Mennyit alszanak a macskák?

Mennyit alszanak a macskák?

Ha az alvás olimpiai sportág lenne, a macskák jó eséllyel rendre elhoznák az aranyérmet.  Akár nappal van, akár éjszaka, a cicák mindig készen állnak egy kis szundikálásra. És bár lehet, hogy úgy gondolja, semmi érdekes nincs ebben, hiszen mindenki alszik, sok érdekes tény van a macskák alvási szokásaival kapcsolatban.

Tovább
Gyógynövények és a macska

Gyógynövények és a macska

A legtöbb cica kifejezetten kedveli a macskamenta illatát, imádja az ezzel töltött játékait. De a macskamenta nem az egyetlen gyógynövény, amely pozitív hatással lehet akár a cica egészségére, akár csak a közérzetére és hangulatára. Számos gyógynövény bír aktív terápiás tulajdonságokkal, és egyes gyógynövények friss vagy szárított, folyadék, kapszula vagy tabletta formában adhatók is a cicáknak gyógyászati célokra.

Tovább
A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituációkban a farok mozgása mennyire szándékos, vagy éppen mennyire akaratlan mozdulat.

Tovább
A macska öt személyiségtípusa

A macska öt személyiségtípusa

A macskák személyiségtípusaival kapcsolatos kutatásokat javarészt Dr. Lauren Finka, az angliai Lincoln Egyetem munkatársa végezte, aki 200 macskatulajdonossal készített interjúra alapozta megállapításait, és végül öt személyiségtípust határozott meg.

Tovább
A macska és az intelligencia

A macska és az intelligencia

Bármelyik cicagazdát megkérdezzük, mit gondol, intelligens állat-e a macska, azt válaszolja, hogy kétségtelen, kedvenceink okosak. Felismerik a a gazdi hangját, képesek megtanulni a nevüket, nagyon kíváncsiak, ez pedig mind az intelligencia jele. Sőt, taníthatók is, már ha ők akarják.

Tovább
Lenyűgöző tények a macskákról

Lenyűgöző tények a macskákról

Melyik a leggyorsabb házimacska? Miért dagasztanak a cicák? Hány macska utazott az űrbe? Ezekre a kérdésekre bizony vannak válaszok, bár tény, a macskák legnagyobb vonzereje az őket övező misztikum, titokzatosság.

Tovább
A macska és a gazdi papucsa

A macska és a gazdi papucsa

Azt tudjuk, hogy nagyon sok kutya hajlamos „begyűjteni” a gazdi papucsát, cipőjét vagy bármely más ruhadarabját, ha egyedül marad. Különösen jellemző ez a szeparációs szorongással küzdő ebekre. Ámde a szorongó macskákat nem vigasztalják azok a tárgyak, amelyek magukon viselik a szeretett gazda szagát. Sőt!

Tovább
Hova bújt a gazdi?

Hova bújt a gazdi?

Azt tudjuk, hogy a macskák reagálnak gazdájuk hangjára. Érzékelik, has a gazdi enni hívja vagy a nevén szólítja őket. Képesek felismerni a család közeledő autójának a hangját, hogy már az ajtóban ülve várhassák  szeretett gazdájukat. Temérdek videó látható a közösségi portálokon, amelyeken kutya reagál a gazda telefonban hallott hangjára. De mi a helyzet ilyen szituációban a cicákkal?

Tovább
Boldogabb, aki állattal él

Boldogabb, aki állattal él

A kutyával és macskával töltött idő előnyei sokkal messzebbre mutatnak, mint az, hogy mosolyt csalnak az arcunkra. Egy állat társasága széleskörű mentális és fizikai, egészségügyi előnyökkel jár, amelyek mindegyike hozzájárul a boldogabb és elégedetebb élethez. Számos kutató vizsgálta ennek okait és temérdek tanulmány dokumentálta ezeket a sokszor hihetetlen hatásokat.

Tovább
Színe és jelleme

Színe és jelleme

A legtöbb gazdi pontosan tudja, hogy minden macska más és más, mindegyikük személyisége, jelleme eltér a többiétől. Persze vannak alapvető, csak az adott fajtára jellemző tulajdonságok, de felmerül a kérdés, vajon eltér-e mondjuk egy fekete és egy vörös cica viselkedése?

Tovább
Mit gondolnak a macskák?

Mit gondolnak a macskák?

