Kókuszolaj macskáknak?

A kókuszolajat évtizedek óta használják a főzéshez, de az elmúlt néhány évben népszerűsége az egekbe nőtt. A kúkuszolaj használatát támogatók áradoznak emberi egészségre gyakorolt számos előnyeiről, kiemelik a holisztikus szemlélert fontosságát.

Az utóbbi években annyira népszerűvé vált, hogy egyesek macskájuknak is adják, mégpedig ugyanazon előnyök miatt, mint amiért ők maguk használják. De vajon hasznos-e a kókuszolaj a macskák számára, vagy sem?

félbevágott kókuszdió

Mi is valójában a kókuszolaj?

A kókuszolaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből készített növényi olaj. A kókuszolaj telített zsírsavakat, úgynevezett közepes láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz, ez pedig könnyebben emészthető, mint a hosszú láncú trigliceridek (például olívaolaj, szójababolaj, avokádóolaj és halolaj). Éppen ezért ezt jobb energiaforrásnak tekintik, különösen mivel kevéssé valószínű, hogy zsírrá alakulnak a szervezetben.

Az MCT-k különböző zsírsavláncokból állhatnak, mint a kaprilsav és a kaprinsav, melyek mindegyike gombaellenes hatással bír, de tartalmaznak laurinsavat is, amely gomba-, valamint antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokat mutat.

A kókuszolaj kapril-, kaprin- és laurinsavat tartalmaz, így érthető, hogy az emberek a potenciális egészségügyi előnyök miatt előszeretettel használják.

Melyek a kókuszolaj előnyei?

Annak ellenére, hogy sok legenda kering a kókuszolaj egészségügyi előnyeiről, ezeket kutatások és tanulmányok nem támasztották még alá. Persze mindez nem jelenti azt, hogy káros vagy haszonatalan lenne, pusztán a korrektség kedvéért meg kell említeni.

A kókuszolaj és más MCT-t tartalmazó élelmiszerek elméletileg antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyesek úgy vélik, hogy a kókuszolajban található MCT-k segíthetik az emésztést, enyhítik az emésztési zavarokat, és megakadályozzák például a macskák esetében a szőrgolyók kialakulását a gyomorban. Vannak olyan vélekedések is, mely szerint az MCT-k idősebb macskák esetében hatékonyan segíthetik az agyi funkciók működését és a kogníciót.

Egyes gazdák úgy nyilatkoztak, hogy a szájon át adagolt kókuszolaj jó hatással van az állat szőrére és bőrére, különösen száraz, viszkető bőr esetén hatásos. Mások szerint segíthet az anyagcsere-funkciókban, a fogyásban, csillapíthatja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, valamint javíthatja a csontok egészségét. Azt azért fontos megjegyezni, hogy mindezek megalapozatlan állítások, tudományos bizonyítékok nélkül, csak a gazdák személyes véleményére támaszkodva.

Kaphat-e a macska kókuszolajat?

A felsorolt előnyök miatt a kókuszolaj igazi csodaszernek tűnhet. Sőt, lehet, hogy a gazdi is használja, szedi, és tapasztalja pozitív előnyeit, éppen ezért úgy gondolja, a macskája is csak profitálhat belőle.

Azért mielőtt elkezdené az állatot kókuszolajjal etetni, érdemes konzultálni az állatorvossal.

Bár a kókuszolaj nem mérgező, nem biztos, hogy minden macska ideális étrendkiegészítője. Az étrendben, a táplálékkiegészítőkben vagy a gyógyszerekben történő minden változtatás hatással lehet az állat egészségére, hiszen a megszokott étrendhez képest magasabb zsírtartalom akár súlygyarapodáshoz vagy emésztési problémákhoz is vezethet. Az állatorvos ismeri a cica egészségi és fizikai állapotát, és segíthet a helyes döntés meghozatalában.

Azt azért nem árt tudni, hogy az állatorvosok általában nem ajánlják a kókuszolaj etetését, ennek pedig az az oka, hogy a fentebb felsorolt előnyökről kizárólag a gazdák számolnak be, ám a  tudomány, a szakemberek nem támasztják alá.

Érdekességként azért nem árt megemlíteni, hogy egy kisszámú macska csoporton végzett, 1985-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a cicák még az alacsony MCT-szintű diétákat is kerülik, ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg kellemetlennek találják ezt a fajta étrendet. Ezzel együtt, még ha a szomszéd vagy az ismerős esküszik is a kókuszolaj csodás hatására, az egyáltalán nem biztos, hogy egy másik macska esetében ugyanaz a hatás lesz tapasztalható, hiszen ahogy mi, emberek másként reagálunk bizonyos dolgokra, úgy ez nincs másként a macksáknál sem.

gazdi cseppentővel olajat ad a cicának

Ha mégis, akkor hogyan?

Amennyiben valamilyen ok miatt az állatorvos hasznosnak ítéli a kókuszolaj használatát, akkor többféle módon lehet alkalmazni.

A helyi alkalmazás biztonságosnak és meglehetősen könnyen megoldhatónak tűnhet, leginkább bőrproblémák esetén. Azonban készüljön fel arra, hogy a cica nagy valószínűséggel lenyalja a bőrére felvitt olajat, ez pedig azt jelenti, hogy azt le is nyeli, emellett a nyalogatás potenciálisan irritálja az érintett bőrfelületet. Kapható egyébként kifejezetten macskák számára készült sampon is, bio kókuszolajjal, lehet, ennek használata biztonságosabb és talán praktikusabb is, már ha a macska engedi és tolerálja a fürdetést.

A szájon át történő alkalmazás csak az állatorvos ajánlására történjen, és ügyelni kell a megfelelő adagolásra. A túl sok kókuszolaj kellemetlen és erős hasmenést okozhat. Ha a cica hajlamos a hízásra, vagy ha kórtörténetében hasnyálmirigy-gyulladás, irritábilis bélbetegség vagy anyagcsere-betegség szerepel, különösen fontos, hogy betartsa az orvos utasításait.

Ajánlott cikkek