Bikinialak a nyárra

Sokan nem is tervezik, hogy fogyni szeretnének, de azt igen, hogy a kutyájuknak erre van szüksége.  Az első lépés megtétele a legkönnyebb: a kutya ételadagjának csökkentése, kiegészítve esetleg némi, a gyomrot megtöltő, alacsony kalóriatartalmú zöldséggel, redukálva az éhségérzetet.

Mikor a kutya először néz kétlábú barátjára némi maradék spagettiért vagy oldalasért könyörögve a vacsoránál, akkor gondolkodik csak el az ember, vajon miért fogyóztatja a kutyát, ha a saját egészségével kevéssé sem törődik. Addig a pillanatig saját súlyfeleslege korántsem fontos, de nem lényeges a sok járulékos betegség lehetősége sem.

gazdi kutyának botot dob

Ez az a pillanat, amikor a lelkiismeret furdalással küzdő gazda a tükörbe néz és észreveszi, nem csak kutyája, de ő maga is súlyproblémákkal küzd.

Annyira törődjön magával is, mint a kutyájával

Sokan azzal szembesülnek, hogy sokkal több figyelmet fordítanak kedvenceik egészségére, mint a sajátjukra. Jobban odafigyelnek a megfelelő vitaminokra és gyakrabban keresik fel az állatorvost, mintsem a családi dokit. A kutya szuper és méregdrága holisztikus tápot kap, a gazdi eszi a szupermarketek vagy gyorséttermek kalóriabomba műkajáit. Fel kell ismerni, hogy csak akkor tud elkötelezetten gondoskodni kedvence egészségéről, ha először a sajátját teszi rendbe.

kutya és gazdi a folyóparton

Együtt a cél érdekében

Sok elhízott embernek javasolják, hogy sétáljon sokat kutyájával. Bizonyos elhízottsági szint felett a megerőltető sport nem ajánlott, ez csak egy ideálisabb súly elérése után javasolható. Ám addig sétára fel! A séta egyedül unalmas lehet, de ha önnel tart kedvence – amelynek ráadásul szintén fogynia kell -, már sokkal érdekesebb. Ha mind a kettőjük étkezését megváltoztatja, nem lesz lelkiismeret furdalása, szép lassan pedig rákapnak az egészséges étkezés zamatára.

Azoknak, akik sosem éltek sportos életet, az orvos mozgásra vonatkozó előírásai rémisztőek lehetnek.

Ám mindez már nem olyan sokkoló, ha a kutya kíséri a gazdit a kocogás, biciklizés vagy görkorcsolyázás során, esetleg összefogva több kutyás baráttal, netalán jó időben közösen nagy úszásokat, versenyeket rendeznek. Akár inspiráló is lehet, ki milyen ütemben tud fogyni és erősödni – vajon a kutya vagy a gazdi fog nyerni?

A közös fogyókúrát kezdje rövid – 1-1,5 km-es – lassú sétákkal, majd fokozatosan növelje a távolságot, teherbírásuknak megfelelően. Figyelje meg, hamarosan korábban elképzelhetetlen távolságokat fognak együtt legyalogolni, és innen már csak egy ugrás a többi mozgásforma kipróbálása.

gazdi kutyával  gördeszkázik

Elgondolkodtató kérdések

A kutya sem talál sok örömet a mozgásban, míg egy bizonyos súlyt el nem ér. Nem is szabad vele kemény kiképzésbe vagy munkába kezdeni.

Minden kutyafajtát a maga szépségében kell elfogadni. Az agár azért szép, mert magas és kecses, a mopsz azért, mert kicsi és gömbölyded. Sok esetben az elhízás fajtasajátosságokra is visszavezethető, épp ezért a fajta megfelelő ismerete és ezek tükrében egyéni sajátosságainak figyelembe vétele nagyon fontos.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fogyókúra csak akkor sikeres, ha a kívánt eredmény elérése után nem kerül elő a gazdi csokija és a kutya kalóriabomba nasija, ha nem hevernek el elégedetten a kanapén, hanem következetesen tartják étrendi- és mozgásbeli új életmódjukat. Nem kell szakember, nem kell semmilyen csodaszer, pusztán egy kis odafigyelés és közös munka, na meg a közös örvendezés az elért eredmény sikere láttán.

Ajánlott cikkek