Amikor a kutya megerőszakolja a gazdi lábát….

Amikor a kutya megerőszakolja a gazdi lábát….

A legtöbb esetben teljesen normális viselkedési forma, ha a kutya a gazda, vagy más emberek lábára mászik, és ott löködő mozdulatokat végez, kvázi maszturbál. Persze a maszturbáció egyéb formái is ismeretesek a kutyáknál, nem csak emberek lábán, kezén gyakorolják, de más kutyákon, tárgyakon is, esetleg nyalogatják magukat.

Már apró kölyköknél is megfigyelhető, hogy azok megmásszák alomtestvéreiket, játékaikat, ráugranak az emberek kezére, és ott párzó mozdulatokat imitálnak. A szakemberek szerint mindez nem más, mint majdani szexuális működésük gyakorlása. Amint a kölyök eléri a nemi érettséget, már nem gyakorló, hanem párzási szándékkal mássza meg a másikat. Az ivartalanítás után is sok kan és nőstény kutya imitálja a párzó mozdulatokat, és nem más ok miatt, hanem azért, mert megtanulták, hogy ez a viselkedés örömérzettel jár.

Az ivaros kanoknál szintén gyakorta figyelhető meg a maszturbáció, ha elzárják őket a tüzelő nősténytől. A tüzelő szuka, az „udvarlás” alatt szintén ráugrik a kanra, és párzó mozdulatokat végez, de a szukák egyébként is gyakorta másznak meg más szukákat, ha valamelyikük éppen tüzel.

Miért teszik ezt a kutyák?

Szexuális viselkedés

A maszturbáció a normális szexuális viselkedés része az érett (akár ivaros, akár ivartalanított) kutyáknál. Szukák és kanok egyaránt hajlamosak maszturbációs céllal megmászni más kutyákat, tárgyakat, emberek végtagjait. A legtöbb ember számára nem egyértelmű, hogy ez a viselkedés nem csak az ivaros állatokra jellemző, ezért sokszor meglepődnek, ha kedvencük még ivartalanítás után is folytatja. Azzal sincsenek tisztában, hogy az ivartalanított kanok is képesek erekcióra és ejakulációra is. A maszturbációt egyébként jellegzetes testbeszéd is kíséri, tipikus flörtölő, udvarló viselkedés: égnek meredő farok, hátrafelé forduló fülek, nyalakodás, mancsolás, játékos lelapulás, miközben a far felfelé mered, stb.

Játékos viselkedés

A szexuális viselkedés, beleértve annak minden jellegzetes mozdulatát, normális játékos viselkedési forma. A játék során a kutyáknál nem jelentkezik sem erekció, sem ejakuláció.  Vannak persze olyan rosszul szocializált kutyák, amelyek igen felfokozott módon ugrálnak másokra, mintegy válaszként a játékra hívásra.  Ennek az az oka, hogy nem tanulták meg, hogyan kell játszani, és túlzásokba esnek. Sokszor látni, hogy akár kan kanra, szuka kanra, vagy szuka másik szukára is ráugrik, és párzó mozgást imitál. Ez a legtöbb esetben nem szexuális indíttatású, hanem egyszerű a dominancia fitogtatása, azaz a kutyák nemtől függetlenül így akarják alárendeltnek beállítani a másikat, kvázi kinyilvánítva magasabb pozíciójukat a falkában. Ennek során sem jelentkezik sem erekció, sem ejakuláció.

kiskutya kabátkában gazdi lábára ugrik

Stresszre vagy izgalomra adott válaszreakció

Vannak kutyák, amelyek a stresszes, vagy fokozott izgalommal járó helyzetekre reagálnak másokra ugrálással vagy maszturbációval. Például ha a kutya egy ismeretlen emberrel, vagy másik kutyával találkozik, és ez izgalmas a számára, reagálhat úgy, hogy a másik kutyát, az embert, vagy akár egy közeli tárgyat is megmászik, és párzó mozdulatokat végez izgatottságában.

Kompulzív zavarok

A maszturbáció lehet kompulzív viselkedés, különösen, ha a kutya stresszre adott válaszreakcióként csinálja. Az ilyen kényszeres viselkedési formák komolyan befolyásolhatják a kutya normális életvitelét.

Szociális viselkedés, dominancia

Bizonyos esetekben a kutya azért mássza meg a másik kutyát, vagy akár a gazdát, hogy jelezze szociális helyzetét, vagy vezető szerepét.  Ilyenkor előfordulhat az is, hogy azonos nemű kutyára másznak rá, esetleg nőstény a kanra. Nem szexualitásról van szó, egyszerűen a dominanciájukat fitogtatják, melyet legtöbbször egyéb jelzés is kísér, jelölés, kihúzott, feszes testtartás magasba emelt farokkal, szemkontaktus, a másik marjára helyezett fej, vagy a másik útjának keresztezése, mellyel mind azt sugallják, hogy itt én vagyok a főnök. Ha a viselkedésnek ez az oka, akkor előfordulhat erekció, bár nem feltétlenül, ám az általában nem jár ejakulációval.

