10 klassz gyakorlat a kutyával

Nincs jobb az életben, mint amikor két olyan dolgot, amit szeretünk, össze tudunk párosítani. Nekem ilyen a mogyoróvaj és a banán. Vagy a csoki és tejszínhab. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy összeállítsunk tíz olyan gyakorlatot, amelyet örömmel lehet végezni, közösen a kedvenc kutyával.

Hiszen aki kutyát választ társként, annak számára a szeretett lény fontos. És ha nem is annyira rajong némelyikünk a mozgásért, azért valljuk be, annak hasznosságát elismerjük.

A kutya számára pedig kifejezetten örömet jelent mind a mozgás, mind pedig az együttlét imádott gazdájával. Ráadásul a mozgás, még ha kevéssé szeretjük is, energikussá tesz, jó egészséget biztosít nem csak nekünk, de kutyánknak is. A rendszerességgel pedig mindez talán még meg is szerethető.

Próbálja ki bármelyiket, legyen akármilyen a fizikai állapota, és figyelje meg, hamarosan élvezni fogja – különösen, ha hazaérve nem csak kedvence kap jutalomfalatot, de saját magát is kényeztetni egy kis tejszínhabos csokival.

Séta egy célért

Minden gazdi elviszi sétálni a kutyáját. De mi lenne, ha az unalmas, háztömb körüli séták helyett valami érdekes vagy mókás célt tűzne ki maga elé? Mondjuk sétáljanak el a közeli tóhoz, vagy akár a pár utcányira levő kisboltig, ahol finom perecet  és – nem mellesleg – isteni kutya-jutalomfalatokat lehet kapni. Minden héten találjon ki újabb és újabb célt, akár egyre nagyobb távolságra levőket is. Nem baj, ha lassan bandukolnak, higgye el, még a lassú tempó alatt is erősödik a szív, csökken a vérnyomás, ám növekszik az energiaszint.

Frizbizés

Ugye sok-sok képet látott már frizbiző kutyákról, ahogy szinte repülve a levegőben kapkodják a korongot?  Szinte nincs határa a sportnak, egy ötletes gazda és egy lelkes kutya bármire képes lehet együtt, egy kis gyakorlás után. Ráadásul nem csak kettesben űzhető, de a családtagok, a barátok és más kutyások is bátran bevonhatók a játékba.  Mindemellett a frizbi a kutya természetes ösztöneire – a zsákmány üldözésére és elkapására – épít, és azt fejleszti.

Úszás

Az olyan fajtáknak, mint a retrieverek, a szetterek, az uszkárok az úszás a világ legtermészetesebb dolga. Higgye el, imádni fogják! Az emberek számára az úszás azon sportok egyike, melyek az egész testet megmozgatják, szinte minden izomcsoportot munkára fognak. A rendszeres úszás hamar meghozza az eredményt: mind a kutya, mind a gazda kitartóbb lesz, szívük és tüdejük erősödik. Az, hogy mennyire könnyű, vagy éppen mennyire kihívás ez a sport, teljes mértékben csak öntől függ.

Doga

Amerikában már nagy hagyománya van, nálunk csak most kezdenek ismerkedni a gazdák a kutya jógával (dog yoga=doga). Azok a gazdák, akik elköltekezettek e sport iránt, nem kell, hogy kedvencük nélkül űzzék. A masszázs, a relaxáció és a nyújtás minden formáját magába foglalja a doga. Persze az alapokat érdemes szakavatott ember segítségével elsajátítani, de utána bátran űzhető otthon is.

Agility

Nem kötelező végigrohanni a kutyával az akadálypályán, bár tény, sokkal izgalmasabb és érdekesebb a közös munka. De kutyája biztosan élvezni fogja, ha tét nélkül kipróbálhat egy agility akadálypályát, hiszen szinte kivétel nélkül mindegyik számára élvezetes, ha a méretének megfelelő akadályokat, létrákat és alagutakat leküzdheti.

Különösen akkor élmény számára, ha az imádott gazda mellette halad és biztatja. Nem mellesleg kiváló cardio edzés mindkettejük számára.

Görkorcsolyázás

Ha még csak most tanulgatja a görkorizást, nem biztos, hogy ez az ajánlott közös tevékenység, de amint elég gyakorlatot szerzett benne, nagy élmény lehet kerekekre pattanni és a pórázra vett kutyával együtt gördülni. A cél az legyen, hogy a kutya ön mellett fusson anélkül, hogy a pórázt húzná. Célszerű persze a közös görkorizást eleinte olyan helyen gyakorolni, ahol csekély a forgalom, hiszen meg kell tanulniuk, hogyan tudnak közösen navigálni.

Biciklizés

A biciklizést, hasonlóan a görkorcsolyázáshoz, csak megfelelő, biztos tudással érdemes elkezdeni, mindkettejük biztonsága érdekében. Tehát ha még csak most tanulja a kerékpározás rejtelmeit, vagy nem biztos tudásában, ne a kutyával induljon el. Ráadásul, ha gyakorlott, de imádja a gyors bringázást, az olyan sebességet, amely jócskán meghaladja kutyája képességeit, akkor sem érdemes kedvencével nekiindulnia.

Ezzel együtt a biciklizés igen élvezetes lehet, ha ütemét a kutyához igazítja, figyelembe veszi teherbírását és egy kis időt szán a gyakorlásra.

Érdemes eleinte lassú sétatempóban kezdeni a bringázást és csak akkor gyorsítani a tempón, ha a kutya nem húzza a pórázt. Kerüljék el a forgalmas helyeket, sokkal érdemesebb a friss levegőjű és biztonságos parkban nekiindulni.

Guggolósdi

Tény, ez a legnehezebb gyakorlat, de ha meg tudják csinálni, vitathatatlan az összhang kettejük között. Nem kevés gyakorlást és koordinációt igényel a feladat, de sok-sok móka forrása lehet. Álljon vállszélességű terpeszbe, miközben kedvence legkedvesebb játékát tartja a kezében. Lassan guggoljon le, érintse meg a játékkal az eb orrát, majd emelje azt a feje fölé és álljon fel. Az eb azonnal a játék után fog ugrani, el akarja azt kapni. Nem kis feladat kettejük mozdulatainak összehangolása, de nagy élmény, és a kívülállók számára jópofa trükk.

Lépcsőzés

Valljuk be, egyikünk sem igazán szeret lépcsőzni, még akkor sem, ha az egyik leghatékonyabb cardio gyakorlat. Ráadásul nem is olyan nehéz és – nem utolsó sorban – teljesen ingyenes gyakorlat, hiszen lépcsőt bárhol lehet találni. Lelje rá a lépcsőzés élvezetére: válasszon egy hosszú lépcsősort, variálja a lépéseit és az irányokat, ugorjon kettőt vagy cikázzon jobbra és balra.

Foci

Persze, hogy nem maradhat ki a sorból sokak nagy kedvence, a foci. Higgye el, a kutyával is tud élvezetes és a szívet nagyszerűen erősítő focimeccset vívni.

A kutya imádni fogja a labda kergetését, a kihívást, hogy megőrizze magának a zsákmányt a gazdával szemben. 

Persze tudnia kell, hogy nem az erőteljes rúgások, hanem kedvence harapásai miatt időnként bizony új labda beszerzésére kell szánnia magát, de kettejük egészsége ennyit megér.

Ajánlott cikkek