10 mód arra, hogy ön és kutyája is fitt legyen

Ahogy közeledik a nyár, egyre több ember érez kedvet kimozdulni a szabadba. A négy fal között ülni napsütésben, melegben nem valami izgalmas. De ki hagyná ilyenkor otthon kedvencét?

A közös játékok nem csak mókásak és élvezetesek, de hasznosak a test és a lélek számára is.

Szimat és keresd!

Válassza ki a kutya egyik kedvenc játékát és rejtse el a kertben vagy a szabadban. Persze ez utóbbi esetben kell egy segítő kéz, mely az ebet fogja, amíg ön eldugja a játékot egy biztonságos helyre. A cél az, hogy kedvence játékos módon megtalálja a szeretett tárgyat, nem az, hogy veszélyekkel teli úton keresve jusson el hozzá. A jutalomfalat a sikeres keresésért persze jár az ebnek!

Frizbi

Tanítsa meg kedvencét frizbizni! Ez a játék a kutya minden egyes porcikáját, minden izomzatát alaposan átmozgatja, de egy aktív, játékos nap után bizony lehet, hogy a gazdi is izomlázzal ébred!

Az országban több helyen működnek frizbi klubok, egyesületek, ahol a gyakorlott kutyások örömmel adnak tanácsot a kezdőknek.

Vízi mókák

Az úszás a kutyák számára is nagyszerű sport, melyet akár apportírozással is kombinálhat. Mindig figyelje kedvencét, amikor az vízben van, és soha ne hagyja magára.

Kocogás

A futás, kocogás kifejezetten jó cardio-edzés. Kezdje mindig lassú sétával, hogy az izmok és ízületek bemelegedjenek, majd váltson kocogásra. A végén akár sprintelhetnek is nagyokat, ezt zárják le újabb lassú sétával. Ez a sport bizony nem csak a kutya egészségének tesz jót, de kielégíti szimatolási vágyát is és nem mellesleg a gazdához való kötődést is erősíti.

Agility

Az agility nem csak a kutyát, de a gazdát is megmozgatja. A kutya érzékszerveit mindig élénken tartja ez sport, szüksége van képességeinek kihasználására, megmozgatja az agyat. A fokozatosság fontos, így a gazda részéről a türelem is, míg a kutya a különböző szinteket végigjárja.

Jóga-doga

Amerikában nagy divat a kutyás jóga. Ez nem más, mint a kutya bevonása a humán jóga gyakorlatokba, melyek nyújtó gyakorlatokat és masszázst foglalnak magukba, a létező legkülönfélébb pozíciókban.

Hegymászás

No, ne arra gondoljon, hogy kötélbe kapaszkodva sziklát kell mászni. Ha egy kicsit is dombos- hegyes vidéken lakik, már könnyű dolga van, de akár egy kirándulást is szervezhet ilyen területre. A mozgás, a felfelé, majd lefelé haladó gyaloglás nem csak a szívnek tesz jót, de megmozgatja az izmokat is, ráadásul a kutya kedvére szimatolhat egy inger gazdag környezetben.

Játék a jutalomfalatokkal

Ha kedvence elkötelezett valamilyen jutalomfalat iránt, ez akár egy nagy közös játék „alanya” is lehet. Rejtsen el a hátsó kertben vagy az udvaron néhány falatkát. Hogy mennyire nehéz ezek megtalálása, meghatározza, meddig tartson a játék. Ha sok ideje van, akkor nehezen felfedezhető helyekre is eldughatja.

Mini-olimpia

Mini olimpiát kutyás baráti társaságban érdemes rendezni, a feladatok pedig a kutyák képességeinek és ügyességének megfelelően kerüljenek összeállításra. Élvezetes program lehet, mely összeköthető egy családi piknikkel és nagy, közös játékkal is. A fent felsorolt játékok mindegyike használható, de bátran kiegészíthető bármilyen, a csapat által elfogadott feladattal.