Elmeélesítő ételek kutyáknak

A megfelelő mentális stimuláció mellett az antioxidánsokban gazdag étrend is segít kedvence szellemi frissességének megőrzésében és a kognitív diszfunkciós betegségek megelőzésében.

A kutyákkal való együttélés egyik érzékeny pontja, hogy az ember látja kedvence öregedését.

Ennek első jelei még finomak: az eb elveszíti kölyökkori játékosságát, kissé lassabb lesz a séták során, némileg többet alszik, és mielőtt észrevenné, megjelennek az első szürke szőrszálak az orra körül.

Hála azonban a táplálkozás-kutatás fejlődésének, ma már nem ritka, ha egy kistestű kutya jócskán belelép a tizensok éves korba, de már a nagytestű kutyák is tovább élnek, mint korábban – ráadásul egészséges életet. Azonban ez a hosszabb élet új kihívások elé állítja a kutyát és gazdáját.

Napjainkban egyre gyakoribb probléma a kutyáknál a kognitív diszfunkció szindróma (CDS), mely sok tekintetben hasonlít az Alzheimer kórra. Ahogy öregszik a kutya, elfelejti, hogyan kell egyes feladatokat végrehajtani, sokszor dezorientáltnak és feledékenynek tűnhet. Otthon váratlan balesetek érik, sokszor felébred az éjszaka közepén vagy ok nélkül elkezd ugatni.

Ez bizony mind a CDS jele lehet. A kutatások azt igazolták, hogy a CDS hasonló változásokat okoz az agyban, mint az Alzheimer kór. Egyébként használtak kutyákat az Alzheimer kór tanulmányozására.  A betegség előrehaladása fokozatos, a korai tünetek betudhatók a kor előrehaladásának (azért ugat, mert rosszul hall, azért dezorientált, mert a látása már nem tökéletes).

Annak eldöntésére, hogy a problémák oka valóban a CDS-e, az állatorvos tesztek elvégzését javasolhatja és az eredmények birtokában határozhatja meg a szükséges kezelést, de bővebb felvilágosítást tud adni az esetleges várható viselkedésbeli változásokról. Az állatorvos által javasolt és felírt gyógyszerek mellett a gazdi is sokat tehet a betegség megelőzéséért vagy a kialakult állapot folyamatának lassításáért.

kutya jutalomfalattal töltött interaktív játékkal játszik

Agytorna

A kutatások igazolták, hogy az emberekhez hasonlóan azok a kutyák, melyek nem használják az agyukat, könnyebben elveszítik olyan magasabb fokú képességeiket, mint pl. problémamegoldó képességük.

Ennek megelőzésére a mentális stimuláció a megoldás. Ez segít lassítani a neurológiai öregedést. A rendszeres, de az útvonalat változtató séta, a sok játék, az új trükkök tanítása és az interaktív játékok segítenek neki, hogy használja az agyát.

Étkezés

Az emberekhez hasonlóan a kutyák agyában is változások történnek, amikor a béta-amiloid felhalmozódik és oxidációs károsodás lép fel.  A kutatók azt állítják, hogy ezek a fiziológiai változások összefüggésben vannak a CDS-sel. A humán táplálkozással kapcsolatban sokszor kerül szóba az antioxidánsok szerepe.

A kutatók megvizsgálták, milyen szerepe van az antioxidánsokban gazdag étrendnek a kognitív diszfunkciós zavarok kezelésében. Nos, az eredmény ígéretes.  Azoknál az idősebb kutyáknál, amelyek antioxidánsokban gazdag ételeket kaptak, két héten belül javulás mutatkozott a tanulási képességekben és a térbeli figyelem irányításában. Mikor az étrendet olyan mentális stimuláló eszközökkel kombinálták, mint a séta, gyakorlatok végrehajtása, más kutyákkal való kapcsolat, az eredmények még jobbak lettek.

Az olyan tesztek során, melyekben a kutyák térbeli memóriáját. a tárgyakat felismerő és megkülönböztető képességét vizsgálták, valamint az új helyzetekhez való alkalmazkodást, a magas antioxidáns tartalmú diétán élő kontrollcsoport sokkal jobban teljesített.

A humán étrendben a tipikus antioxidáns étrend magas E és C-vitamin, L-carnitin, DL-lopinsav tartalmú, sok gyümölcs- és zöldségkivonatot tartalmaz. Kutyák esetében hasonló étrendet érdemes követni.

Az E vitamin adagolása kistestű kutyák esetében 100 IU, míg nagytestűek esetében 400 IU mennyiségben ajánlott. Amennyiben a kutya eledele már tartalmaz E vitamint, nincs szükség extra adagolásra.

A C vitamin igencsak biztonságos, általában nagyon nagy mennyiség bevitele után jelentkeznek csak mellékhatások. A megaadagok azonban kevés előnnyel járnak, érdemes napi 50-100 mg adagolásával beérni, a kutya méretétől függően.

Zöldségek és gyümölcsök

A kutya teljes napi ételadagjának 10 %-a legyen zöldség vagy gyümölcs. Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök a legjobbak, próbálja ki az áfonyát, málnát, spenótot, sárgarépát, paradicsomot. Persze óvatosan kell bánni ezekkel, nehogy emésztési zavarokat okozzon a kutyánál, így lassan és fokozatosan kell az állatot a rostos zöldségekhez és gyümölcsökhöz szoktatni. Kistermetű kutyáknál ez a mennyiség elenyészőnek tűnhet, de ne feledje, akármilyen kevés is, csak jót tesz.

bulldog paradicsom, retek és saláta között fekszik

Már kölyökkorban érdemes elkezdeni a CDS megelőzését

A kutatók csak pozitív hatásokról számoltak be az idősebb kutyák magas antioxidáns tartalmú étrenddel való táplálásával kapcsolatban. A cél azonban az, hogy már fiatalabb korban olyan étrenden tartsa kedvencét, mellyel az öregkori CDS megelőzhető.

Nos, a kutatások azt igazolták, hogy az ilyen étrenden élő kölyökkutyák sokkal jobban teljesítenek a nevelési és kiképzési munka során. Patkányokkal történt kísérletek azt igazolták, hogy az anyaállat magas antioxidáns tartalmú étrendje a magzatok agyi és idegrendszeri fejlődését igen pozitívan befolyásolja. Ha egy anyakutya a vemhesség utolsó három hetében ilyen étrendet kap, a kölykök neurológiai fejlettsége sokkal jobb lesz. Minél előbb zajlik le ez a fejlődés, és minél előbb tanul meg mindent a kölyök, amire szüksége van, annál kisebb lesz az esély az öregkori CDS kialakulására.

Ezért érdemes a vemhes szukákat kölyöktáppal etetni, hiszen ezek antioxidánsokban gazdagabbak. Amennyiben házi koszton tartja a vemhes szukát, adjon az ételhez lazacolajt. Érdemes heti egy alkalommal nyers halat kínálni neki, de nem gyakrabban, és ebben az esetben felesleges a B1 vitamin (thiamine) kiegészítő adagolása.

Soha ne felejtse el, hogy az egészséges életmód nem merül ki az egészséges étkezésben, szükséges a fizikai aktivitás, a szociális és a kognitív kapcsolatok rendszeressége. Mindezek együttesen nagymértékben képesek csökkenteni a neurodegeneratív betegségek kialakulásának lehetőségét.