(Ét)rend a lelke mindennek

A kiskutya etetési rendjét és étkezését aszerint kell meghatározni és összeállítani, hogy milyen életkorban kerül új otthonába. A kölykök igen gyorsan nőnek, igen hamar túljutnak egy-egy adott életkoron, és minden ciklus során ügyelni kell igényeire.

A cumisüvegből táplált kölyökkutya

Ha az újszülött kiskutya igen nagy, esetleg túl sok kölyök van az alomban, vagy a kicsik anya nélkül maradnak, üvegből kell őket táplálni. A nagyon aprócska kölykök számára a fecskendő néha sokkal praktikusabb, mint a kutyák számára gyártott cumisüveg. A kisállat kereskedésekben és az állatorvosnál is kapható tejpótló tápszer kölyökkutyák számára. Annak ellenére, hogy az interneten sok házi készítésű tápszer receptje fellelhető, érdemes a nagy múltú, professzionális cégek termékeihez ragaszkodni, mégpedig a kölyök egészsége és megfelelő fejlődése érdekében.

A tápszert mindig melegítse 37,5-38 Celsius fok hőmérsékletűre és ügyeljen arra, hogy ne folyjon, hanem csepegjen a cumiból.
Egy újszülött kutyakölyök cumiból etetése sok türelmet igényel. Helyezkedjen el kényelmesen és fogja kezébe a kiskutyát, vagy tegye ölébe egy puha törülközőbe csomagolva. Soha ne fektesse a hátára a kölyköt cumiztatás közben, nehogy félrenyeljen. Ha anyjuk táplálja őket, akkor sem szopnak háton fekve. A cél az, hogy megtanulja szívni a cumit, nem pedig az, hogy beleöntse a tápszert, tehát fokozatosan kell megszoktatnia vele a cumi érzését és használatát. Tegye a szájához a cumit és várjon, amíg bekapja. Kicsit ösztönözheti is erre. Ha már ez megtörtént, figyelje, szívni probálja-e azt.

pár hetes kölyök a tálka felé megy és szimatol


Etetés után sem ér véget a dolga. Egy vattapamaccsal dörgölje meg nagyon finoman, de határozottan a végbél környékét és has tájékát, ezzel ösztönözve arra, hogy ürítsen. Nagyjából három hetes koráig ezt a procedúrát minden etetés után el kell végezni. Ne feledkezzen meg arról sem, hogy evés után a kölyöknek pihenésre van szüksége. Ne hurcolássza ide-oda és ne engedje, hogy nekiálljon játszani evés után, mert az komoly emésztési zavarokhoz, akár bélcsavarodáshoz is vezethet.

Az újszülött kölykök általában háromóránként igényelnek etetést. Bár fajtától függ, hogy milyen gyorsan és milyen nagyra nő a kölyök, érdemes az etetési renddel a kölyök saját igényeihez is igazodni.

Az elválasztástól a szilárd ételekig

Három-négy hetes korában a kiskutya a világ felfedezésére indul. Itt az ideje, hogy elkezdje megismertetni őt a szilárd táplálékkal és lassan, fokozatosan elhagyhatja a cumisüveges táplálást. Kérjen tanácsot az állatorvostól, milyen prémium minőségű kölyöktáppal érdemes kezdeni az elválasztást. Ne felejtse el, hogy ebben az életkorban kiemelten fontos, hogy mit eszik a kicsi.

Az elválasztó tápok általában pépesek, vagy készítsen a száraz kölyöktápból pépet a tejpótló tápszer segítségével. Napi négy alkalommal kínálja meg a kölyköt a péppel, mindig csak kis mennyiséget rakva a tálkájára. Figyelje, hogy a kicsi megeszi-e. Érdemes lapos kistányért használni, nehogy a kölyök beleessen. Amit meghagy, vegye el előle, és következő alkalommal készítsen friss adagot.

Ne várja, hogy a kiskutya azonnal nekiesik majd az ismeretlen eledelnek és rögtön befalja, még akkor se, ha egyébként minden mást a szájába vesz. A kölyökkutyák szeretnek szopni és közben anyjukhoz bújni. A rágás nem igazán érdekes a számukra.

