A kölyök elválasztása és gondozása

Előbb vagy utóbb minden kiskutyát le kell választani az anyakutyáról, és hozzászoktatni a szilárd táplálékhoz. Persze ez természetes folyamat, hiszen maga az anyaállat is ösztönösen választja el őket a szopástól, de a gazda feladata segíteni a zökkenőmentes és egészséges átállást.

Ahhoz, hogy ebben hatékonyan tudjon közreműködni, tudnia kell, hogyan "működnek" a kölykök, és hogyan az anya szoptatási ösztönei. Meddig tűri és engedi, hogy kölykei mellbimbóin lógjanak, és mikor okoz már fájdalmat neki a folyamat.

Nézzük hát a legfontosabb kérdéseket és időpontokat.

Mikor kezdenek szopni a kölykök?

Az újszülött kölykök normálisan születésük után 2-3 órával kezdenek el szopni, de van, amelyik szinte azonnal világra jötte után.  A szülés utáni első 16 órában termelődő colostrum által olyan ellenanyagok kerülnek a kölyök szervezetébe a szopás által, melyek erős védelmet biztosítanak a betegségekkel szemben. Éppen ezért nagyon fontos a szopás a kölyök számára.

Milyen gyakran szopnak a kölykök?

Megközelítőleg kétóránként az első héten, a második hétre a szopás gyakorisága háromórás intervallumokra csökken, majd a harmadik héttől már csak nagyjából négyóránként szopnak. Miután jóllaktak, az anyakutya a végbél és a genitáliák nyalogatásával ösztönzi őket ürítésre.

A szoptatás: ötletek

Egy idő után a kölyköket célszerű külön tenni az anyaállattól a szoptatás után, így csökkentve az anya stresszét és a kölykök által okozott sérüléseket és fájdalmat. Ezzel együtt a szoptatás után időt kell hagyni arra, hogy az anya meg tudja tisztogatni a kölyköket és elő tudja segíteni az ürítés beindulását.

Mikor érdemes elkezdeni az elválasztást?

A legtöbb tenyésztő három és fél hetes korban kezdi meg az elválasztást. Ez lehet, hogy korai időpontnak tűnik, és sokan azt gondolják, túl korai, ám amíg az elválasztás folyamata lassú, semmilyen kárt nem okoz a kölyöknél.
Más gazdák szerint nem érdemes, csak 4-6 hetes kor között elkezdeni az elválasztást. Ugyanakkor ha a korábban elkezdett folyamat lassan és fokozatosan zajlott, erre az életkorra a kölyök már tökéletesen leválasztható anyjáról.

Sokféle olyan készítmény kapható, mely igen hasznos az elválasztás során, ilyenek a bébiételek, tejpótló tápszerek, ám a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az elválasztás során alkalmazott táplálék elsősorban kiváló minőségű kutyaeledel legyen.

Ezt könnyű egy tálnyi meleg vízbe beáztatni, így puha lesz, vagy össze lehet turmixolni tejpótló tápszerrel vagy bébiétellel.

Milyen hosszú ideig szopnak a kölykök és mennyi ideig tartson az elválasztás folyamata?

A szopás általában 3-4 hetes korig tart, amennyiben az elválasztást három és fél hetesen elkezdik. Amennyiben ez később kezdődik, pl. hat-hetes korban, akkor a szopási időszak is két héttel kitolódik.

A kölykök ösztönösen belekóstolnak abba a tápba, amit anyjuk eszik és idővel azt is elkezdik tanulni, hogyan kell enni. Az elválasztás során soha nem szabad az evést rákényszeríteni a kölyöknek, sokkal inkább hagyni kell, hogy felfedezze azt és a saját tempójában fogyassza el.

 

Ajánlott cikkek