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki nem töprengett még el azon, hogy mit gondolnak a macskák. Azt tudjuk, hogy doromboló kedvenceink idejük nagy részét heverészéssel, pihenéssel és szundival töltik. De vajon mire gondolnak, vagy miről álmodnak, amikor a világról látszólag tudomást sem véve hevernek a meleg tavaszi napsütésben?

Tovább
Miért csóválja a macska a farkát?

Miért csóválja a macska a farkát?

A macskák bizony igencsak titokzatos lények. Általában elég nehéz megfejteni, mire is gondolhatnak. Mivel egy cica nem tudja megmondani, éppen mi jár a fejében, hogyan is érzi magát, a legjobb módszer ezek megfejtésére, ha megfigyeli testbeszédét, azaz azt, hogy tartja vagy éppen mozgatja teste egyes részeit.

Tovább
Tényleg tudnak sírni a macskák?

Tényleg tudnak sírni a macskák?

Egyes anekdoták szerint a macskák könnyeket sírnak, amikor idegesek vagy gyászolnak. Nos, az igaz, hogy a macskák szeme néha könnyes, és az is tény, hogy a macskáknak is lehetnek, sőt, vannak érzelmeik. Ám az, hogy a macskát nagyjából akkor látja könnyes szemmel, amikor úgy véli, oka van szomorúnak lenni, nos, az valószínűleg csak véletlen egybeesés.

Tovább
Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Amikor egy gazdi beteg vagy öreg kutyájával, cicájával az állatorvos előtt áll, sokszor felsóhajt, vajon miért nem élhetnek ekdvenceink olyan hosszú életet, mint mi, emberek. Miért van az, hogy a kutyák és macskák élettartama sokkal rövidebb, mint az embereké? Miért nem maradhatnak tovább velünk?

Tovább
Miért ül a cica a cipőkre?

Miért ül a cica a cipőkre?

Vannak ötletei, hogy a macskák miért találják olyan érdekesnek a cipőket, hogy rendre szimatolják, ráfekszenek, elcipelik és rajtuk alszanak? Nos, ha nincs, akkor érdemes tovább olvasni, mert az okok megértése segíthet megelőzni az esetleges károkat.

Tovább
Tényleg szeret a kutyám?

Tényleg szeret a kutyám?

Gondoljon bele, a magyar nyelv hány szót ismer a szeretet különböző formáira. Szeret, imád, rajong, vonzódik, kedvel…. Ezzel szemben például az angol csak kettőt használ, míg például az ókori görögök eltérő szavakkal jellemezték a társ, a testvér vagy akár a szülő, barát iránti szeretetet. Vajon az elsődleges nyelvben ismert szavakból ki melyiket használná a kutya és gazda közötti szeretet leírására?

Tovább
Miért fekszik a cica a gazdi mellkasára?

Miért fekszik a cica a gazdi mellkasára?

A legtöbb gazdi kifejezetten élvezi, amikor elheveredik, és cicája a mellkasára fekszik, netalán még dorombol is. Úgy látszik, azok a macskák, amelyek alapvetően szívesen bújnak a gazdi ölébe, azok a mellkasukon fekvést is kifejezetten preferálják. De mi lehet ennek az oka? Nos, többféle magyarázat is lehet.

Tovább
Hogyan játszanak a cicák?

Hogyan játszanak a cicák?

A macska játéka elbűvölő, szívet melengető, gyakran kacagtató élmény az ember számára. Egy macska játékának látványa az egyik legszórakoztatóbb időtöltés, amelyet a gazdi átélhet. A játék ugyanakkor egy összetett tanulási tevékenység, amely segíti a cicákat társas kapcsolatok kialakításában, valamint segíti testi és szellemi készségeik fejlesztését is. Ám mivel szórakoztató is az állat számára, ezért a macska felnőttként is játszik.

Tovább
Miért fekszik rá a cica mindenre?

Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

Tovább
Miért nem hallgat a cica a nevére?

Miért nem hallgat a cica a nevére?

A gazdi szólongatja a cicát. „Cicc, cicc, Cirmi, gyere”. De válasz semmi. Elkezdi keresni, benéz a szék alá, a szekrénybe, a kanapé alá, az ablakba, de semmi. Nem találja a macskát és elkezd aggódni. Kitör a pánik, már az egész család őt hívja és keresi. Aztán…. Előkerül. Egy kiadós szúnyókálás útán nyújtózkodva, királynői tartással átvonul a szobán.

Tovább