Inkontinencia idős kutyáknál

Inkontinencia idős kutyáknál

A kutyák életük során sok változáson mennek át. Akár fiatal, akár idősebb korban is előfordulhatnak egészségi problémák, melyek aztán esetenként, a kor előrehaladtával gyakoribbak lesznek. Ilyen, általában idősebb korban előforduló probléma az inkontinencia, mely azt jelenti, hogy az állat nem képes szabályozni a vizelet és/vagy széklet ürítését. Ez bizony elég frusztráló, nem csak a gazda, de a kutya számára is, főleg, ha korábban tökéletesen szobatiszta volt az eb.

Tovább
Miért hány a kölyökkutya?

Miért hány a kölyökkutya?

Némileg másként kell kezelni a kutya hányását, ha az kölyökkel, vagy ha felnőtt kutyával fordul elő. Míg ha felnőtt kutya kezd el hányni, az esetek legnagyobb részében úgy tűnik, mintha nem is lenne oka, éppen ezért a gazda vár és figyelőállásba helyezkedik. A hányás általában ahogy jött, úgy el is múlik, és jó eséllyel más tünet nem kíséri.

Tovább
Meg tudnak-e fázni a kutyák?

Meg tudnak-e fázni a kutyák?

A téli hónapokban gyakori a nátha, a megfázás. Prüszkülönk, köhécselünk, és kijelentjük, hogy ez egy egyszerű megfázás. Mivel a nátha a légutak akut, jellemzően láz nélkül zajló vírusos gyulladása, sokakban felmerül a kérdés, vajon a kutyák is elkaphatják tőlünk, vagy ők is meg tudnak fáznI?

Tovább
A masszázs gyógyító ereje

A masszázs gyógyító ereje

Nem nagyon van olyan ember, aki ne szeretné, ha masszírozzák. A masszázs nem csak a stresszt csökkenti, de kellemes érzést nyújt, ellazít és pihentet. Miért ne adná meg ezt az örömöt kutyájának is? Pár perc naponta és még a hiperaktív örökmozgó is ellazul, megnyugszik és élvezi gazdája kezének érintését.

Tovább
Nyolc téli növény, amely nem biztonságos a kutyák számára

Nyolc téli növény, amely nem biztonságos a kutyák számára

A téli időszakban, amikor a fák eldobják leveleiket és a kerti virágok is téli álomba merülnek, az emberek előszeretettel visznek egy kis színt, tavaszt, vidámságot az otthonaikba. Virágokkal, növényekkel teszik hangulatossá az ünnepi lakást. Sokszor azonban nem gondolnak arra, hogy a szépséges, színpompás növény igazi időzített bomba kutyájuk számára.

Tovább
Van-e menopauza a kutyáknál?

Van-e menopauza a kutyáknál?

A kutyák és az emberek nagyon sok közös vonással bírnak, így a nők és a szuka kutyák is. Vannak persze olyan hasonlóságok, melyeknél jelentős eltérés figyelhető meg. Ilyen például a menstruációs ciklus is. Logikusan merül hát fel a kérdés, vajon a szuka kutyák öregedésével náluk is jelentkezik-e a menopauza. Ha a kutya gazdája pontosan tudja, mire számíthat szukája öregedésével, könnyebben meg tudja külömböztetni, mi a normális, és mi jelenthet problémát.

Tovább
10 betegség, amit elkaphat kedvencétől

10 betegség, amit elkaphat kedvencétől

A zoonózisok az állatok olyan, fertőzéses megbetegedései, melyeket az emberek is elkaphatnak. Számos ilyen betegség az állattal való közvetett vagy közvetlen érintkezés útján terjed, van köztük, amely bolhák, kullancsok, szúnyogok közvetítésével, míg mások étellel vagy vízen keresztül fertőznek.

Tovább
A kutyák koronavírusa

A kutyák koronavírusa

A koronavírus egy gyűjtőfogalom, amelyet a vírus különböző törzsei által okozott fertőzés leírására használnak, de a különböző állatfajokat különböző típusú koronavírusok fertőzhetik meg. A macskagazdák számára fontos, hogy tudják, kedvenceiket milyen típusú koronavírus fertőzheti meg, és milyen hatással.

Tovább
A kutya fogainak ápolása

A kutya fogainak ápolása

A jó hír az, hogy a fogszuvasodás igen ritka a kutyáknál. A rossz pedig, hogy világszerte az ebek közel nyolcvan százaléka szenved valamilyen szájüregi betegségtől. A menhelyről örökbefogadott kutyák esetében ez az arány bizony inkább a százhoz, mint a nyolcvanhoz közelít.

Tovább
Amikor támadnak az élősködők

Amikor támadnak az élősködők

Sokszor, sok helyen leírták már, hogy bizony a bolhák és kullancsok elleni védekezés már nem kizárólag szezonális feladat, mert ezek az élősködők egész évben támadnak. Az idei tél nagyon enyhe volt, fagyos napokkal szinte nem is találkoztunk, úgyhogy a kedvenceinkre leselkedő paraziták most szinte lubickolnak. Persze a régi beidegződések miatt a legtöbb felelős gazda ilyenkor, tavasz közeledtével, még intenzívebben készül a parazita-támadásokra, és keresi a lehető legjobb megoldást.

