Hasnyálmirigy gyulladás a kutyáknál

A hasnyálmirigy V-alakú szerv, mely a vékonybél kezdeti szakaszának kanyarulatában helyezkedik el.  Elsődleges funkciói az inzulintermelés és a vércukorszint szabályozása. Másik, nagyon fontos funkciója, hogy olyan enzimeket állít elő, melyek segítik az emésztést.

A hasnyálmirigy gyulladásának számos oka lehet. Sok esetben gyógyszerek okozzák, máskor anyagcsere probléma, például hyperlipidemia. Egyes hormonális betegségek is okozhatnak hasnyálmirigy gyulladást.
A betegség gyakori kiváltó oka a túlsúly. Ha a kutya magas zsírtartalmú ételt fogyaszt rendszeresen, nagyobb a rizikó. Egyes fajták, mint a yorkshire terrier vagy a schnauzer genetikailag hajlamosabbak a hasnyálmirigy gyulladásra.

Hasnyálmirigy gyulladás esetén a termelt enzimek a hasnyálmirigyből a környező szövetekbe szivárognak. Ez a szerv gyulladását okozza, mely fájdalommal jár.
A tünetek a következők lehetnek: depresszió, tapintásra érzékeny, fájó has, étvágycsökkenés. Előfordulhat még láz, hasmenés, hányás. A diagnózis felállítása mindig állatorvos feladata.

A diagnózis

Az orvos különféle vizsgálatok által tudja megállapítani a hasnyálmirigy gyulladás tényét. Először a kórtörténetet vizsgálja át, majd manuális vizsgálat következik. Ezt követi a vizelet- és vérvizsgálat. Ha a diagnózis nem biztos, sor kerülhet röntgen, ultrahang vagy biopszia elvégzésére is.

Hasnyálmirigy gyulladás esetén a fehérvérsejt-szám magasabb, akárcsak bizonyos enzimek szintje.

Kezelés

A diagnózis felállítása után többféle kezelési mód van. Az elsődleges feladat az alacsony zsírtartamú étrend, valamint minden olyan gyógyszer elhagyása, mely indukálhatja a betegséget. Az orvos felírhat fájdalomcsillapítót is.

Nagyon fontos a kiszáradás megelőzése, a fájdalom csillapítása és a megfelelő ásványianyag ellátás biztosítása. Bőr alá vagy intravénásan injekció formájában is adagolhat gyógyszert az orvos.

Az orvos számára nem könnyű a pontos prognózis meghatározása. Enyhe esetekben az étrend ellenőrzésével megoldható a probléma, és az állat teljesen normális életet tud élni. Bizonyos esetekben a hasnyálmirigy gyulladás diabéteszhez vezet, vagy egyéb, komoly betegséghez. Ezek is kezelhetők, de a mielőbbi felismerés igen fontos az életminőség megtartása és javítása céljából.

Ajánlott cikkek