Hogyan játszanak a cicák?

Hogyan játszanak a cicák?

A macska játéka elbűvölő, szívet melengető, gyakran kacagtató élmény az ember számára. Egy macska játékának látványa az egyik legszórakoztatóbb időtöltés, amelyet a gazdi átélhet. A játék ugyanakkor egy összetett tanulási tevékenység, amely segíti a cicákat társas kapcsolatok kialakításában, valamint segíti testi és szellemi készségeik fejlesztését is. Ám mivel szórakoztató is az állat számára, ezért a macska felnőttként is játszik.

Tovább
Miért fekszik rá a cica mindenre?

Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

Tovább
Miért nem hallgat a cica a nevére?

Miért nem hallgat a cica a nevére?

A gazdi szólongatja a cicát. „Cicc, cicc, Cirmi, gyere”. De válasz semmi. Elkezdi keresni, benéz a szék alá, a szekrénybe, a kanapé alá, az ablakba, de semmi. Nem találja a macskát és elkezd aggódni. Kitör a pánik, már az egész család őt hívja és keresi. Aztán…. Előkerül. Egy kiadós szúnyókálás útán nyújtózkodva, királynői tartással átvonul a szobán.

Tovább
Halloween macskája

Halloween macskája

Halloween ünnepe ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, melyet október 31.  éjszakáján, azaz a katolikus Mindenszentek ünnepe előtt tartanak. Bár elsősorban az angolszász országokban van hagyománya a Halloween-nek, egyre inkább megjelennek nálunk is az ünnephez kapcsolódó szokások.

Tovább
Az orosz kék macska

Az orosz kék macska

A macskavilág egyik legritkább és legszebb tagja, a királyi orosz kék macska.  Úgy vélik, az orosz kék macskafajta az Oroszországban található Arhangelszk város kikötőjének szülötte, erre utal a tömött, sűrű bunda is, hiszen az orosz tél hidege ellen védekezni kell. Eredete miatt gyakorta arhangelszki kéknek is hívják ezt a fajtát.

Tovább
Hogyan kommunikának egymással a macskák?

Hogyan kommunikának egymással a macskák?

A macskák titokzatos lények, és számunkra, emberek számára lenyűgöző figyelni, ahogy egymással viselkednek. Minden, amit tesznek, ilyen vagy olyan módon a kommunikáció egyik formája. A macskák non-verbális jelekkel és vokális hangokkal egyaránt kommunikálnak, ám a kétféle kommunikációs módszert nem egyformán használják.

Tovább
Miért szeretnek elbújni a cicák?

Miért szeretnek elbújni a cicák?

Feltehetőleg nincs olyan cicagazda, aki ne játszott volna még bújócskát kedvencével. No, nem annyira jókedvében, sokkal inkább azért, mert a macska egyszer csak elbújt, és bizony, meg kellett keresni, hova is tűnt. Ezután jött az újabb kaland: előcsalogatni vagy kikönyörögni onnan a cirmost.

Tovább
Miért bámulják a macskák az alvó gazdit?

Miért bámulják a macskák az alvó gazdit?

A legtöbb cicagazdi ébredt már arra, hogy kedvence a mellkasán ül, az arcába szuszog vagy vadul nyalogatja. Ez a macska szokás elég gyakori, bár tény, hogy esetenként igencsak bosszantó tud lenni.

Tovább
Álomszuszék cicák

Álomszuszék cicák

A macskák a nap legnagyobb részét alvással töltik. Tipikusan napi 12-13 órát töltenek alvással, de kölyökkorban és idős macskáknál az ennél jóval hosszabb napi alvásidő sem ritka.

Tovább
Tényleg jobbak a kutyák, mint a macskák?

Tényleg jobbak a kutyák, mint a macskák?

Sokak véleménye szerint a kutyák jobbak, mint a macskák. Azt vallják, hogy a kutyák jobban taníthatók, kint végzik a dolgukat, akár a gazda védelmére is képesek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdi aktívan éljen. Tehát a kutyatartásnak sokkal több előnye van, mint annak, ha valaki macskával él.

