Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Az ízületi gyulladás (arthritis) egy gyakori állapot a kutyáknál, amely az ízületek gyulladásával és fájdalmával jár. Az arthritis számos tényező miatt kialakulhat, beleértve az életkort, a genetikát és a sérüléseket.

Tovább
Segítség! Toklász ment a kutyámba!

Segítség! Toklász ment a kutyámba!

Nyáron mindenki szeret sétálni, kirándulni, vagy akár csak kitelepedni a kertbe és élvezni a napsütést, a meleget. Ám a puha, selymes fű néha meglepő veszélyekkel is szolgálhat. Nincs gazdi, aki ne találkozott volna még a toklásszal. A toklász egy gyomnövény, az egérárpa (Hordeum murinum) megszáradt, széteső kalászának darabkája. A fű kaszálása után a kiszáradt növény termése megszárad, lehullik és bizony, akár veszélyes is lehet kedvenceinkre.

Tovább
Miért ragadnak össze a kutyák párzáskor?

Miért ragadnak össze a kutyák párzáskor?

Aki először látja a kutyák párosodását, megijedhet a látványtól, amikor hosszabb időn át nem tudnak elszakadni egymástól, azaz összeragadnak. Régen nagyon sokféle elmélet volt ezzel kapcsolatban, ugyanis az emberek java része az összeragadást valamiféle, a párzást követő dolognak tartották, azaz egyféle „utórezgésnek”. Pedig ez az összeragadás igazából nem más, mint magának a párzásnak, azon belül is az ejaklulációnak igen fontos fázisa.

Tovább
Ha a kutya rázza a fejét

Ha a kutya rázza a fejét

Lehet, hogy cukinak tűnik, amikor a kutya elkezdi rázni a fejét. Olyan, mintha azt mondaná, „nem”. Azonban a fej rázása általában valamiféle célt szolgál, és ha gyakran történik, az azt jelzi, valami nem stimmel. Mivel az ebeknek nincsenek kezei és ujjai, amivel meg tudják vakarni, ha valami viszket, más módszerre kell támaszkodniuk. Ugyanígy, kezek és ujjak híján nem tudják kiszedni, ha valamilyen idegen tárgy került a fülükbe.

Tovább
Miért nyalogatják a kutyák a mancsukat?

Miért nyalogatják a kutyák a mancsukat?

Sok oka lehet annak, ha egy kutya nyalogatja a mancsát, amíg ez nem állandósult, gyakori és erőteljes nyalogatás, addig nincs gond. A legegyszerűbb ok, hogy csak tisztogatják a talpukat, mert valami rátapadt, piszkosnak érzik. Ám ha az eb folyamatosan vagy agresszíven nyalogatja a lábát, akkor komolyabb problémára (fertőzés, seb, stb.) kell gondolni.

Tovább
Miért éhes folyton a kutya?

Miért éhes folyton a kutya?

Vannak kutyák, amelyek nagyon táplálék-motiváltak, ezért természetes, hogy izgatottak, amikor eledel kerül a szemük elé. Ám ha úgy látja, túlságosan is motivált lehet az étel iránt, vagyis mindig ugat és nyafog az eledelért, még etetés után is, érdemes tovább keresni az okokat.

Tovább
A tavasz növényei

A tavasz növényei

A tavasz közeledtével már mindenki a tél végére és a föld újjászületésére vár. Elolvadt a hó, a fák bimbózni kezdenek, csiripelnek a madarak, az emberek már alig várják, hogy a szabadban tölthessék az időt és végre szép növényekkel ültethessék tele a kertet, a teraszt, az erkélyt.

Tovább
Legjobb a megelőzés

Legjobb a megelőzés

Mindenki szereti a tavaszt. Ez az az évszak, amikor az idő végre kezd melegedni, a napsütés jókedvre derít és jó móka, hogy a szabadban élvezhető a friss levegő. Különösen örömteli, ha ezt a gazdi a kutyájával közösen élheti meg. A tavasz azonban számos sérülést vagy betegséget hozhat magával, ha felkészülés nélkül vág bele a kalandokba.

Tovább
Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Bizony, sok gazda számára okoz problémát a macska spriccelgetése. Elviszi az állatorvoshoz ivartalanításra, és bízik abban, hogy az ivartalanítás sok egyéb előnye mellett ez a probléma is megszűnik. Ám mégsem ez történik, a lábadozás után a cica továbbra is spriccelget. Mi lehet az oka?

