Súlykontroll az ivartalanítás után

Szerencsére egyre többen vannak tisztában az ivartalanítás egészségügyi előnyeivel, így sokan szánják rá magukat, hogy kedvencüket ivartalaníttassák. Ezek a gazdák tisztában vannak azzal, hogy a rutinműtétnek számító beavatkozzásal jócskán meg tudják hosszabbítani kedvencük élettartamát. Emellett elkerülhető nagyon sok betegség kockázata, csökkenthető az agresszió és egyes viselkedési zavarok kialakulásának lehetősége. Persze mindehhez szükséges a megfelelő étrend és az elegendő mozgás is, ám erre már kevesebben fordítanak figyelmet.

Ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik nem akarják ivartalaníttatni kedvencüket, mondván, az elhízik a műtét után. Sőt, olyanok is jócskán akadnak, akik bár ivartalaníttatnak, utána nem fordítanak gondot az állat súlyára, és hagyják, hogy idővel alaposan elhízzon. Pedig mindez elkerülhető.

Kövér, vörös kutya hever a földön és liheg

Íme, itt van, amit tudnia kell az ivartalanításon átesett kutyák súlygyarapodásának megelőzéséről.

Először is tudni kell, hogy az ivartalanításnak nem feltétlen velejárója a súlygyarapodás, ám egyes kutatások szerint különösen nagytestű fajtáknál nagyobb számban fordul elő. Sőt, esetükben, ha fiatal korban végzik a műtétet, ortopédiai károsodások megelőzésére is ügyelni kell, mely akár a túlsúllyal is összefüggésben lehet.

Más vélemények szerint az ivartalanítás akár megháromszorozhatja az elhízás veszélyét. Ennek okát a kutatók, köztük Charlotte Bjornvad a koppenhágai egyetemről abban látják, hogy különösen kan kutyáknál a műtét csökkenti az étvágy szabályozásának képességét, valamint a mozgás utáni vágyat is.

Márpedig ha a gazda nem követi figyelemmel kedvence testsúlyát, akkor az ivartalanítással járó egészségügyi előnyök elvesznek, hiszen az elhízással járó hátrányok elnyomják azokat.

A kutatások ugyanis megállapították, hogy egy erősen elhízott kutya élettartama – fajtájától függetlenül – legalább két évvel rövidül meg.

Ezért tehát az ivartalanítás után kulcsfontosságú a mozgás, azaz ennek beillesztése az állat napirendjébe. A rendszeres séta – mely nem azonos az egészségügyi sétával -, valamint kocogás, hosszabb, futással, ugrálással kísért játék a futtatóban feltétlenül szükséges az ideális testsúly fenntartásához.

Nagyon kövér kutya fekszik

Természetesen nem csak a mozgás, de az ideális étrend is elengedhetetlen fontosságú. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az ivartalanítás utáni egészséges kutyaléthez ez a két kulcs együttesen nyitja a kaput. Amellett, hogy ügyelni kell a jutalomfalatok adagolására, érdemes az állatorvossal egyeztetni, mit és hogyan etessen az ebbel a műtét után.

Persze, tudjuk, sok gazdi egyféle lelkiismeret-furdalás miatt hajlamos a műtét után túletetni az ebet. Az eb pedig egy idő után rá is játszik a szerepére, és igazi könyörgő drámákat ad elő. Kuncsorog, sír, zokog az asztalnál, és bizony ilyenkor leesik egy kis maradék. Nem előnyös a szabad etetés sem, azaz amikor az eb tálkája mindig tele van, és bármikor odamehet falatozni. Ez csak a gazdi számára kényelmes!

Fiatal kutyák esetében a jutalomfalat veszélye a legnagyobb, pontosabban az, hogy ezt túladagolja a gazdi. Az ok persze érthető, hiszen fiatal korban még sokat kell tanulnia a kutyának, ez pedig gyakorlással, a gyakorlás jutalomfalattal jár.

Próbáljon alacsony kalóriatartamú jutalomfalatot választani, vagy készítsen ilyet házilag, és soha ne feledje el a napi adagot beleszámítani az étkezésbe.

Ez azt jelenti, hogy az aznapra kiporciózott jutalomfalat kalóriatartalmát ki kell számolni, és a reggeli, valamint esti ételadagból ennyivel kevesebbet kell a tálkába mérni.

Emellett folyamatosan nyomon kell követni az állat testsúlyát. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden nap fel kell tuszkolni a mérlegre, vagy ölbe kapni a méretes állatot és utána matekórába illő számításokkal kiszámolni, hízott-e pár dekát.

Kövér kutya ül a földön

Elegendő figyelni a vonalait, pontosabban testének változását. Még a kölyköknek sem szabad sem felülről, sem oldalról túl kereknek tűnniük. A has mindig legyen felhúzott, azaz sem petyhüdt, sem lelógó nem lehet. A bordák tapintásra az izmokon keresztül érezhetők. A túlsúlyos eb bordáira sok zsír rakódik, ezért ha nem tudja kitapintani a bordákat, ideje fogyókúrába kezdeni.

Amennyiben kedvence kissé hízásnak indult az ivartalanítás után, először beszéljen az állatorvossal, milyen étrendi változásokat és mozgásformákat javasol, majd tanácsai alapján állítsa össze a fogyókúra és a sporttevékenység menetrendjét.

Ajánlott cikkek