Fitness a kutyának, fitness a gazdának

A számmisztikával foglalkozó emberek szerint a 20-as szám az ébredés száma. Azt vallják, hogy a 20-as vibárlású embereket mindig új célok, tervek és ambíciók hajtják, és bár érhetik kudarcok, olyan adottságokkal bír, mellyel a megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képes megoldani. Az előttünk álló új esztendő évszáma két 20-ast is rejt magában. És akár hiszünk a számmisztikában, akár nem, ha hiszünk céljaink, terveink megvalósulásában, az már komoly lépés a siker felé.

Hinnünk kell abban is, hogy újévi fogadalmainkat is valóra tudjuk váltani. Az egyik leggyakoribb ilyen újévi fogadalom az életmódváltáshoz, egészséges táplálkozáshoz, több mozgáshoz, fogyókúrához kapcsololódik, és általában (a dohányzásról leszokás mellett) ez az elsők egyike, amelyeket az új év első hónapjaiban gyorsan fel is adnak az emberek.

Pedig nem is olyan nehéz betartani ezt a fogadalmat, főleg, ha olyan segítségünk is van hozzá, mint kedvenc háziállataink.

A legtöbb esetben nem csak a gazda táplálkozásán, életmódján, testsúlyán kell változtatni, de bizony kutyája vagy macskája is több-kevesebb túlsúllyal küzd, vagy rendszertelen az élete, nem mozog eleget, nem táplálkozik eléggé kiegyensúlyozottan.

elhízott kutya hever

Az ember hajlamos saját magát, és bizony kedvencét is étellel jutalmazni. Ha bánatosak, rosszkedvűek vagyunk, bekapunk pár kocka csokit. Ha éreztetni szeretnék szeretetünket, adunk pár jutalomfalatot a kutyának vagy a cicának. A kilókpedig észrevétlenül kúsznak fel.

Rend a lelke mindennek

Akinek nincs rend, rendszer az életében, annak a táplálkozása sem lehet kiegyensúlyozott. Az állandó rohanásban nehéz megtervezni az étkezéseket, számolni a kalóriákat, beütemezni a mozgást, a tornát. Ilyenkor hajlamosak vagyunk csak bekapni valamit, és éppen csak egy gyors egészségügyi sétára leszaladnia kutyával, vagy mérés nélkül a macska elé önteni a tápot.

Ahhoz, hogy az életmódváltás sikeres legyen, rendet kell tennünk életünkben, és bizony kedvenceink életében is.

Ha mindennek megvan a maga rendje - étkezés, séta, pihenés, alvás -, akkor sokkal könnyebb tervezni.

Persze mindig történhet valami, mindig közbejöhet olyan dolog, ami felborítja a programot, de ha felkészülünk a váratlan eseményekre, akkor sokkal könnyebb igazodni a dolgokhoz.

A kevesebb néha több

Nem kell feltétlenül degeszre ennünk magunkat, és degeszre tömnünk állatainkat ahhoz, hogy elhízás legyen a vége. Elég csak kicsivel több az elégnél. Ám van megoldás, hiszen csak elő kell kapni az okostelefont, letölteni a szükséges alkalmazásokat, és máris meg lehet határozni, hogy nekünk, valamint kutyánknak/macskánknak hány kalória bevitele szükséges az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.

dagi mopsz ücsörög

Természetesen a kalória nem minden. Az is fontos, hogy ezek a kalóriák minőségi tápanyagokból származzanak. Tudjuk, hogy a minőségi táplálék - úgy az emberek, mind az állatok számára - drágábbak. Ám mivel minőségi tápanyagokról beszélünk, hasznosulásuk is sokkal jobb, és ezáltal kevesebb is elég belőlük.

Lényeges az adagok folyamatos kontrollja, és bizony állataink esetében is jobb a többszöri, kisebb adagokkal történő táplálás. Persze nekik nem kell napi 5-7 étkezést biztosítani, ahogy számunkra ajánlott, de a reggeli és esti adagra történő elosztás nagyon hatékony lehet.

Vedd fel a nyúlcipőt

A mozgás legalább annyira fontos az egészséges életmód szempontjából, mint az étkezés. A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás kéz a kézben járnak. Sőt, ahogy öregszünk, és kedvenceink is öregszenek, még fontosabb lesz! Egy kisgyerek, vagy egy kölyökkutya, kiscica energiaszintje eleve magasabb, ők képesek órákon át szaladgálni, játszani. Ám ahogy korosodnak és korosodunk, a mozgás sokszor háttérbe szorul, egyre nehezebb nekiindulni, belevágni.

