Ha beteg a cica….

Ha beteg a cica….

Egy beteg macska mindig szívettépő a gazdi számára. Hát még ha az utcán talál valaki egy apró kölyökmacskát, amelyik szenved, esetleg megment egy apróságot, és az hirtelen beteg lesz. De honnan lehet tudni, hogy az éppen vagy nemrégiben megmentett cica vajon beteg-e, és ha igen, miben tudja segíteni a gyógyulását?

Tovább
Miért fontos a víz a macska számára?

Miért fontos a víz a macska számára?

„Szerelem nélkül ezrek élnek, víz nélkül senki.” – írja W.H.Auden, angol-amerikai költő. Ahogy Auden utalt rá, a víz az élet alapja. Az élőlények, így a macskák is, igen hosszú időt képesek kibírni táplálék nélkül, ám víz nélkül már jóval kevesebb ideig maradnak életben. Hozzánk hasonlóan az ő testük is javarészt vízből áll, például egy 8 hetes cica esetében testük közel 75%-a víz.

Tovább
Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Miért spriccelget az ivartalanított macska?

Bizony, sok gazda számára okoz problémát a macska spriccelgetése. Elviszi az állatorvoshoz ivartalanításra, és bízik abban, hogy az ivartalanítás sok egyéb előnye mellett ez a probléma is megszűnik. Ám mégsem ez történik, a lábadozás után a cica továbbra is spriccelget. Mi lehet az oka?

Tovább
Ha allergiás a macskára…

Ha allergiás a macskára…

Bár vannak, akik azért kerülik a macskákat, mert félnek tőlük vagy nem szeretik őket, sokan kifejezetten vágynak egy cicára, ámde allergiásak rájuk. Tény, hogy sok függ az allergia természetétől, de nem biztos, hogy mindenképp le kell mondani egy cuki cica  társaságáról.

Tovább
Ha a cica vizet hány

Ha a cica vizet hány

 A macskák számos okból hányhatnak, és amit kihánynak, ugyanolyan változatos lehet. Maga a hányás nem specifikus tünet, de számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ezek lehetnek akár allergiás reakciók, bélelzáródások, hasnyálmirigy-gyulladás, hipertermia vagy hipotermia, parazitafertőzések, májbetegség, mérgezés, stressz, depresszió vagy akár szorongás. De mi okozhatja a macska vízhányását?

Tovább
Ha kellemetlen szaga van a cicának

Ha kellemetlen szaga van a cicának

Mivel a macskák arról ismertek, hogy kényesek a tisztaságra és rendszeresen, igen intenzíven ápolják magukat, meglepő lehet a gazdi számára, ha kedvence kellemetlen szagot áraszt. Ezek egyes esetekben teljesen ártalmatlanok és gyorsan megoldható problémát jelentenek, ám időnként egészségügyi problémát jeleznek.

Tovább
Téli háj a cicán

Téli háj a cicán

Remélhetőleg minden gazdi tudja, hogy ha cicája egészséges súlyban van, akkor nem csak boldogabb, mozgékonyabb, játékosabb, de hosszabb életű is lesz. Sajnos azonban az elhízás igen gyakori a macskáknál is, márpedig a normális testsúlynál akár 20 %-kal, vagy még többel nagyobb testtömeg már komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában.

Tovább
Ha tüsszög a cica…

Ha tüsszög a cica…

Csakúgy, mint az emberek, a macskák is szoktak tüsszögni. Ennek okai különfélék lehetnek, ám ha a prüszkölés eseti, nem kell aggódni. Ellenben az állandósult tüsszögés, főleg, ha orrfolyással, levertséggel, esetleg étvágyvesztéssel társul, nem kizárt, hogy valamilyen komoly betegség tünete. Ez esetben érdemes mielőbb állatovoshoz fordulni.