Zárja ki az egészségügyi okokat

Különféle egészségügyi problémák – húgyúti fertőzések, inkontinencia, priapizmus (fájdalmas, elhúzódó erekció), bőrallergia is befolyásolhatják a párzó viselkedést. Ezen problémák mindegyike komollyá válhat, ha nem ismerik fel és kezelik időben. Mivel egészségügyi problémáról van szó, az orvosi figyelem sokkal fontosabb, és elsődlegesebb, mint a viselkedési probléma kezelése. Ha a kutyának a fent felsorolt egészségügyi problémák valamelyikével kell küzdenie, gyakorta nyalogatja vagy rágja magát, esetleg testét tárgyakhoz dörgöli. Amennyiben ilyet tapasztal, mindenképp vigye el egy kivizsgálásra.

Mit lehet tenni, ha zavaró mértékű a maszturbáció?

Minden ember számára mást jelent a zavaró mérték. Ám ha azt tapasztalja, hogy a kutya agresszívvé válik, amint meg akarja akadályozni, hogy a másik kutyára, önre, a vendégekre, vagy tárgyakra ugorjon maszturbációs céllal, akkor bizony lépni kell. A legfontosabb, hogy ne lépjen közbe, mert az sérülést okozhat, ám mindenképp konzultáljon az állatorvossal, és ezzel párhuzamossal olyan szakemberrel, aki tud segíteni a viselkedési problémák kezelésében.

Játék közbeni, stresszre adott válaszként, vagy szexuális okok miatti maszturbáció

 • Ha a kutya csak ritkán (legfeljebb napi egy vagy két alkalommal) végez maszturbáló mozgást, és ez egyébként a családot, vagy a többi kutyát nem zavarja, nem kell semmit kezdeni a viselkedésével.

 • Amennyiben a viselkedés zavaró, próbálja meg elterelni a kutya figyelmét. Ha ez sikeres, akkor a következő alkalommal is terelje el, még mielőtt megkezdené a maszturbációt, vagy felugrana. A maszturbációt általában jellegzetes, „szerelmes” nézés és viselkedés előzi meg. A kutya odaül vagy odaáll a kiszemelt alany vagy tárgy mellé, elkezd lihegni, szűkölni, nyalogatja, mancsolja, dörgölődzik. Ilyenkor már tudható, hogy hamarosan fel fog ugrani, hogy belekezdjen a párzó mozdulat imitálásába. Amint észleli a jellegzetes viselkedést, dobjon neki egy játékot, vagy csalja el játszani, esetleg – ha tud trükköt – szólítsa fel annak bemutatására.

 • Ha ivartalanított kan produkálja ezt a viselkedést, és nem kiállítási vagy tenyésztési szándékkal tartja, akkor ivartalaníttassa. Bár a műtét nem szünteti meg teljesen a maszturbációt, nagy mértékben csökken a szexuális motiváció, különösen, ha azt tüzelő szuka közelsége váltja ki. Szuka kutyánál is célravezető lehet az ivartalanítás, mert csökken a motivációja, hogy más kutyákat megmásszon. Különösen igaz ez, ha a viselkedést általában olyan produkálja, ha ő, vagy a másik kutya éppen tüzel. Mindemellett az ivartalanítással megelőzhető a nem kívánatos kutyakölykök születése, az azzal járó problémák is elkerülhetők, és kivédhető sok, komoly egészségügyi probléma, mint pl. az emlődaganat vagy a hererák.

 • Ne felejtse el, hogy a maszturbációs viselkedés a kutyát is bajba sodorhatja. Igen sok eb nem szereti, ha a másik ráugrál, és bizony ilyenkor támadó, agresszív módon reagálhat. Szóval ha kutyája intenzíven ugrálgat maszturbációs céllal, akkor meg kell neki tanítania, hogy amint a gazda arra utasítja, a másik kutyát békén kell hagynia. Ezért mindig figyelje az ebet játék közben, és ha azt látja, készül a másikra ugrani, azonnal avatkozzon közbe, és utasítsa a másik békén hagyására. Ha nem fogad szót, akkor vessen véget a játéknak. Egy ideig inkább ne vigye kutyafuttatóba, és ne adjon neki esélyt a más kutyákkal való közvetlen találkozásra.

 • Ha a kutya előszeretettel ugrál emberekre, akkor próbálja meg azt, hogy lelöki, elfordul, átül máshová. Ha még így sem akarja abbahagyni, akkor rövid időre zárja külön egy csendes, nyugodt helyiségbe. Pár perc után engedje ki, ne mutassa ki, hogy haragszik, inkább tegyen úgy, mintha semmi nem történt volna. Ha újra próbálkozik a kutya, akkor ismét zárja külön, és hagyjon kicsit hosszabb időt neki. Ha többszöri alkalommal is hatástalan ez a megoldás, akkor lehet, hogy egy idő után már nem fogja tudni elkapni és elzárni a kutyát, amikor szükséges lenne. Tegyen rá egy pórázt, és hagyja, hogy húzza maga után a lakásban. Ha pedig megpróbál felugrani és maszturbálni, csak kapja el a póráz végét, és vigye be a másik helyiségbe. Mindig ügyeljen arra, hogy csak akkor lehet a póráz a kutyán, amikor képes figyelni rá, ellenkező esetben a bútorokon, használati tárgyakon fennakadva akár komoly sérülés is lehet a vége.

