Ha gurul a kutya….

A fejlett világban egyre nagyobb problémát okoz az elhízás, nem csak az emberek, de a háziállatok vonatkozásában is. Egyes országokban a teljes kutyaállomány akár 30 %-át is érintheti a probléma. A jelenség fajtától független, de leggyakrabban olyan, falánknak ismert fajtáknál, mint a labrador és golden retriever, beagle, mopsz és tacskók figyelhető meg.

A mai társadalmakban az ember könnyen válik elhízottá, ennek egyenes következménye pedig kedvence elhizlalása. A mozgásszegény életmód és a nem mindig ideális időjárás, ami sok embert visszatart a szabadtéri sétáktól nagyban felelős az elhízásért, a nem megfelelő táplálkozás mellett.

A hosszú időn át tartó elhízottság olyan betegségekre hajlamosít, mint az ízületi gyulladások, légzőszervi betegségek, hasnyálmirigy gyulladás, cukorbetegség, bőrproblémák és különféle daganatos megbetegedések. Egyes kutatások azt igazolták, hogy már a mérsékelt túlsúly is mintegy 15 %-kal csökkenti az élettartamot. Magyarul, az elhízott ebek rövidebb ideig élnek.

Honnan tudja a gazda, elhízott-e az ebe?

Egyszerű: ránézésre megmondható. Ám ha a kezét a kutyára teszi, még pontosabb képet kap, egyszerűen kitapinthatja a hájat. Éreznie kell a bordákat, a lapockákat, a csípőt és a gerinc vonalát. Így még a vastag, tömött bundájú kutyák kondíciója is könnyen megállapítható.

Oldalnézetből látnia kell a derék vonalát, felülről ránézve pedig az ideális súlyú kutya homokórát formáz.

Ahhoz, hogy pontos képet kapjon kedvence kondíciójáról, tegye fel magának az alábbi kérdéseket.

  • Könnyen ki tudja tapintani a kutya bordáit?
  • Érzi-e a kutya lapockáját?
  • Az utolsó borda látható? 
  • Tapintható, de nem látható a kutya gerincvonala?
  • Tapintható, de nem látható a kutya csípőcsontja?
  • Felülnézetből homokórát formáz a kutya?
  • Oldalnézetből látható-e a deréktájék?

Amennyiben egynél több kérdésre „nem” a válasz, akkor bizony az ebnek fogynia kell egy kicsit.

Mekkora túlsúly elfogadható?

Az emberek hajlamosak grammokban és kilogrammokban mérni az elhízottságot, holott ez teljesen felesleges. Minden attól függ, mekkora a kutya.

Akkor mondható elhízottnak az eb, ha tömege az ideálisnál 10-15 %-kal nagyobb. Például egy csivava átlagosan 2-2,5 kg. Nála már 20-25 dkg plusz is komoly túlsúlyt jelenthet. Egy 30 kg-os labrador számára csak 3 kg vagy annál nagyobb plusz jelent elhízottságot.  Ráadásul, hogy még kevésbé legyen egyszerű a dolog, maga a testtömeg sem ad 100 %-os útmutatást, hiszen egy adott fajtára jellemző magasság, méret és aktivitás is jelentős szerepet játszik a megítélésben.

Mi a kutyák túlsúlyának leggyakoribb oka?

Bár vannak betegségek, melyek elhízást okoznak, az ok leggyakrabban mégis a túletetés és a kevés mozgás. Abban az esetben, ha kedvence hirtelen elkezd hízni, vagy a csökkentett ételadag ellenére sem indul be a fogyás, beszéljen az állatorvossal.

A kedvtelésből tartott állatok nagy része igencsak mozgásszegény életmódot él. Egy laza séta a háztömb körül korántsem nyújt elegendő kalória-égetési lehetőséget.

Éppen ezért fontos, hogy a napi ételadag ne haladja meg a szükséges mennyiséget. Ha az eb sok extrát kap a napi adag mellé, még akkor is, ha úgy hiszi, alacsony kalóriatartalmú nasikkal kedveskedik neki, a kilók gyorsan felszaladnak.

kövér kutya hever a lépcső mellett

Az első lépések a fogyókúra útján

Amint sikerült megállapítania, hogy kedvence némileg túlsúlyos, érdemes elgondolkozni a súlycsökkentés mikéntjén. Ha csak 10 % fogyás a cél, akkor az életmód változásaira kell helyezni a hangsúlyt. Ha a cél több mint 10 % fogyás, akkor érdemes az állatorvossal közösen kialakítani a fogyókúra menetrendjét.

A következő feladat annak megállapítása, napi hány kalóriát visz be szervezetébe az eb. Ellenőrizze a táp csomagolását, majd számolja hozzá az esetleges extrákat és így számolja ki a napi bevitt mennyiséget. Minél magasabb kalóriatartalmú egy táp, annál kevesebbet kell belőle adni. Ha kell, nyisson egy füzetet és vezessen táplálási naplót.