Tovább
Azok a nyálas kutyapuszik

Azok a nyálas kutyapuszik

Amikor a gazdi szeretett kutyájától puszit kap, netalán belenyal a fülébe, orrába, szájába, gyakran hallani, hogy ugyan, a kutya szája tisztább, mint az embereké. Vajon tényleg így van? Nos, a válasz az egyszerű „igen” vagy „nem” szónál jóval összetettebb.

Tovább
Meddig tudja visszatartani a kutya a szükségét?

Meddig tudja visszatartani a kutya a szükségét?

A legtöbb ember nagyon mozgalmas életet él a mai rohanó világban, ám akár ügyeit intézi, akár az irodában dolgozik, az idő múlásával legtöbbünk elkezd a kutyája miatt. Mennyi ideig marad nyugodtan, mielőtt ki kell mennie dolgát végezni? Meddig bírja egy kutya visszatartani a székletét? Egyáltalán, mennyi ideig lehet magára hagyni otthon egy kutyát?

Tovább
A zöldkagyló csodája

A zöldkagyló csodája

Lehet, hogy a zöldkagyló említése inkább tűnik valamiféle gasztronómiai ínyencségnek, finomságnak a tenger gyümölcsei között, pedig ez a puhatestű igen fontos szerepet játszik az ízületek védelmében.

Tovább
Ha depressziós a kutya

Ha depressziós a kutya

Amikor kedvenc kutyánkra gondolunk, akkor mindannyian arra vágyunk, hogy ne csak egészséges és hosszú életű, de boldog is legyen. Hajlamosak vagyunk mindig úgy látni őket, amint boldogan szimatolva sétálnak, lógó nyelvvel szaladgálnak, puszit adnak és önfeledten játszanak.

Tovább
Kókuszolaj macskáknak?

Kókuszolaj macskáknak?

A kókuszolajat évtizedek óta használják a főzéshez, de az elmúlt néhány évben népszerűsége az egekbe nőtt. A kúkuszolaj használatát támogatók áradoznak emberi egészségre gyakorolt számos előnyeiről, kiemelik a holisztikus szemlélert fontosságát.

Tovább
Kutya és influenza

Kutya és influenza

Nyakunkon az influenza szezon. Az emberek közül sokan úgy döntenek, hogy évről évre beoltatják magukat a betegség ellen, de mi a helyzet a kutyákkal? Ők lehetnek influenzásak? Elkaphatják tőlünk, emberektől? Vagy esetleg mi tőlük?

Tovább
Félelmek, fóbiák és a megoldás

Félelmek, fóbiák és a megoldás

Sok kutya szenved különféle félelmektől és fóbiáktól. Ezeknek számos oka lehet, beleértve a korai szocializáció hiányát vagy a negatív múltbeli tapasztalatokat. A félelem sokféle formában megnyilvánulhat, ilyen lehet az összekuporodás, elbújás, a remegés, a nyáladzás, az ugatás, a pusztító viselkedés, és bizonyos esetekben az agresszió is.

Tovább
Pumpáld fel!

Pumpáld fel!

A mozgás, a sport mindenkinek és minden állatnak fontos és szükséges. Bizony, nem csak a gazdának kell sétálnia, futnia, túráznia, fitnesz terembe járnia. A kutyának és a cicának is! Na, jó, azért nem kell őket elvinni az edzőterembe, külön súlyok sem kellenek.

Tovább
A túlsúly és az elhízás veszélyei

A túlsúly és az elhízás veszélyei

Jaj, csak egy kis, cuki gömbölyűség, ugye? Annyira édes a pocakja! Ugyan, csak öregszik, kicsit lelassult. Ezek azok a mondatok, amivel a gazdik mentegetik magukat, ha nyilvánvalóan látszik: az eb vagy a cica bizony túlsúlyos.

Tovább
Súlykontroll az ivartalanítás után

Súlykontroll az ivartalanítás után

Szerencsére egyre többen vannak tisztában az ivartalanítás egészségügyi előnyeivel, így sokan szánják rá magukat, hogy kedvencüket ivartalaníttassák. Ezek a gazdák tisztában vannak azzal, hogy a rutinműtétnek számító beavatkozzásal jócskán meg tudják hosszabbítani kedvencük élettartamát.

Tovább
Kocogás, futás a kutyával

Kocogás, futás a kutyával

A hosszú hónapokig tartó bezártság, karantén alatt sokan kezdtek el sportolni, mások állandóan kutyát sétáltattak. Egyrészt hogy legálisan kiszabadulhassanak a bezártságból, másrészt a home office alatti tespedés ellenszereként.

Tovább