Segítség! Mindenkire felugrál a kutyám!

Be kell zárnia a kutyáját, amikor vendégeket vár vagy családtagjai érkeznek látogatóba, hacsak nem akarja, hogy a ruhájuk tiszta sár és por legyen, és némi borda- meg végtagtöréssel távozzanak? Csak a leglehetetlenebb időpontokban tudja kivinni sétálni, nehogy bármiféle élőlénnyel találkozzanak?

Nos, nagyon úgy tűnik, kedvence szeret felugrálni mindenkire.

Ez a probléma általában serdülőkorú kutyáknál jelentkezik, azaz 6-18 hónapos kor között.

Vannak olyan fajták, melyek notórius ugrálók. Ilyenek a toy fajták, a terrierek és az olyan mozgékony ebek, mint a labrador vagy az uszkár. De egy domináns rottweiler vagy bull terrier súlya sem éppen kellemes, amikor éppen kosárlabda palánknak nézi az ember mellkasát.

gazdi a felugró kutyát tartja vissza


A kutyák azért ugranak fel az emberre, hogy elérjék az arcát. Leginkább olyankor ugrálnak, amikor a nap éppen csúcspontjára érkezik a szemükben, azaz etetési idő van, hazaérkezik a gazda, sétára készülnek – egyszóval amikor valamilyen örömteli esemény zajlik. Ilyen az is, amikor vendégek érkeznek látogatóba.

A probléma csak következetességgel, nyugalommal és sok türelemmel orvosolható.

Elegendő gyakorlással – ez változó, függően kedvence fajtájától – a kutya önkontrollja kialakul, könnyen irányíthatóvá válik, figyelme elterelhető lesz, az ugrálás pedig megszűnik.

Mi a teendő?

A kutya azért ugrik fel, hogy a figyelmet magára vonja és közelebb kerülhessen az ember arcához. Amint ezt látja, mondja az ebnek, hogy „nem”, vagy „vissza” és forduljon el tőle. Az ember figyelme jutalom a kutya számára. Ha megvonja tőle ezt a figyelmet, megérti, a viselkedése nem tetszik önnek.  Amint azt látja, érzékeli, hogy kedvence négy lábbal áll a földön vagy leül, forduljon vissza, kicsit rogyassza be a térdét és simogassa, jutalmazza meg.

gazdia pórázra vett kutyát éppen lefekteti

  • Adjon az ugrálásnak egy nevet. Legyen az bármi, ami tetszik. Mi az „ugri” szót használjuk. Ha nem akarja, hogy kedvence felugorjon, mondja ki ezt a szót a „nem, nincs” kíséretében: „nincs ugri”
     
  • Nagyon fontos, hogy ilyenkor adjon lehetőséget a kutyának valami másra. Az a kutya, amelyik ül, nem fog ugrani. Tehát ha nem akarja, hogy ugorjon, ültesse le. Ha azt akarja, hogy leüljön, de kézzel – lábbal tegye, mert az számára felhívás keringőre. Ilyen helyzetekben nagyon nagy előny, ha korábban alapvető engedelmességre nevelte a kutyát. A lényeg, hogy soha ne fizikálisan manipulálja a kutyát, hanem a korábban megismertetett pozitív megerősítés módszerét használja. Kerülje hangjának felemelését vagy a nyávogó, nyafogó hangnemet, mert ez ugyanúgy, mint a szükségtelen mozdulatok csak izgatottá teszi a kutyát.
     
  • Ha szeretné ülő helyzetben tartani a kutyát, amikor a vendégek érkeznek, vegye pórázra ajtónyitás előtt. Így apró mozdulatokkal is jól tudja irányítani.
     
  • Legyen következetes. Sose hagyja, hogy a kutya felugorjon, ha erre nem kap külön utasítást. A kutya nem tudja megkülönböztetni az estélyi ruhát a házi hacukától, vagy az öltönyt a joggingtól. Azt sem tudja, melyik az a nap, amikor szabad, és melyik az, amikor nem, azért, mert éppen rossz vagy jó odakint az időjárás.
     
  • Az idegenekkel szemben is legyen következetes. Ne hagyja, hogy idegen emberek hagyják, hogy kedvence rájuk ugorjon. A döntést ön hozza, nem mások. Hiába mondják az ugrani készülő kutya láttán, hogy nem baj, szeretik a kutyákat. A vége az lesz, hogy dicsérgetik és simogatják a kutyát egy olyan viselkedésért, amit ön nem tolerál. Az eb összezavarodik, és nem fogja tudni, mikor szabad és mikor nem. Nincs abban semmi rossz, ha a kedves idegeneknek nem hagyja, hogy a kutyát magukra ugrassák. Inkább ültesse le és engedje, hogy megsimogassák kedvencét.

Mit ne tegyen?

Ne felejtse el, hogy a kutya társ és barát. Nem szabad a mellkasára rúgni, a fejére ütni, rálépni a lábára, amikor fel akar ugrani. Ez fájdalmat okoz az állatnak, és ha ezt tapasztalja, félni fog az emberi közeledéstől.

Ajánlott cikkek