Amint tisztában van a mennyiségekkel és számadatokkal, találja ki, hol és hogyan lehet csökkenteni. Először a jutalomfalatok mennyiségét csökkentse, majd, ha még mindig vissza kell venni a kalóriákból, az ételadagot vegye vissza 10 %-kal.

A cél ne legyen több mint az aktuális súlyhoz képest heti 1-2 % fogyás.

Ez azt jelenti, hogy egy 34-35 kg-os kutya esetében a heti célszám 340-700 gramm, míg egy 4,5 kg-os ebnél 45-90 gramm. Ezzel az ütemmel megközelítőleg 8-12 hónap alatt lehet elérni a kutya ideális súlyát, ám ilyen módon kedvence nem fog az éhségérzettől szenvedni és az átállás egy más életformára fokozatosan történik.

Mindig mérje ki pontosan az ételadagot. A száraztápokhoz általában adnak kis műanyag poharat, mellyel az adagok pontosan kimérhetők. Ha csak szemmértékkel állapítja meg az adagot, könnyen túletethet.  Segíthet a fogyásban a napi kétszeri etetés, ha eddig nem így táplálta kedvencét.  Ezzel a módszerrel a kutya folyamatosan telítettnek érzi a beleit és önnek is könnyebb ellenőriznie, pontosan mennyit is eszik.

Lehet, hogy a kutya látványosan fog szenvedni, megpróbálja arról meggyőzni, hogy ő bizony igenis éhezik.

Adjon neki egy kevéske (közepes kutyának egy-két evőkanál, kicsiknek kevesebb) konzerv tököt vagy sótlan zöldbabot. Ezek extra rosttartalma segít az emésztésben, de csak lassan szoktassa hozzájuk az ebet, nehogy megterhelje emésztését.  Egy másik alacsony kalóriatartalmú, de nagyon laktató lehetőség a pop-corn, de a sótlan, ízesítetlen, vaj nélküli változat. Kicsi kutyának pár szem is elég, a nagyoknak akár egy csészényi is adható.

A legtöbb kutya képes a fogyásra már akkor is, ha csak minimálisan csökkentik napi ételadagját. A kereskedelmi forgalomban nagyon sokféle diétás kutyatáp kapható, de ezzel együtt az adagok csökkentése is fontos. A csomagoláson található adagolási útmutató nem más, mint ami: útmutatás. Lehet, hogy az ön kutyája ennél többet vagy kevesebbet igényel az ideális kondíció fenntartásához. Ez nagymértékben függ a fajtától, az életmódtól, ide értve a kutya aktivitását is.

A mozgás fontossága

A mozgás nem csak a jó kondíció, de a mentális egészség szempontjából is nagyon fontos. Ám mindez csak akkor jó, ha kellően érdekes mind a gazda, mind a kutya számára és nem válik idővel unalmassá.

Változtassa az útvonalat. Ne mindig ugyanazon az úton járja körbe a háztömböt, kalandozzanak el közösen másfelé.

Keressenek olyan helyeket, ahol kutyafuttatók vannak, vagy olyan parkot, ahol szabadon sétálhatnak az ebek.

Sétáljanak közösen. Kérje meg egy kutyás barátját, tartson önökkel egy kis játék erejéig. Keressenek egy klassz helyet, ahol a két eb nagyot tud szaladgálni és játszani, míg önök beszélgetnek.

Ne hagyja, hogy a rossz idő eltántorítsa. Még a nem ragyogó napsütést és kellemes hőmérsékletet kínáló napokra is ki lehet találni valami jópofa programot. Öltözzön fel az időjárásnak megfelelően, meglátja, nem is olyan rossz odakinn.

Mozogjanak együtt otthon, ha éppen nem tudnak elmenni. Találjon ki olyan játékokat, melyek otthon is űzhetők és kellően biztonságosak. Lépcsőzzenek, labdázzanak vagy apportírozzanak nagyokat.

Jó az idő? Menjenek el úszni egy közeli tóhoz.

Nincs ideje? Kérje meg a szomszéd kislányt, némi juttatás ellenében sétáltassa kedvencét. A gyerek örülni fog az extra zsebpénznek és a kutyatársaságnak, az eb pedig elegendő mozgásban részesül.

Ha egyik barátjának is van kutyája, váltsák egymást a sétáltatásban. A kutyák élvezni fogják egymás társaságát, önök pedig megosztják a feladatot.

Egyetlen kiváló minőségű táp sem nyújt garanciát kedvence egészségére, ha túl sokat etet belőle. Az egyetlen helyes út a fogyáshoz a mozgásmennyiség növelése mellett a napi ételadag csökkentése, mégpedig fokozatosan, mindig csak kis lépésekkel haladva előre.