Tényleg tudnak sírni a macskák?

Egyes anekdoták szerint a macskák könnyeket sírnak, amikor idegesek vagy gyászolnak. Nos, az igaz, hogy a macskák szeme néha könnyes, és az is tény, hogy a macskáknak is lehetnek, sőt, vannak érzelmeik. Ám az, hogy a macskát nagyjából akkor látja könnyes szemmel, amikor úgy véli, oka van szomorúnak lenni, nos, az valószínűleg csak véletlen egybeesés.

A valódi érzelmek

A kutatók úgy vélik, hogy a macskáknak valóban vannak érzelmeik. Tudnak olvasni az emberi arckifejezésekről, és sokféle érzést tapasztalhatnak meg az emberekkel és más állatokkal kapcsolatban. Hovatovább az érzelmeik alapján cselekszenek, például:

  • A boldog macska dorombolhat, hozzádörgölődzhet a gazdájához, játszhat, vagy más módon is reagálhat akár az emberekre, akár az állatokra, például dagaszt, az ölébe bújik, játszani hívja, stb.
  • A szomorú cica visszahúzódhat, elveszítheti étvágyát, vagy kevésbé lesz energikus, inkább csak fekszik.
  • Egy dühös vagy ijedt macska sziszeghet, púposíthatja a hátát, felborzolhatja a farka szőrét, moroghat, vagy akár rá is támadhat az emberre vagy állatra, megkarmolva vagy meg is harapva azt.

A szorongó, dühös vagy ideges macskák emberi nyöszörgéshez hasonló hangokat adhatnak ki. Ezek a hangok az adott esetben a macska érzelmeit jelzik, és igen, ebben az értelemben az állat sírásának is értelmezhetők. A kutatók szerint azonban az ember az egyetlen olyan faj, amely könnyeket sír, amikor erős érzelmeket vagy fájdalmat tapasztal.

cirmos macska bánatosan hever a macskabútor fekvőjében

A macska könnyei

Amikor a macskák szemei könnyeznek, és a gazdi azt gondolja, kedvence sír, az bizony mindig valamilyen egészségügyi, és nem érzelmi ok miatt következik be. Az ok lehet például egy porszem által okozott szemirritáció vagy egy másik macska karmolása, de okozhatnak könnyezést fertőző betegségek, például felső légúti fertőzések is. Az eltömődött könnycsatornák szintén könnyezést okoznak. Persze egyéb okok is állhatnak a háttérben, például kötőhártya-gyulladás, szemfertőzések, allergia, vagy a szem rendellenes fejlődése.

Tehát ha azt látja, hogy a cica könnyezik, tartsa észben, hogy nem szomorúság vagy lelki fájdalom miatt van ez, azaz nem érzelmek állnak a háttérben, sokkal inkább azt jelzi, hogy egészségügyileg valami nincs rendben.

Gyakran a probléma nem veszélyes, ám máskor olyan súlyos ok áll a háttérben, amely állatorvosi kezelés nélkül akár végzetessé is válhat. Tartsa észben, hogy a simogatás és a kedvesség – bár mindig örömmel fogadja az állat – nem akadályozza meg a könnyezést.

cirmos macska fekszik és néz

Amikor a cica szomorú

Bár a macskáknak bizonyosan vannak érzelmeik, mint például a gyász vagy a depresszió, soha nem fognak könnyeket ejteni, hogy kimutassák ezeket az érzéseiket. Ha a gazdi aggódik kedvence érzelmei miatt, keressen más jeleket. Ilyen jel lehet például a letargia, a visszahúzódás vagy az étel iránti érdektelenség. Ami a helyzetet bonyolítja, hogy ezek a jelek nem csak érzelmi állapot, de betegség jelei is lehetnek, így mielőtt feltételezésekbe bocsátkozna az állat érzelmi jólétével kapcsolatban, tegyen meg mindent egészségének és fizikai jólétének megőrzéséért.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci