A jó, a rossz és a csúf

A család a vacsoraasztalnál ül, amikor eszébe jut, hogy a fenébe is, elfelejtette megetetni a kutyát.  Ugye előfordult már ilyen? Milyen egyszerű ilyenkor ledobni neki egy kis lasagne darabot, sült húst, netalán egy kis pörköltet kanalazni a táljába. És nyugodtan folytatódhat a családi étkezés....

Nos, a kutya krumplipürével való etetése nem a legjobb ötlet, akármilyen finom is. Ha mégis humán ételekkel szeretné etetni kedvencét, biztosnak kell lennie abban, hogy abból mindig a legjobbat kapja.

Szóval, a vacsora folytatódhat, ugye? Azért ez nem teljesen így van. Nem biztos, hogy jó megoldás a maradékkal való etetés, de a feledékenységből való pörkölttel tömés sem.

Míg egyes humán ételek teljesen megfelelőek a kutya számára, mások kifejezetten károsak lehetnek. Bármi olyat fal be az eb, amit nem kellene, keresse meg az állatorvost. Nem érdemes addig várni, amíg az első tünetek jelentkeznek, hiszen sokkal könnyebb a kezelés, ha időben elkezdik.  No de mi a nem megfelelő?

Sőt, nem csak a nem megfelelő, esetleg mérgező ételek kérdése a fontos. Ahogy a mai társadalmakban az emberek elhízása is egyre gyakoribb, úgy az állatok is sokszor túlsúlyosak vagy akár komolyan elhízottak.  Ennek oka egyrészt a túletetésben kereshető, hiszen sok gazda szinte már oda sem figyelve dobálja le a falatkákat az ebéd- vagy vacsoraasztalról.

Lehet, hogy egy apró szeletke baconszalonna nem tűnik soknak, a kutya méretétől függően napi kalóriaszükségletének akár ötödét is kiteheti. Ha mégis úgy dönt, emberi ételekkel táplálja a kutyát, sokkal inkább a megfelelő proteinre fókuszáljon, és kerülje az eb számára felesleges, de különösen az ártalmas ételeket és összetevőket.

A jó

Zöldségek: Sütőtök (akár konzerv), friss vagy fagyasztott zöldségek, különösen a zöldbab és a sárgarépa kifejezetten egészséges, alacsony zsír-, de magas rosttartalmú ételek, melyek alaposan megtöltik a kutya gyomrát, nem lesz éhes, bár tény, némileg nagyobb lesz a széklet mennyisége. Akár el is keverheti ezeket bármilyen kutyatáppal, de adhatja jutalomfalatként is.

Tojás: Adjon napi egy tojást a kutyának, hiszen kiváló proteinforrás. Főzze meg és akár héjastól is kínálhatja az ebnek, hiszen az is kiváló proteinforrás.

Konzerv tonhal és lazac: Könnyű a tálalása és akár kutyatáppal elkeverve is adható ez a finom halétel. Omega 3 zsírsavtartalma miatt az ízületek számára nagyon fontos eleség, ráadásul a szőrzet és a szív egészsége szempontjából sem elhanyagolható előnyökkel bír.

Joghurt: A nem zsírmentes joghurt kifejezetten jó az emésztés elősegítésére és a gázképződés csökkentésére.

A rossz

Csokoládé: A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a csokoládé nem csak hogy rossz, de kifejezetten veszélyes is a kutya számára, de tény az is, hogy a fekete, keserű csokoládé még sokkal veszélyesebb, mint édesebb, tejes társai. Minél többet eszik bármelyikből is a kutya, annál mérgezőbb a számára. Nem csak hasmenést és hányást, de szapora szívverést is okozhat a csoki falás, és súlyos esetben még komoly szívritmuszavarokhoz is vezethet.  Nagy vagy koncentrált mennyiségű csokoládé a kutya szervezetébe kerülve akár halálhoz is vezethet.

bekötött szemű kutya telepakolt asztal előtt

Koffein: Nem csak a kávéban és a teában, de a csokiban is található koffein, mely hiperaktivitást és görcsös rohamokat is okozhat.

Hagymafélék: A hagyma és a fokhagyma a kutya vörösvérsejtjeiben okoz kóros változásokat, ezáltal azok sérülékenyebbé válnak, akár szét is robbanhatnak. A hagyma és a hagymás ételek fogyasztása a kutyáknál akár vérszegénységet is okozhat.

Almamag: Ez cianidot tartalmaz és bár jó időbe beletelik, míg a kutya tüneteket produkál, azok nem a legkellemesebbek: szapora légzés, hányás és görcsrohamok jelentkezhetnek.

Kenyér: A penészes, de akár a friss, ám nagy mennyiségben megevett kenyér komoly problémákat okozhat, akár görcsöket és súlyos hányást is.

Makadámdió: Ez a dióféle átmeneti bénulást okozhat a kutyáknál, de általában nem végzetes kimenetelű a probléma, 24-36 órán belül elmúlik.  Ha sikerül időben hánytatni a kutyát, az időszakos problémák is elkerülhetők.

Zsíros ételek, mint a szalonna vagy a sült krumpli: Nem mérgezőek, de igencsak heves reakciókat válthatnak ki. Zsíros nasi befalása után akár heves hasmenéssel, hányással és hasi fájdalmakkal járó hasnyálmirigy-gyulladás is felléphet.  A magas zsírtartalmú étel mindig nagy kihívás az emésztőszerveknek.

Zöldségek: Az olyan zöldségek, mint a spárga, a káposzta, karfiol, brokkoli, bab és diófélék komoly házképződést indítanak el a belekben, ez pedig általában sokkal kellemetlenebb a gazdának, mint a kutyának.

vizsla szájában csokival

A csúf

Szőlő: Az a finom gyümölcs, de még szárított rokona, a mazsola is komoly veseelégtelenséget okozhat. Minél több kerül a kutya szervezetébe, annál nagyobb a veszélye, hogy beteg lesz. Ugyanígy veszélyes a ribizli is. Kisgyerekes családokban ügyelni kell arra, hogy sok kekszféle és üdítőital tartalmazhat akár kisebb vagy nagyobb mennyiséget ezekből a gyümölcsökből.

Élesztő: A sületlen kenyértészta vagy bármi más, ami élesztőt tartalmaz, igencsak vonzó lehet a kutya számára az illata miatt. Ám ha az eb lenyeli, a gyomra mintegy sütőként funkcionál majd, a tészta pedig sokszorosára dagad benne. Ez néha olyan méreteket ölt, hogy csak műtéttel lehet segíteni a szenvedő kutyán, ráadásul alkohol és széndioxid is felszabadul a tészta dagadása során, ez pedig alkoholmérgezéshez is vezethet.

Ajánlott cikkek