Tovább
A cica, ha "dagaszt"

A cica, ha "dagaszt"

A macskák különleges kis lények Sok olyan jellegzetes tulajdonságuk van, mely csak és kizárólag erre a fajra jellemző. Ilyen a dorombolásuk, összegömbölyödő alvásuk, rituális mosakodásuk, időnként minden képzeletet felülmúló ugróképességük, és persze a „dagasztás” is.

Tovább
A macska „ajándékai”

A macska „ajándékai”

Bár már 10 000 év telt el a macskák háziasítása óta, vadászösztönük továbbra is erős. Ez persze kifejezetten jó hír azoknak, akik azért tartanak macskát, hogy az a ház körüli kártevőket irtsa, ám nem annyira kellemes, amikor a cuki cica a kerti sétájáról egy döglött egérrel vagy madártetemmel állít be a házba.

Tovább
Miért szeretik a macskák a fürdőszobát?

Miért szeretik a macskák a fürdőszobát?

Aki ismeri a macskákat, valószínűleg tudja, hogy a legtöbb macska szereti a fürdőszobát, sőt, ez az egyik kedvelt helye a lakásban. Sok cica követi a gazdáját a zuhanyzáshoz, mosdóba, hozzádörgölődzik a lábáho, aztán felugrik és összegömbölyödik a mosdókagylóban, vagy napközben a zuhanytálcában heverészik.

Tovább
Ha a cica rágja a vezetékeket

Ha a cica rágja a vezetékeket

Igazából teljesen mindegy, hogy milyen ok – kényszeres viselkedés, környezeti vagy egészségügyi okok – miatt rágja a macska az elektromos vezetékeket, a helyzet aggodalomra okot adó. Egyrészt az állat testi épsége, egészsége, másrészt pedig a drágsa elektromos készülékek és rendszerek miatt.

Tovább
Miért csóválja a cica a farkát?

Miért csóválja a cica a farkát?

A macskák titokzatos lények, sokszor nehéz kitalálni, mire is gondolhatnak. Mivel nem tudják elmondani érzéseiket, így kénytelenek vagyunk testbeszédüket figyelni. A testbeszéd, ezen belül a farok mozgásának értelmezése a kulcs a macska titkainak megfejtéséhez.

Tovább
Miért eszik a cicák a papírt?

Miért eszik a cicák a papírt?

A macskáknak sokféle furcsa szokása van, olyan, melyeket a gazdák nem tudnak hova tenni. Ezek egyike az, hogy ha leesik bármilyen papír a földre, a cica nagy eséllyel lecsap rá, játszik vele, majd elkezdni rágcsálni, sőt, sokszor meg is eszi.

Tovább
Kutyával a depresszió ellen

Kutyával a depresszió ellen

Sok történetet lehet hallani arról, hogy olyan emberek, akik korábban csak komoly góygszerek, antidepresszánsok szedésével tudták depressziójukat kordában tartani, elhagyhatták a gyógyszereket, amikor kutyát vagy macskát vettek magukhoz.

Tovább
Mítoszok megfejtése

Mítoszok megfejtése

A macskákat sokan szeretik, sok ember választ magának doromboló kedvencet. Ám a cicákhoz nagyon sok mítosz is kapcsolódik, melyek miatt jó páran szeretetük ellenére sem merik rászánni magukat a macskatartásra. Talán, ha most el tudjuk oszlatni ezeket a tévhiteket, jó páran megnyugszanak.

Tovább
Miért félnek a macskák a kígyóuborkától?

Miért félnek a macskák a kígyóuborkától?

A videomegosztó oldalak tele vannak olyan videókkal, amelyekben a gazdák uborkát tesznek a cica mögé. A macska megfordul és megijed, hatalmasat ugorva hátra. Persze, első alkalommal ez viccesnek is tűnik, de később az ember elgondolkodik, vajon miért fél a cica az uborkától?

Tovább
Mennyire pszichopata a macskája?

Mennyire pszichopata a macskája?

Vajon hányan élnek egy háztartásban egy igazi pszichopatával? Nos, a Journal of Research in Personality szerint elég sokan, ugyanis kedves, doromboló négylábú barátainknak van egy másik oldala is, amely már annyira nem is bájos.

Tovább