 • Fontos, hogy megtanítsa a kutyának, hogy a másokra való ugrálás nem megengedhető viselkedés, de ehelyett valamilyen jutalommal járó viselkedést is megtaníthat. Ha például előszeretettel ugrál párzó mozdulattal a vendégekre, tanítsa meg neki, hogy utasításra üljön le, és akkor jutalmat kap. Persze előbb meg kell tanítani más helyzetekben ülni, és csak utána tudja alkalmazni ezt a maszturbációs mozdulatok kivédésére. Amint a kutya készülődik a felugrásra és a párzó mozdulatokra, mondja neki, hogy „ül”. Ha sikerül, és leül a kutya, dicsérje és jutalmazza meg. Pár alkalommal ültesse még le, vagy kérje ismert, tanult trükkök bemutatására. Amint a kutya láthatóan lenyugodott, adja oda neki a kedvenc játékát, hadd játsszon vele egy kicsit. Mindez együtt kellőképpen lenyugtatja, és már nem érez mozivációt a maszturbációra. Ha ez a viselkedés jellemzően bizonyos kontextusban történik, például ha az emberek üdvözlik egymást, puszilkodnak, kezet fognak, vagy éppen vitatkoznak, akkor ültesse le a kutyát minden alkalommal, amikor ilyen szituációk fordulnak elő. Ne felejtse el időnként jutalmazni a kutyát a helyes viselkedésért.

foltos kutya ül a fűben és pacsit ad

 • Ha a kutya csak olyankor ugrál és imitálja a párzást, amikor valamilyen stresszes helyzettel kell megbirkóznia (látogatók üdvözlése, stb.), akkor próbálja meg elkerülni az ilyen helyzeteket. Ha nem sikerül, elkerülhetetlenek akár a helyzetek, akár azok a dolgok, tárgyak, amelyek a kutyát idegessé tehetik, akkor próbálja meg minél inkább csökkenteni a stresszt. Például ha a kutya számára fokozott stresszt jelent az állatorvoshoz látogatás, akkor vigye el pár alkalommal csak úgy, azaz vizsgálat nélkül. Már odafele úton dicsérje a kutyát, adjon neki jutalomfalatot, és figyeljen arra, hogy semmiféle kellemetlen élmény ne érje a kutyát. Egy pár hétig, akár hónapig játsszák ezt, egészen addig, amíg a kutya láthatóan is örömmel megy. Ez a változás az érzéseiben lehető teszi, hogy a későbbiekben már kevésbé stresszes lesz számára a rendelő felkeresése. Ha olyankor lesz ideges a kutya, amikor ismeretlen emberekkel találkozik, terelje el a figyelmét az ilyen helyzetekben, így kevesebb stressz éri. Tanítsa meg a kutyának az „ül” parancsszót, vagy a kedvenc játékának eldobását és visszahozását, a sikeres kivitelezést mindig kísérje valamilyen finom jutalomfalat. Alkalmazza ezeket az apró trükköket olyankor, amikor ismeretlen emberekkel kell találkoznia.

Nyalakodás

 • Ha a kutya nem túl gyakran nyalogatja magát (napi egy-két alkalommal), és ez nem zavarja, akkor nem szükséges erről leszoktatni.

 • Amennyiben a nyalakodás zavarja a családot, vagy akár bőrirritációt okoz a kutyánál, akkor próbálja meg elterelni a figyelmét, lehetőleg azonnal, amint a nyalakodást elkezdi. Dobjon neki egy játékot, hívja játszani, adja oda a rágócsontját, vagy szólítsa fel valamilyen feladat (ül, fekszik, apportozik, stb.) végrehajtására, amiért persze jutalmat kap, és ezért szereti. Az is megoldás lehet, ha ilyenkor másik helyiségbe hívja vagy viszi a kutyát.

A kompulzív, azaz kényszeres maszturbáció

 • Amint azt látja, hogy a kutya maszturbálni kezd, terelje el a figyelmét. . Dobjon neki egy játékot, hívja játszani, adja oda a rágócsontját, vagy szólítsa fel valamilyen feladat (ül, fekszik, apportozik, stb.) végrehajtására, amiért persze jutalmat kap, és ezért szereti.

 • Amennyiben azt tapasztalja, hogy a viselkedése kényszeres, a normális, mindennapi életre hatással van, akkor szakember segítségére van szükség. Az egészségügyi okok kizárása után keressen olyan szakembert, aki képes a viselkedési problémák helyes kezelésére.

Ajánlott cikkek