtan fogadja, a tálkáját vegye az ölébe, és hagyja, hogy így egye meg az ételét. Időnként simítsa meg, de ne zavarja az étkezésben. Egy pár ilyen eset után tegye le a tálat a helyére, hagyja, hogy a kutya egyen, de időnként dobjon bele egy-egy újabb falatot, vagy valamilyen finomságot – csirkehusit, sajtot, stb. Ha a kutya hazavitele után pár hónapig ezt a folyamatot követik, akkor a kutya mindig nyugodt és békés lesz, amikor eszik. Ám ha már az első próbálkozásnál azt tapasztalja, hogy az eb óvatos és nem érzi biztonságban magát ebben a szituációban, akkor bizony megoldást kell találni.

kölyökkutya mancsaival védi ételét

Néhány óvintézkedés

Ha felmerül önben, hogy a kutyája esetleg meg is haraphatja, akkor nem érdemes magában próbálkoznia a probléma megoldásával. Ez esetben akár súlyos sérülést is szerezhet, különösen akkor, ha már volt példa arra, hogy a kutya harapott. Ilyenkor jobb megfelelő szakembert keresni a bajok megoldására.

Vannak kutyák, melyek esetében az étel őrzése komoly kihívást jelent. Próbálkozzon meg az alábbi feladatsorral, és gyakorolják a kutyával. Ha azonban azt tapasztalja, hogy az eb stresszes lesz, esetleg enni sem akar, ennek ellenére továbbra is őrzi a tálkáját, azonnal függessze fel a gyakorlást vele, és kérjen segítséget szakembertől.

Ajánlott cikkek