Ige, nagyon nehéz a korábbi, sokat ücsörgő életmódot felváltani az edzésekkel vagy tornával. De talán nem is rögtön a mélyvízbe ugorva kell elkezdeni, nem biztos, hogy azonnal rohanni kell az edzőterembe, és emelgetni a nehéz súlyokat, vagy ugrálni egy aerobic órán.

Az első lépés legyen a séta. No, nem a ház körül, gyorsan, amíg a kutya elvégzi a szükségét, hogy aztán spurizhassunk vissza a fotelbe. Minden nap egy kicsivel hosszabb séta, akár a közeli parkba már nagyon sokat számít az egészség megőrzése érdekében. A macskák ebben kevéssé tudnak partnerek lenni, kivéve, ha pórázhoz szoktatott cicák, de a kutyával jó kis városnéző körsétákat lehet tenn, egészen addig, amíg gazdi és kedvence már elég fittek akár egy kisebb vagy nagyobb túrához. Ha pedig már a szabadban vannak, akárha a parkban vagy réten, erdőben, egy kis játék, labdázás is belefér, nem? Ez pedig nem csak jó móka, de plusz mozgás az egészség érdekében.

kutya frizbi korong után ugrik

Nem is olyan elképzelhetetlen, hogy kutya és gazdája is annyira belelendülnek a mozgás szeretetébe, és olyannyira ösztönzik őket a sikerek, hogy még többre vágynak. Nem kell feltétlenül együtt kocogni, nem mindenki szeret futni. Alternatíva lehet a kerékpározás is, ha a kutya élvezi, és képes biztonságosan vezetni pórázon, miközben teker. A görkorcsolya, a rollerezés is klassz közös program lehet. Igazából mindegy, csak mozgjunk, és lehetőleg együtt.

Miért ne csatlakoznának egy agility vagy frizbi klubhoz? Nem kötelező versenyezni, sokan csak a mozgás és a társaság miatt járnak. Ha szereti a zenét, a táncot, akár a dog dancing-et is elsajátíthatják.

kutyák orrukat összedugva barátkoznak

Láttam már gazdát, aki otthon, a kutyájával tornázott. A kutya figyelte, és követte – persze a maga módján – a mozdulatokat, játéknak és mükának fogva fel az egészet, ahol pedig súly kellett a gyakorlatokhoz, ott az eb töltötte be a súlyzó funkcióját. Láthatóan mindketten nagyon élvezték a gyakorlatokat, ráadásul egy türelmesebb macskával ugyanúgy lehet közösen tornázni.

Egy klassz okosóra igazán kiváló segítség lehet, hiszen mérhető vele a megtett távolság, sőt, az elégetett kalóriák is.

Nem akarnak olvadni a kilók?

Ha úgy érzi, hogy bár mindent megtett a fogyás érdekében, de erőfeszítése nem hoz eredményt, ideje szakmai segítséget kérni. Kérjen tanácsot orvosától és/vagy háziállatának állatorvosától. Megeshet, hogy a fogyás elindul, de üteme megtorpan, az is előfordulhat, hogy a mérleg nem mutat csökkenést, de a ruháiba máris jobban belefér, kedvence pedig könnyebben mozog. Az sem kizárt, hogy a súlygyarapodást – főleg, ha az hirtelen volt - valamilyen egészségügyi probléma okozza, ez esetben pedig a diagnózis és a gyógykezelés nagyban segít, persze egészséges és fitt életmód mellett.

Sok minden függ a mozgásformától is, előfordulhat, hogy a testzsír csökken, de az izmok gyarapodnak, így pedig súlyváltozás nem következik be.

Ha olyan mozgásformát végez, amely az izmokat formálja, akkor ne essen kétségbe, inkább kérdezzen rá szakembernél.

Sokkal hatékonyabb apró lépésekkel előre haladni, mintsem azonnali, drasztikus eredményt remélni, és később kétségbe esni, amikor mégis visszakúsznak a kilók. Lehet, hogy ma még csak kis sétákkal kezdik, de jövőre már a Maratont futják le. De ha mégsem, a mozgást szervezete meg fogja köszönni, és a következő orvosi és állatorvosi kontrollnál már jó eséllyel sokkal jobb eredmények születnek.

Ajánlott cikkek