A megfelelő táplálás fontossága

Gyakori kérdés: milyen az egészséges kutyaétrend? Mivel a boltok polcainak választéka e téren olyan nagy, nem egyszerű a döntés. Ugyanakkor a táplálkozás igen kritikus pontja az állat jólétének, sőt, viselkedésének is, tehát a döntés, hogy mivel etesse, egyáltalán nem félvállról vehető.

Ideális esetben a döntés meghozatala két dolgon alapul: kutatáson és konzultáción. Kutatás, keresés az interneten, a csomagolások „felfedezése” és értelmezése, valamint konzultáció az állatorvossal.

A megfelelő étrend kialakításánál általában két iskolát különböztetünk meg: az egyik a kereskedelemben kapható tápok csoportja, míg a másik az otthon készítetteké.

Persze mind a két kategória összetett, hiszen a kereskedelmi forgalomban kapható eledelek megoszlanak száraztápokra és konzervekre, míg az otthon készített ételek lehetnek főzöttek vagy teljesen nyersek.

Az otthon készített ételek

Az optimális etetés szempontjai szerint elkészített étrend előállítása sok időt vesz igénybe.

Ráadásul általában jóval drágább is ez a fajta etetés, mint amennyibe a kereskedelemben kapható tápok kerülnek. Ugyanakkor az tény, hogy kellő odafigyeléssel a kutya egészsége szempontjából előnyös étrend állítható össze, így spórolhat az esetleges állatorvosi költségeken.

Ha takarékoskodni szeretne az otthon készített eledelen, keressen olcsó beszerzési lehetőségeket, tanyákat, falusi termelőket, akiktől közvetlenül vásárolhat.

Az állatorvosok nagy része igyekszik lebeszélni a gazdákat az otthon készített kutyaeledelekről, és megpróbálja meggyőzni őket, hogy tegyék le voksukat valamelyik kereskedelmi forgalomban is kapható, ismert táp mellett. Amire hivatkoznak az az, hogy ezáltal csökkentik az egészségügyi kockázatot, úgy kedvencüknél, mint saját maguk és családtagjaik esetében. Ám a megfelelő higiéniás körülmények megteremtésével, valamint azzal, ha hasonló protokoll szerint tárolja a szükséges alapanyagokat és készíti a kutya eledelét, mint a sajátjukat, akkor a kockázat elenyésző. Tudnia kell, hogy a házilag összeállított és elkészített eledel komoly előzetes kutatást igényel, hiszen a nem megfelelő étrend akár veszélyt is jelenthet az állat egészségére.

A kutyatápok

Annak, aki nem szeret pepecselni, vagy nincs ideje otthon elkészíteni kedvence eledelét, esetleg nem biztos abban, hogy az általa készített koszt a legideálisabb táplálást nyújtja, a lehető legjobb megoldás, ha a kereskedelmi forgalomban kapható tápok közül választ. Márpedig ezekből van kínálat, hiszen a gyártók a gazdák kedvencük iránti szeretetére és gondoskodására alapozzák munkájukat.

A vásárláskor, a döntés meghozatalakor tartsa szem előtt azt, hogy a kutyák alapvetően húsevők, tehát a vegán táp nem megfelelő a számukra, akármennyire divatos is.

Ha bizonytalan lenne ebben a kérdésben, csak kukucskáljon be kedvence szájába és nézze meg a fogait! A növényevő állatok szemfogai közel sem olyan jól fejlettek, mint a húsevőké.

Tehát a kutya étrendjének nagyrészt húst kell tartalmaznia, hasonlóan a macskák étrendjéhez. Ennek alapján ideális esetben a táp címkéjén a hús vagy húsételek kell, hogy az első három vagy négy helyen szerepeljenek.

Tehát ne szégyellje olvasgatni a címkéket és utánanézni a gyártóknak az interneten. Ezek az erőfeszítések kifizetődőek, hiszen egy boldog, egészséges, hosszú életű kedvencet tudhat majd maga mellett.

Ajánlott cikkek