Véresen komoly...

Az agresszivitás kiváltó okai eltérőek lehetnek. A kutya válaszreakciója egy adott ingerre lehet pozitív, boldog. A gazda feladata kialakítani azt, hogy minél több alkalommal szembesüljön pozitív élményekkel egy adott dologgal kapcsolatban.

Ez különösen fontos kölyökkorban, a szocializáció érzékeny időszakában. Ám ha a kutya negatív vagy agresszív módon reagál egy ingerre, annak oka az lehet, hogy nem tapasztalta meg korábban vagy tapasztalatai negatívak voltak. Ha a kutya agresszívvé válik bizony események hatására, érdemes szakember tanácsát kérni. De melyek lehetnek a kiváltó okok és helyzetek?

Bánásmód

Sok kutya agresszívan reagál bizonyos bánásmódokra, ezek közül a leggyakrabbak:

  • Kézbe/ölbe vétel
  • Karomvágás
  • Fürdetés
  • Kikefélés és fésülés

Hasonló a helyzet az állatorvosi vizsgálatok némelyikével is:

  • Szemvizsgálat
  • Fogak vizsgálata
  • Fülek vizsgálata
  • Bűzmirigy kinyomása
  • Injekciók
  • Gyógyszerbeadás
  • Lekötözés beavatkozáshoz vagy vizsgálathoz
  • Vizsgálóasztalon tartózkodás
  • Fültisztítás
  • Érintés, nyomkodás

kutyák verekszenek

Kölykök

Az anyai agresszivitás minden fajra jellemző. Biológiailag nagy jelentősége van a gének továbbadásának, így ez az ösztön igen erős. Az anyaállatok féltik kicsinyeiket, erős védelmező ösztön él bennük. Még egy általában nyugodt és nagyon kedves szuka kutya is fenyegetőnek érezheti idegen megjelenését az alom közelében, ilyenkor pedig figyelmeztető jeleket küld. Ennek célja egyértelműen az, hogy megakadályozza az ismeretlen további közeledését a kölykök felé.

Területvédelem

A legtöbb kutya védelmezi otthonát, számára ez fontos feladat, sokuk hajlamos a védelmezendő területet kiterjeszteni, sőt, a gazdát és a családot is védelme alá vonni.

A „saját” védelme

A kutyák mindent megvédenek, ami az övék, legyen az jutalomfalat, csont vagy a párnájuk. Védhetik ezt más kutyákkal, emberekkel, de még a gazdájukkal szemben is.

Idegen kutyák

Az idegen kutyákkal szembeni agresszivitásnak sok oka, és számtalan megnyilvánulási formája lehet.

  1. Nemi agresszió – Leggyakrabban azonos nemű kutyák között fordul elő, a kiváltó ok pedig a nemileg érett kutyák közötti versengés a reprodukciós előnyökért.
  2. Típus-specifikus agresszió – Akkor fordul elő, amikor hiányos a kutya szocializációja más kutyákkal szemben (pl. nagytestű, fekete, stb.) vagy korábban negatív tapasztalatai voltak bizonyos típusú ebekkel.
  3. Viselkedés specifikus agresszió – A kutyáktól az emberekhez hasonlóan nem várható el, hogy a kifejezetten durva viselkedést tolerálják. A legtöbb eb nem fog habozni ilyen helyzetben, és azonnal hanggal, testbeszéddel és/vagy fogaival fejezi ki nemtetszését.

Mozgás

A kutyák ragadozók. Erősen él bennük az ösztön a gyorsan vagy kiszámíthatatlanul mozgó dolgok és élőlények üldözésére és elkapására. Az ilyen állatok, mint a mókusok, madarak, macskák gyakori célpontok. Az emberi célpontok pedig a kerékpárosok, kocogók, gördeszkások lehetnek.

kutya dühösen vicsorog

Frusztráció

A frusztráció is gyakori oka a kutyák agresszivitásának, ugyanis a frusztráció fokozza a stresszt, amely hozzájárul az agresszivitás kialakulásához. A frusztráció okozta agresszivitás kiváltó oka gyakran az akadályozottság érzése, melyet akár a póráz vagy a kerítés is okozhat. A kutya szeretne megnézni, megszimatolni egy embert vagy egy másik kutyát a kerítés túloldalán, de mivel nem tudja, frusztrálttá válik. Agresszióját gazdája, annak családtagja vagy egy másik állat ellen fordítja. Frusztrációs agresszivitás olyankor is előfordulhat, ha egy korábban folyamatosan erősített viselkedést hirtelen próbálnak akadályozni. Például ha az ugatás korábban tolerált viselkedés volt, amikor a kutya fel akarta hívni gazdája figyelmét, majd az hirtelen elkezdi azt figyelmen kívül hagyni, lehet, hogy az állat agresszív viselkedéshez fordul, hátha az felkelti gazdája figyelmét.

Különleges emberek

A kutya lehet agresszív különleges emberekkel szemben, például olyanokkal, akik azonos jellegzetességgel bírnak (szakállasok, színes bőrűek, kisgyerekek, kerekes székkel közlekedők, rokkantak), de akár egy adott parfüm illata is kiválthat ilyen viselkedést.

Ajánlott cikkek