Tovább
Tudnivalók a koronavírusról

Tudnivalók a koronavírusról

Összegyűjtöttünk pár lényeges kérdést, mely a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan a legtöbb felelős gazdában felmerül. Kérjük, ebben a helyzetben ön sem legyen felelőtlen, előbb tájékozódjon, csak utána cselekedjen.

Tovább
Koronavírus és a házi kedvencek

Koronavírus és a házi kedvencek

Magyarországra is megérkezett a koronavírus járvány, és a médiának köszönhetően arról is hírt kaptunk, hogy Hongkongban egy kutyánál kimutatták a COVID-19 fertőzést. Ennek következtében egyre több helyen látni fotókat, hogy a távol-keleti gazdák házi kedvenceiket - kutyáikat és cicáikat - maszkkal látják el, és úgy sétáltatják az utcán. A közlemények szerint egyébként a kutya tulajdonosa is elkapta a COVID-19 fertőzést, ezután vizsgálták meg a kutyát is. Ugyan az ebnek tünetei nem voltak, a tesztje pozitív lett. Emiatt a kutya is 14 napos karantént kapott.

Tovább
Amit az oltásokról tudni kell....

Amit az oltásokról tudni kell....

A felelős gazda egyik feladata, hogy kedvenceit rendszeresen ellenőroztesse az állatorvossal, és beadassa neki a szükséges védőoltásokat, hiszen tudja, hogy a megelőzés mindig hatékonyabb, kíméletesebb, és nem utolsó sorban költségkímélőbb, mint az esetleges betegségek kezelése. Az oltások segítenek a súlyos, életveszélyes betegségek megelőzésében. Ezáltal az oltás a legegyszerűbb módja, hogy kedvence hosszú, egészséges életét biztosítsa.

Tovább
Miért jó az ivartalanítás?

Miért jó az ivartalanítás?

Éves szinten hatalmas összegeket költünk kedvenceinkre. Veszünk nekik eledelt, elvisszük állatorvoshoz, vásárolunk játékokat, tálakat, kutyaágyat, ruhát, fizetünk a kutyakozmetikusért, esetenként a gyógyszerekért és a vitaminokért. Tesszük mindezt azért, mert kedvenceink jobbá, szebbé teszik az életünket. Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy az összeg, amit rájuk költünk, meg sem közelíti azt a sok örömöt, szép pillanatot, amit tőlük kapunk.

Tovább
Miért baj, ha dundi a kutyi?

Miért baj, ha dundi a kutyi?

A fejlett világban egyre nagyobb problémát okoz az elhízás, nem csak az emberek, de a háziállatok vonatkozásában is. Egyes országokban a teljes kutyaállomány akár 30 %-át is érintheti a probléma. A jelenség fajtától független.

Ezzel együtt leggyakrabban a falánknak ismert fajták, mint a labrador és golden retriever, beagle, mopsz és tacskók figyelhető meg.

Tovább
Hogyan születik a kiskutya?

Hogyan születik a kiskutya?

Az ellés a tenyésztés csodája. Világra jönnek a várva várt kiskutyák, a gazda részese lehet új életek születésének. Ugyanakkor hatalmas felelőssége is van, nem csak az ellés során, de már azt megelőzően is. Ám a születés során fontos tudnia, mi miért, mikor és hogyan történik ideális esetben, hiszen csak így tud segíteni kutyájának.

Tovább
A kutya és a cica ivartalanítása hogyan történik?

A kutya és a cica ivartalanítása hogyan történik?

Azzal, hogy kedvencét ivartalaníttatja, sokat tesz a gazdátlan állatok problémájának megoldásáért. Akár hiszi, akár nem, a legtöbb eutanáziára ítélt kutya és macska egy nem várt és nem tervezett szaporulat eredménye. De ezen túlmenően az ivartalanításnak egészségügyi és viselkedésbeli pozitívumai vannak, márpedig ezek talán közvetlenebbül érintik a gazdákat.

Tovább
Ha sürgős ellátás szükséges...

Ha sürgős ellátás szükséges...

Sajnos történnek balesetek. Ilyenkor nehéz racionális döntéseket hozni, különösen, ha a baj az éjszaka közepén történik. Éppen ezért szükséges a bajra felkészülni, még akkor, amikor minden rendben van.

Tovább
Az ivartalanítás, mint felelős döntés

Az ivartalanítás, mint felelős döntés

Magyarországon a gazdátlan állatok száma kritikusan magas. Állatvédők vívnak naponta szélmalomharcot, hogy ezeket az állatokat ellássák, gondozzák, és lehetőség szerint gazdához juttassák. Amennyiben egy gazda nem tenyésztési vagy kiállítási célból tart kutyát, nem vadászik vele, és az eb munkaadottságai nem olyan kiemelkedőek, hogy az az állomány javítását szolgálná, érdemes elgondolkodni azon, hogy ivartalaníttassa a négylábút.

Tovább
Mit is jelent a tenyésztés?

Mit is jelent a tenyésztés?

Egy kutya tenyésztése nem egyszerű feladat. Alapvető feltétele, hogy teljesen egészséges, örökletes betegségektől mentes, kiegyensúlyozott idegrendszerű és a fajta standardjához minél közelebb álló típusú kutyával rendelkezzünk – akár szuka, akár kan kutyát szeretnénk tenyésztésbe állítani.

Tovább