A felnőtt kutya etetése

A felnőtt kutyák kielégítő táplálása elengedhetetlenül fontos energiaszükségletük kielégítése, általános egészségi állapotuk megóvása, testszöveteik folyamatos megújulása érdekében. Az, hogy milyen mennyiséget etet, teljes mértékben a kutya méretétől és energialeadásának mennyiségétől függ. Az aktivitiási szint nem csak fajtánként, de egyedenként is eltérő, emiatt az egyedi igények fontos szerepet játszanak a kalóriabevitel meghatározásában.

Mennyit kapjon enni a kutya?

A táp adagja teljes mértékben a kutya méretétől és napi energialeadásának mennyiségétől függ. Például egy normál aktivitású eb esetében csak „karbantartásra” van szükség, tehát nem igényel extra kalóriabevitelt. Egy lusta öleb és egy aktívan dolgozó kutya napi igénye között még azonos méret esetében is lehet akár 40-50 % különbség, csak a bevitt kalória tekintetében.

Ahhoz, hogy az ideális mennyiséget meg tudja határozni, érdemes szakember tanácsát kikérnie, aki a kutya egyéni adottságainak figyelembevételével segít meghatározni a mennyiséget. Ennek folyamatos ellenőrzése segít az ideális étrend kialakításában, a szükséges változások végrehajtásában.

Az étrendet külső tényzők is befolyásolhatják. Akár a nagyon meleg, vagy extrém hideg időjárás is eltérő kalóriaigényt válthat ki, megnövekedhet a szükséges tápanyag mennyisége.

A munkakutyák etetése

Az aktív munka, és az ezzel járó stressz következtében az állat energiaigénye is nő. Így a munkakutyák – rendőrkutyák, őrző-védő ebek, terelő- és pásztorkutyák – etetését az általuk végzett munka intenzitásával kell összehangolni. Általánosságban elmondható, hogy egy közepes terheltségű munkakutya 40 %-kal, míg egy kemény és aktív munkát végző eb akár 50-70 % több kalóriát igényel, mint pihenő állapotában.

A műtét után lábadozó kutya etetése

A műtét után lábadozó kutya számára megnövekedett tápanyagbevitelt kell biztosítani, ezzel is elősegítve a gyógyulást, valamint a fertőzések elleni küzdelmet. Minden esetben kövesse az állatorvos utasításait a műtét utáni táplálás vonatkozásában is!

A jutalomfalatok

A napi jutalomfalatok mennyisége ne legyen több, mint 5 %-a a a napi adagnak. A maradék 95 % teljes egészében a szokásos kutyatápból álljon. A jutalmazásra, vagy a kiképzés, nevelés során ösztönzésre használt jutalomfalatok a lehető legkisebb, még célirányos adagok legyenek.

A napi étrend meghatározása

Ajánlott mérettől és fajtától függetlenül minden kutyát napi két alkalommal etetni. Ez nem azt jelenti, hogy dupla mennyiséget kap, hanem azt, hogy a napi ételadagot két részre elosztva kell neki kínálni, lehetőleg 12 óra eltéréssel.

Az, hogy hogyan eteti a kutyát, teljes mértékben az Ön és kutyája éetmódjától és igényeitől függ.

Az alábbi módszerek azonban segítséget jelenthetnek minden esetben.

  • Az adagok ellenőrzésére koncentráló etetés lényege, hogy a gazda a napi adagot kipprciózza, majd azt egy vagy több étkezésre elosztva kínálja. Kifejezetten ajánlott abban az esetben, ha az önkiszolgáló módszerrel a kutya hajlamos túlenni magát, illetve célravezető túlsúlyos ebek súlykontroll programjában.
  • Az önkiszolgáló etetés lényege, hogy az eb a napi adagot egyszerre kapja meg, abból bármikor kedvére falatozhat. Száraztáp esetén kivitelezhető leginkább ez a módszer, hiszen az nem romlik olyan gyorsan, mint a konzerv. Szoptatós anyakutyák számára kifejezetten ideális módszer. Nem alkalmazható olyan kutyáknál, melyek hajlamosak azonnal felzabálni mindent, amit eléjük tesznek, valamint a hízásra hajlamos kutyáknál is kerülni kell az önkiszolgáló módszert.
  • Az időzített etetés lényege, hogy a kutya a rendelkezésére álló ételadag elfogyasztására szabott időkeretet kap. A gazdi például leteszi elé a tálat, majd harminc perc múltán azt elveszi, függetlenül attól, hogy kiürült-e, vagy maradt benne étel.

Ajánlott cikkek