Ha nagyon vonakodik megkóstolni az ételt, egy picike darabot tegyen a szájába vagy kenjen a szájpadlására, így ösztönözve őt. Amennyiben úgy látja, még nem áll készen a szilárd eledelre, hagyja egy kicsit, várjon pár napot és próbálja meg újra.

Amikor a kölyök ismerkedik a szilárd táppal, ideje megismertetni a vízzel is. Forralja fel és hűtse le a csapvizet, ez a legbiztonságosabb megoldás. Mindenképp kis, lapos tálkába tegye a vizet, olyanba, amely nem annyira mély, hogy beleeshessen és belefulladhasson. Kínálja meg a kicsit pár csepp vízzel az ujjáról, hagyja, hogy lenyalogassa, majd mutassa meg neki, hol van a tálka. A már nem szopó kölyök számára a víz alapvető fontosságú!

Fontos, hogy az etetés pozitív, örömteli esemény legyen a kiskutya számára. A türelem gyümölcsöző, hiszen fejleszti a kölyök bizalmát és együttműködő készségét. 6-8 hetes kortól a pépes ételt le lehet cserélni szilárd táplálékra. Ahogy a kicsi növekszik, növelje az adagokat is, de ne feledje, hogy a cél az egészséges, fitt kutya, nem pedig egy kövér kis lény felnevelése. Éppen ezért érdemes időszakosan az állatorvossal ellenőriztetni a kutya súlyát, kondícióját.

Amint a kutya elérte felnőttkori súlyát és méretét, csökkentse az etetések számát kettőre. Érdeklődje meg az állatorvostól, mikor érdemes a junior tápról felnőtt tápra váltani. A felnőttkori méretet elérve a kutyának már kevesebb táplálékra lesz szüksége, mint a növekedési időszakban, amikor is fokozottan kell ügyelni a csontok és izmok megfelelő fejlődésére.

A kiskutyáról való felelős gondoskodás alapja a megfelelő etetés, a türelem és a bizalom kiépítése.

Útmutató a kölyök első oltásaihoz

A kölyökkutyáról való gondoskodás alapvető fontosságú része a szükséges védőoltások időben történ beadatása. Bár vannak viták azt illetően, hogy a felnőtt kutyákat szükséges-e évente újraoltatni, az nem lehet kérdés, hogy egy kölyökkutya alapimmunizálása elengedhetetlen. Például ha egy kölyökkutya parvovírussal fertőződik, kevesebb, mint húsz százalék esélye van a gyógyulásra. Tehát: rögzítse az oltási időpontokat, és állítson be emlékeztetőt a telefonjára!

Bár csak a veszettség elleni védőoltás kötelező, érdemes az állatorvossal listát készíttetni az ajánlott, veszélyes és sokszor végzetes betegségek elleni védőoltásokról. Ezek a betegségek a szopornyica, a parvovírus, a koronavírus és a kennelköhögés.

Persze a védoltásoknak is lehetnek mellékhatásai, ám ezek általában ritkák. Íme néhány olyan tünet, melyet érdemes komolyan venni:

  1. Nyak, arcorri rész, fej vagy test bármely részén megjelenő duzzanat.
  2. Eszméletvesztés.
  3. Rohamok.
  4. Kiütések vagy duzzanat a test bármely részén.
  5. Nehézlégzés.
  6. Mozgáskoordinációs zavarok.

A teljeskörű védelemhez nem elég az oltás, fontos, hogy távol tartsa a kölyköt a veszélyforrásoktól. Amíg minden oltást meg nem kap, és az állatorvos „zöld utat” nem enged, addig ne vigye kutyaközösségbe, ismeretlen kutyák közé, beleértve a parkokat, kutyafuttatókat, kutyaovit, kozmetikust, sőt, az állatorvosi rendelőben se tegye le az öléből vagy vegye ki a dobozból. Az utolsó oltás után legalább egy hétig még várjon, hogy a védettség teljes mértékben kialakuljon.

Ajánlott cikkek