A kutyák túlfűtött szexualitása

El tud képzelni annál idegtépőbbet, mintsem egy vacsora az új főnökével és annak feleségével? Egész nap azon fáradozik, hogy minden tökéletes legyen, ám amint a vendégek leteszik a kabátjukat a család kedvenc kutyája nekiront a vendég lábának, és párzó mozdulatokat tesz, persze csak azért, hogy üdvözölje.

Naná, hogy úgy érzi, azonnal elsüllyed. Ez a szituáció több mint kínos. Pedig meg lehet előzni az ilyen kínos helyzeteket.

A fent említett viselkedés ugyanis megelőzhető és kezelhető is. Egyébiránt már négyhetes, mindkét nembeli alomtestvéreknél megfigyelhető ez a teljesen természetes és ösztönös párzó mozdulat. Ilyenkor azonban a kölykök felnőttkori viselkedési mintákat gyakorolnak még a játék által, melyekre szükségük lesz a későbbiekben. A viselkedési forma intenzitása és gyakorisága a kölyök serdülőkorában tetőzik.

Miért én? Miért most?

Több oka is van annak, hogy miért produkálnak párzó mozdulatokat a kutyák az utódnemzési aktuson kívül.

A nem ivartalanított kan kutyák felugranak egy másik kanra, párzó mozdulatokat imitálva, csak hogy megmutassák dominanciájukat, azaz hogy tudassák a másikkal, ki is a főnök. Bár kevésbé gyakran, de szuka kutyák is „megmásszák” egymást hasonló céllal.  Ritkán, de megesik, hogy a kan kutya azért ugrik a másikra, mert az valamilyen mértékig feminizált, akár hererák vagy gyógyszeres kezelés következtében.

Az egyetlen kutyagazda számára sem meglepő tény, hogy a tüzelő szuka kutya szaga igen erősen ösztönzi a körülötte élő kutyákat a párzó viselkedésre. Még az éppen nem tüzelő szukák is felugranak rá és párzó mozdulatot imitálnak. A kanok felugranak egy másik kanra, ha az nem sokkal korábban párzott, hiszen még érzik rajta az oly vonzó illatot.

Sőt, a tüzelő szukák is felugranak akár a kanra is, ha az tapasztalatlan vagy hagyja magát. Azok a kanok pedig, amelyeknek akár csak megcsapja az orrát egy számukra kellemes, tüzelő szag, azonnal ráugranak bármire, ami a közelükben van, legyen az tárgy vagy személy. Érdekes, bár számukra meglepő és nem túl kellemes módon a szenvedő alanyok ilyenkor gyakorta macskák.

Sok kutya olyankor ugrik párzó mozdulatra, amikor izgatott vagy éppen kissé túlpörgött. A túl sok dédelgetés, simogatás, vagy túlzásba vitt kozmetikázás, a vendégek érkezése mind kiválthatják ezt a viselkedést, különösen fiatal és nem ivartalanított kanoknál. 

Az eb e módon vezeti le felgyülemlett energiáit. Ha pedig ehhez nem talál fajbéli partnert, sem pedig más állatot, akkor beéri a gazdi papucsával, egy párnával vagy egy puha játékkal is.

Elég volt!

Mivel a párzó mozdulat imitálása olyan kutyáknál a leggyakoribb, melyek még sosem párzottak (intakt-nak, azaz érintetlennek nevezik őket), a legjobb megoldás az ivartalanítás.

Kutatások szerint a kutyák egyharmada ivartalanítás után azonnal, másik harmaduk pedig fokozatosan abbahagyja a folyamatos ugrálást és a párzás imitálását.

Bár szukáknál leginkább tüzelési időszakban fordul elő ez a viselkedés, az ivartalanítással náluk teljesen megszűnik.

Ha kedvence túl gyorsan felpörög, csökkentse a dédelgetés és simogatás mennyiségét, akárcsak a kozmetikázásra szánt időt olyan szintre, amit még nyugodtan tud tolerálni. Ha az a gond, hogy túl sok felgyülemlett energiával kell kedvencének megküzdenie, növelje a séták mennyiségét és intenzitását.  Ha a vendégek hozzák lázba, zárja el arra az időre, amíg a barátai le nem telepednek és csak később hozza elő, hogy üdvözölhesse őket. Még jobb, ha megtanítja neki az „ül” és „marad” parancsszavakat, és alkalmazásukkor mindig jutalmazza és dicséri az ebet. Végtére is ha ül a kutya, nem tud felugrálni, ugye?

Gyakori, mégis sokszor figyelmen kívül hagyott kérdés azon kutyák gazdáinak a problémája, melyek szinte állandóan a gazdára másznak, karmaikat belemélyesztik, és bizony csúnyán morognak, ha el akarják őket parancsolni e kényelmetlen és kellemetlen helyzetből. Nos, ez a helyzet bizony nem más, mint a kutya emberrel szembeni dominancia kísérletének (vagy megvalósulásának) agresszív kifejezése. Ez pedig már közel sem az a probléma, mint a kamaszodó, túlfűtött eb örömködő felugrálása. Amennyiben ilyen erőszakos és megszüntethetetlen viselkedést tapasztal kutyájánál, először is ivartalaníttassa, majd keressen egy olyan kutyaiskolát, ahol mindketten megtanulhatják az alapvető tudnivalókat és együttélésük korrekt kezelését.

Persze ha szeretné megőrizni a kutyát "eredeti" állapotában, azaz akár kiállíátsi, akár tényésztési cél miatt nem tervez ivartalanítást, akkor is tehet azért, hogy a tüzelési időszak ne okozzon zavart sem a kutya, sem környezete életében.

Bár sokak szerint nagyon viccesen néz ki a kutya egy tüzelőbugyiban, ennek a terméknek a hasznosságát nem lehet elvitatni. Egyrészt megvédi a lakást az elejtett vércseppektől, másrészt a családban élő más kutyák (legyenek azok akár szukák, akár kanok) számára a szagingerek már csökkent mérétkben jutnak el, de hozzáférni sem tudnak a tüzelő szuka intim részeihez. Ebben a webáruházban nem csak megfelelő méretű tüzelőbugyit, de bele való betétet is tudtunk vásárolni.

A tüzelés intenzív napjain, különösen a séták során, amikor a tüzelőbugyit nem tudja viselni a kutya, hiszen éppen dolgát végezni viszik le, nem árt használni a távoltartó spray-t sem. Ez egyrészt a szerelmes kanokkal szemben biztosít védelmet, másrészt akár otthon is sikerrel használható, hiszen közömbösíti a szukák tüzelési szagát. 

Ajánlott cikkek