A cica sétáltatása

Sok ember aggódik amiatt, hogy ha egyszer megismerteti macskájával a külvilágot, onnantól kezdve folyton az ajtó mellett nyávog majd szívszorongatóan, hadd menjen már ki egy kicsit kalandozni. Ennek ellenére a szakértők szerint a macskák számára sokkal nagyobb veszélyek rejlenek a lakásban, mégpedig a mentális és fizikai stimuláció hiánya, a változatlanság unalma.

Az unalom is egyfajta stressz, mely előbb vagy utóbb viselkedési problémákhoz vezet. A cica elkezdi kaparni a bútorokat, de előfordulhatnak olyan mentális eredetű bajok is, mint az elhízás, túlzott tisztálkodás, depresszió, a macskaalom használatának megtagadása.

Persze sokat lehet tenni azért, hogy a környezet változatos és érdekes legyen a macska számára, az sosem fogja tudni felvenni a versenyt a külvilág percről percre változó csodáival.

Persze érthető sok gazda aggodalma, hiszen a macskát felügyelet nélkül kiengedni veszélyes. Temérdek veszély leselkedik rá a külvilágban, kezdve a városi forgalomtól, a betegségektől, a ragadozó állatoktól az undok szomszédokig és azok kutyájáig. A megoldás, mely új dimenziókat nyithat a cica, és általa gazdája számára is, a póráz. Persze kell a jó időzítés, a szoktatás, de ha minden jól alakul, akkor a cica várni fogja a napi sétákat.

Le kell szögezni, hogy nem minden macska alkalmas arra, hogy megtanulja a pórázon való sétálását.

Megpróbálni mindenképp érdemes, de erőltetni nem szabad. A legjobb kölyökkorban elkezdeni a gyakorlásokat. Egy kismacska számára az egész világ egy nagy kaland. Persze kellő türelemmel és kitartással idősebb korban is hozzá lehet szoktatni a macskát a hám és a póráz használatához, de tény, hogy az idő múlásával ez egyre több türelmet igényel. A lényeg, hogy apró lépésekkel haladjon gazda és cicája a cél felé, és soha, de soha ne büntesse a macskát, és ne is kényszerítse, ha valami nem megy. Kerüljék az olyan helyzeteket, amelyek ijesztőek lehetnek a cica számára. A jutalmazás és a jutalomfalat sokkal nagyobb csodákra képes.

fehér-vörös macska oson

Igyekeztünk egy rövid összefoglalóval segíteni a macska pórázhoz szoktatását.

  • 1. lépés. Válasszon ki egy megfelelő méretű macskahámot, olyat, amely a mellkast öleli át. A cicára nem ajánlatos nyakörvet tenni, egyrészt azért, hogy a torka, nyaka ne sérüljön, másrészt a hámból nem tud kibújni, míg a nyakörvből egy macska könnyedén kihúzza a nyakát. A póráz legyen könnyű anyagból, és mindenképp legyen lecsatolható, jól záródó karabinerrel. A keresekdelmi forgalomban kapható hámok közül inkább a „H-formájú”, vagy a dzseki-szerű ajánlatos, szemben a 8-ast formázó hámmal. A hámot mindig úgy helyezze fel, hogy két ujja beférjen alá, így nem lesz  túl szoros és kényelmetlen a cica számára.
  • 2. lépés. Az első pár napban még ne tegye fel rá sem a hámot, sem a pórázt. Egyszerűen tegye le a kedvenc alvóhelye, kosárkája mellé, és hagyja, hadd ismerkedjen az új tárgyakkal. A gyakorlás a házban kezdődik. Mielőtt felhelyezné a hámot a macskára, készítse elő számára a legkedveltebb falatkáit, valami olyat, ami elfeledtet vele minden mást. Ezután tegye fel a cicára a hámot, és abban a pillanatban, ahogy fenn van, tálalja elé az ételt. Persze az alapos dicséret se maradjon el. Amint befejezte az evést, hagyja, hadd mászkáljon körbe a házban a hámmal. Ha úgy tűnik, nem igazán érzi kényelmesen magát, próbálja meg elterelni a figyelmét egy kis játékkal. Mikor már úgy látja, jól elvan a hámmal, leveheti róla.
  • 3. lépés. Csatolja fel a pórázt a hámra. Még ne próbálja meg sétáltatni, egyszerűen hagyja, hadd menjen, amerre akar, maha után húzva a pórázt. A legtöbb macskát nem igazán zavarja a dolog, de ha mégis, akkor terelje el a figyelmét, ahogy az előzőekben. Ösztönözze játékkal, hogy sétáljon, és ha megteszi, jutalmazza. A napi rendszerességű gyakorlások mindig rövidek legyenek, és pozitívak a macska számára.
  • 4. lépés. Ha már úgy látja, a cica jól elvan a pórázzal és a hámmal, vegye fel a póráz végét és sétáljon vele körbe a házban, követve a macskát. Ügyeljen arra, hogy a póráz laza legyen, soha ne húzza. Ne irányítsa a macska mozgását, csak kövesse, amerre megy. Ezt is gyakorolják pár napig.

cirmos cica figyel

  • 5. lépés. Itt az ideje, hogy a cica kövesse önt. Kedves, magas hangon hívogassa, ösztönözze, hogy kövesse önt. Kiscicáknál ez sokkal könnyebb, mert ilyenkor még ösztönös náluk, hogy anyjukat kövessék, a gazdi pedig egyfajta mama-pótlék a számukra. Felnőtt cicánál kicsivel több türelem és ösztönzés kell ezen a ponton. Ne várja el a macskától, hogy úgy sétáljon, mint egy kutya, inkább engedje, hogy az ön által megszabott útvonalon haladva kalandozzon, már ameddig a póráz engedi. Ne húzza a pórázt, csak gyengéden irányítsa a cicát. Amikor a macska húzást, ellenállást érez a pórázon, elindul a gazdi felé, vagy lefekszik. 
  • A kulcs a sikerhez a türelem és az ösztönzés. Ne próbálja meg a póóráznál fogva visszahúzni a cicát, és soha ne rángassa. A rossz tapasztalat miatt egy életre megutálhatja a macska a pórázt.
  • 6. lépés. Ha már rutinosan és kényelemsen sétálgat a cica a házban, pórázon, ideje összeismertetni a külvilággal. Az első néhány alkalommal egyszerűen üljön le az ajtó előtt, kezében a pórázzal, és nézelődjenek. Hadd szokja a látványt, a fényeket, a szagokat, hiszen ez mind új a számára, és lehet, hogy kicsit ijesztő is. Észre fogja venni, amikor mindez már nem rémisztő, sokkal inkább megszokott a macska számára. A cica nyugodttá válik, az ideges farokcsóválás abbamarad, és érdeklődő szemmel vizsgálja a környezetét. Most már elindulhatnak. Persze először keressen egy nyugodt helyet, ahol minél kevesebb rémisztő új dologgal találkozhat a cica, és hagyja, hogy a póráz engedte kereteken belül kalandozzon.

Most már csatlakozhat a cica a napi sétákhoz. Körbejárhatják a szomszédságot, elviheti magával akár kirándulásokra is, vagy nézegethetnek kirakatokat a környező utcákban. Sőt, még az állatorvosi látogatás is kevésbé lesz megviselő a cica számára, ha azt egy kiadós, kalandozós séta előzi meg a gazdival.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az