A kutyatápok címkéje – hogyan kell értelmezni?

A kutyatápok címkéje – hogyan kell értelmezni?

Legalább olyan nehéz és sok fejtörést okozó feladat a kutya helyes táplálékának kiválasztása, mint a család egészséges étrendjének összeállítása. Az első lépés a jó döntés meghozatalához, hogy tudja, hogyan is kell értelmezni a táp címkéjén levő információkat.

A kutyatápok címkéjének legalább annyi szabálynak kell megfelelnie, mint a humán élelmiszereknek és nem csak hazai, de Európai Uniós szabályok is vannak erre vonatkozóan. Fel kell tüntetni a gyártót, a forgalmazót, az étel nevét, a gyártó elérhetőségeit (telefonszámmal és weboldallal) és azt is, ha a táp speciálisan egy bizonyos fajtának készült, vagy adott életkornak megfelelő az összetétele.

Feltétlenül szerepelni kell a csomagoláson, hogy garantáltan és bevizsgálással igazolhatóan mennyi a protein-, zsír-, rost- és nedvességtartalma százalékban megadva.

Az összetevők listájának csökkenő sorrendben tartalmaznia kell minden fontos terméket, melyet a gyártás során felhasználtak. Bár a minőségi tápot gyártó cégek szigorúan ragaszkodnak a szabályokhoz, a gazda számára a lista eléggé zavaró lehet. Például ha azt látja a címkén, hogy a táp összetevői csirke, búzacsíra, búzadara, korpa, stb, könnyen azt gondolhatja, hogy a tép elsődleges összetevője a csirkehús.

Végül is a csirke áll a lista élén, ám maga a táp búza alapú, némi csirkehús adalékkal. Nos, emlékezhet rá, hogy a kutyák alapvetően húsevő állatok, tehát érthető, miért is olyan fontos az összetevők listája. Azt mindenki tudja, mi a csirke, de melyek a csirke melléktermékek? Mit tartalmaznak azok? Nos, a melléktermék nem más, mint darálék, nyak, lábak, belek, ki nem fejlődött tojás, stb. Toll és egyéb részek nem lehetnek a táp alkotórészei.

A csomagoláson azt is fel kell tüntetni, hogy a táp milyen adalékanyagokat, színezőanyagokat és tartósítószereket tartalmaz és milyen mennyiségben.

Ajánlott cikkek