Pumpáld fel!

A mozgás, a sport mindenkinek és minden állatnak fontos és szükséges. Bizony, nem csak a gazdának kell sétálnia, futnia, túráznia, fitnesz terembe járnia. A kutyának és a cicának is! Na, jó, azért nem kell őket elvinni az edzőterembe, külön súlyok sem kellenek.

Azt se felejtsük el, hogy nem csak a testet, de az elmét is meg kell mozgatni, az agynak is szüksége van edzésre, a fogaskerekek olajozására.

Miért fontos a mozgás?

Sok nyilvánvaló előnye van a mozgásnak. Segít az izomtónus fenntartásában, az ideális testúly megőrzésében, a szív egészségének védelmében. De vannak olyan előnyök, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a fizikai egészséghez. Ugyanis a rendszeres testmozgás pozitív hatással van a hangulatra és a viselkedésre is. Serkenti az elmét, javítja a hangulatot, enyhíti a feszültséget és a szorongást, ezáltal pedig csökken a romboló, kártékony viselkedés.

Tehát a mozgás hozzásegít ahhoz, hogy a kutya vagy a macska nem csak egészséges, de boldog is legyen.

fehér kölyökkutyák játszanak

Mennyi mozgás kell?

A kutya

Az, hogy egy kutyának mennyi mozgásra van szüksége, nagy mértékben függ a méretétől,, fajtájától, korától, egészségi állapotától. Általánosságban elmondható, hogy egy kutyának napi 30 perc mozgás szükséges, természetesen az egészségügyi sétákon túl, tehát ha ezeket összeadjuk, azaz az intenzív mozgást és a többszöri, rövid sétát, akkor napi 50-60 perc jön ki.

A kisebb, idősebb, beteg vagy túlsúlyos kutyáknak kevesebb mozgásra van szükségük, mint a fiatalabb, nagyobb és egészségesebb kutyáknak. A rövid pofájú fajták, például a bulldogok szintén kevesebb mozgást igényelnek, hiszen megerőltető mozgás esetén a légzésük nehezítetté válik. A munkakutyák, terelő- és pásztor fajták, sportkutyák. mint a retrieverek, némt juhász, stb. logikusan sokkal több mozgást igényelnek.

szürke cicát pórázon sétáltatnak

A macska

Lehet, hogy nem túl sok olyan cica van, amelyik boldogan megy pórázon sétálni a gazdival, de a macskáknak is kell a testmozgás. Egy átlagos, egészséges, relatív fiatal cica napi 15-30 perc intenzívebb mozgást igényel, míg egy idősebb, esetleg túlsúlyos, vagy nem teljesen egészséges macska némileg kevesebbet.

Ahhoz, hogy felmérje, vajon eleget, túl sokat vagy éppen túl keveset mozog- e a cica, elég, ha figyeli a viselkedését, amikor játékkal mozgásra bírja. Ha azt látja, fáj valamije, esetleg nem vesz részt intenzíven a mozgásban, inkább lassú és megfontolt, akkor könnyítse meg számára a helyzetet, azaz lassítsa a tempót, az intenzitást. Viszont ha azt tapasztalja, hogy kirobbanó energiája van, és nem fárad el a végére, nyugodtan fokozza.

kutyák szaladáglnak

Mi a megfelelő mozgásforma?

A kutyánál

A legegyszerűbb megoldás a gyakori és rendszeres séta. Az rendben van, hogy naponta többször leviszi saz ebet egészségügyi sétára, de legyen napi egy alkalommal egy hosszabb séta is. Érdemes variálni az útvonalakat, a távolságkat, hogy ne csak az eb testét, de elméjét is meg tudja mozgatni. Az új útvonalon új szagokkal, más látványokkal, érdekes dolgokkal találkozik a kutya, ezeket fel kell fedeznie, meg kell ismernie. Ahogy a gazda sem szereti, ha minden nap, minden pontosan úgyanúgy történik, ugyanazt kell tennie, úgy a kutyák is igénylik a változatosságot. Ráadásul a napi séták, változó útvonalakon a gazda számára is üdítőek lehetnek, hiszen fel kell állni a fotelból és neki kell indulni. Akkor pedig legyen izgalmas újdonság, nem?

Ha valamilyen ok miatt nem tudnak elmenni hosszabb sétára, próbálja otthon, a kerben rávenni egy kis szaladgálásra, játékra, vagy ha nincs kert, a legközelebbi kutyafuttatóban játsszon vele egy nagyot.

Egyszóval a séta nagyon klassz, de vannak más lehetőségek is a szükséges intenzívebb mozgás kivitelezésére. A fent említett kerti, parkbeli, vagy kutyafuttatóban megejtett közös játék, labdázás, frizbizés nagyszerű lehetőség, hogy átmozgassa, és kellően lefárassza az ebet. Akár otthon is lehet labdázni, más interaktív játékot játszani, ami azért, valljuk be, rossz időben nem hátrány. Mire végzenek a sétával, játékkal, futkosással, ugrálással, a kutya már túl fáradt lesz ahhoz, hogy rosszalkodjon.

cica magasból figye

A macskáknál

Valóban bonyolultabb feladat megbizonyosodni arról, hogy a macska eleget mozog-e. Esetükben a séta, az úszás ritkán kivitelezhető tevékenységek, ellentétben a kutyákkal nem túl sok macska kedveli a pórázat, vagy a medencét, a folyót.

Ám mozogniuk kell, és a legjobb megoldás, ha a mozgásforma kiválasztásánál a macska természetes ösztöneire hagyaktozunk, azaz azt használjuk fel. A macska igazi vadász, tehát ha olyan játékot választunk, amely a vadászösztönökre hat, biztosan nyerők vagyunk. Az olyan játék, amely a madár repülését, az egér mozgását imitálja, biztos nyerő. Elég csak bevetni a játékot, és hagyni, hogy a macska ösztönei által vezérelten becserkéssze, üldözze, elkapja. A pálcás játékok kifejezetten kedveltek a gazdák és a cicák körében is, ráadásul ezekből hatalmasa választék.

Sok cica szereti, ha finomságokra kell vadásznia, ezeket el lehet rejteni a lakás különféle pontjain, vagy erre a célra való játékokban. Ha a macska szeret magasra mászni, a szekrények tetejéről nézelődni, inkább minél magasabbra rejtse el a jutalomfalatokat, ha pedig inkább a talajon tartózkodik, akkor egymástól távol, különféle rejtekhelyekre, például a kanapé alá, ágy mögé. Vannak macskák, melyek kifejezetten szeretik a lézerfényt üldözni, ez is egy jó lehetőség arra, hogy mozgásra bírja.

A mozgás kulcsfontosságú a kutyák és a macskák hosszú, egészséges életéhez. Segít nekik jól aludni, jobban viselkedni, javítja a hangulatukat, és sokkal kellemesebbé teszi az otthoni életet. És nem utolsó sorban az állat mozgatása akár arra is inspirálhatja a gazdát, hogy egészségesebben és aktívabban éljen.

Ajánlott cikkek