Kutyatáp: mennyi az annyi?

Kétségtelen, hogy a túletetés és a mozgás hiánya az elhízás leggyakoribb oka – úgy a kutyáknál, mint az embereknél. A legtöbb gazda számára a megfelelő mennyiség etetése nem éppen tudományos megközelítéssel történik. Sőt, inkább igyekeznek csurig tölteni a tálat.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy a különféle tápok eltérő mennyiségben tartalmazzák a tápanyagokat. De gondoljon bele: mi a különbség egy teli tál hal és tészta, valamint egy teli tál szalonna és csokoládé között? Ugye, már ebből a példából is érthető, hogy a táplálék mennyisége és tápértéke nem éppen ugyanazt jelenti. Tehát ha nem biztos abban, mennyi is az annyi, olvassa el a csomagoláson feltüntetett információkat.

A legtöbb szakértő szerint ha a kutyákon múlna, egész nap nyitva lenne előttük a képzeletbeli kutya-étterem. A kutyák ugyanis szeretnek enni. Ám a gazda ne azzal mutassa ki szeretetét kedvence iránt, hogy mindig tol neki egy kis extra falatot, uram bocsá’ extra adagot. A kutya szeret enni, de az elhízás és az azzal járó betegségek megkeserítik életét.

kutya orrát a száraztápba fúrva szimatol

Általános szabály nincs, hiszen minden kutya kalóriaigénye más és más. Logikus, hogy egy aprócska csivava nem igényel annyi táplálékot – és tápanyagot, kalóriát -, mint egy örökmozgó labrador. Még a csomagoláson található adagolási útmutató is pusztán útmutatás, nem kőbe vésett szabály, hiszen egy adott fajtán belül is eltérőek az egyedi igények. Ezek az igények függenek életmódtól, életkortól, aktivitási szinttől, esetleges betegségektől, de még temérdek egyéb szempont befolyásolhatja.

Napi kétszeri etetéssel felügyelhető legkönnyebben, hogy milyen hatással van az adott táp minősége és mennyisége a kutyára. Nagyon fontos a rendszeresség is, ráadásul az etetési időpontok betartása az ön életét is megkönnyíti.

Vannak, akik úgy vélik, a kutya túletetése legalább olyan rossz, ha nem rosszabb, mint éheztetése. Sajnos a kedvencként tartott kutyák nagy része túlsúlyos. A túlsúly pedig komoly betegségekhez vezet, megrövidíti kedvence élettartamát. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiség „megfejtése” és az elegendő mozgás kivitelezése.

A legtöbb ember tisztában van azzal, milyen fontos saját egészsége megőrzése érdekében a mozgás és a helyes táplálkozás. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ugyanez kedvencünk egészsége szempontjából is igen lényeges. Sokan arra hivatkoznak, hogy kedvencük az ivartalanítás után vagy egy betegség következtében hízott el, ám tudni kell, ez nem helytálló magyarázat. Vannak fajták, melyek eltérő anyagcsere működésük miatt hajlamosabbak a hízásra, ezért náluk az étrend összeállítása több figyelmet igényel. A labrador, a cocker spániel, a skót terrier vagy a beagle ilyen fajta.
 

boxer a tálkájába fekteti a fejét és néz

Fontos tényező a kor is. Az „arany középkort” élő ebek hajlamosabbak a súlygyarapodásra, mivel idősebb korban a anyagcsere és az izomtömeg is csökken. Emiatt kevesebb energiát igényel szervezetük, csökkenteni kell a kalória bevitelt.

A túletetés azt jelenti, hogy a kutya több kalóriát eszik meg, mint amennyit elhasznál. A felesleget a szervezet zsír formájában tárolja el. A legtöbb túlsúlyos kutya gazdája elismeri, hogy az elhízást nem annyira a kutyatáp nagy mennyiségű etetése, sokkal inkább a chips, a sajt, a kekszek és sütemények, konyhai maradékok etetése okozza. Tehát a legtöbb esetben a kutyatáp mennyisége megfelelő ugyan, ám az extrák nagy kalóriatöbbletet jelentenek.

Az olcsóbb kutyatápok általában magas zsír- és kalóriatartalmúak, és sok ártalmas adalékanyagot tartalmaznak. Az ilyen táp a szervezetből gyorsan kiürül, csak kis mennyisége hasznosul, a kutya étkezés után nem sokkal már éhesnek érzi magát, a végeredmény pedig az, hogy a gazda sokkal nagyobb mennyiséggel eteti, mint egy minőségi tápból., Ráadásul a magas kalóriatartalom miatt a zsírlerakódás is fokozottabb.

Elhízás esetén az első teendő a kalória bevitel csökkentése és a rendszeres súlyellenőrzés.

Az egyensúly megtalálása a kutya egyedi étkezési igényei és a szükséges mozgásszint között nem könnyű, de ez a kulcs az egészséges élethez. A minimum napi két alkalommal megejtett séta (nem a háztömb körül, kutyafuttában!) fitten tartja kedvencét. A fizikai stimuláció mellett nagy szerepe van a mentálisnak is. A mozgás során kalória ég el, amely egyébként zsírrá változna. Tehát amikor kiszámítja, mennyi táplálékra van szüksége kedvencének, sose feledkezzen meg a mozgás során elégetett kalóriákról sem – ha napi két-három órát is mozognak, növelje, ha félóránál kevesebbet, csökkentse.

Amikor a gazda a súlygyarapodást az ivartalanításra fogja, nem téved sokat. Az ivartalanítás után csökken az anyagcsere intenzitása, emiatt az állatnak kevesebb táplálékra van szüksége. Ez az, amit a gazdák általában elfelejtenek. Tehát nem a műtét miatt hízik meg az eb, hanem amiatt, hogy étrendjét nem igazítják megváltozott igényeihez.

Mikor valaki egy kutya gazdájává válik, elkötelezi magát, hogy kedvencének egészségét és jólétét biztosítja. Ebbe beletartozik az is, hogy megóvja az elhízástól, vagy ha bekövetkezik, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a súly csökkenjen.

Ajánlott cikkek