Tovább
A szőrlabdák csökkentésének hatékony módjai

A szőrlabdák csökkentésének hatékony módjai

A legtöbb macskagazda ismeri az érést, amikor reggel kikászálódva a meleg ágyból, hirtelen egy nyálkás, hideg szőrgolyóba lép. Ez kellemetlen, de addig nem kell aggódni, amíg ez csak időnként fordul elő. Ám heti, vagy hetente többször is felöklendezett szőr láttán már érdemes lépéseket tenni, akárcsak akkor, ha a cica öklendezik, sír, de nincs eredménye.

Tovább
Ha öregszik a cica

Ha öregszik a cica

Az életkor előrehaladtával mindenki teste változik. Nem kivételek ez alól a macskák sem. Egy idős cica más bánásmódot igényel, legyen az fizikai vagy lelki törődés. Persze a legjobb mindig a megelőzés, és bizony, a korral járó változások is lassíthatók a megfelelő megelőző intézkedésekkel.

Tovább
Pumpáld fel!

Pumpáld fel!

A mozgás, a sport mindenkinek és minden állatnak fontos és szükséges. Bizony, nem csak a gazdának kell sétálnia, futnia, túráznia, fitnesz terembe járnia. A kutyának és a cicának is! Na, jó, azért nem kell őket elvinni az edzőterembe, külön súlyok sem kellenek.

Tovább
A túlsúly és az elhízás veszélyei

A túlsúly és az elhízás veszélyei

Jaj, csak egy kis, cuki gömbölyűség, ugye? Annyira édes a pocakja! Ugyan, csak öregszik, kicsit lelassult. Ezek azok a mondatok, amivel a gazdik mentegetik magukat, ha nyilvánvalóan látszik: az eb vagy a cica bizony túlsúlyos.

Tovább
Macskák vesebetegsége

Macskák vesebetegsége

A macskák veséje kettős funkciót lát el. Ez a páros szerv egyrészt megtisztítja a vért a különféle méreganyagoktól, másrészt gondoskodik a felesleges víz szervezetből való eltávolításáról.

Tovább
A macskák húgyúti betegségei

A macskák húgyúti betegségei

A húgyúti betegségek sokfélék lehetnek. A húgyhólyag gyulladását okozhatja fertőzés vagy irritáció. A hólyag vagy az alsó húgyúti területek megbetegedéséért általában gyulladás, kövesedés vagy homok a felelős.

Tovább
Fogváltás a cicáknál

Fogváltás a cicáknál

A fogzás, fogváltás teljesen természetes folyamat, melynek során a tejfogak kihullanak, és a maradó fogak kinőnek. A kismacskák fogak nélkül születnek, csak rózsaszín ínyük látszik. Ez teszi lehetővé az anyamacska számára fájdalommentes szoptatást.

Tovább
Amit a kullancsokról tudni érdemes

Amit a kullancsokról tudni érdemes

A kullancs olyan, relatív kevéssé gazdaspecifikus, vérszívóektoparazita, mely a gazdatest bőrébe fúrva magát, annak véréből táplálkozik. Egy kullancs élete során két vagy három gazdaegyedből táplálkozik, ennek alapján tehát„kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk.

Tovább
Segítség! Gurul a macskám!

Segítség! Gurul a macskám!

Garfield igazán nagyon aranyos macska, sokak kedvence a lusta, falánk kis állat. Ám azért valljuk be őszintén, a legtöbb gazda elkezd aggódni, amikor azt veszi észre, hogy a cicája gurulni kezd. A túlsúly bizony komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Tovább
Oroszország állatoknak fejleszt vakcinát az új koronavírus ellen

Oroszország állatoknak fejleszt vakcinát az új koronavírus ellen

Oroszország állami állategészségügyi szolgálata március 31-én bejelentette, hogy a világon elsőként hagytak jóvá állatok számára gyártott vakcinát az új típusú koronavírus ellen.

Tovább
Cukorbetegség macskáknál

Cukorbetegség macskáknál

A cukorbetegség a macskáknál legalább olyan komoly probléma, mint az embereknél. A kezeletlen cukorbetegség és a hipoglikémia kifejezetten veszélyes, de tudni kell, hogy mind a kettő jól kezelhető állapot.

Tovább
Ha asztmás a cica...

Ha asztmás a cica...

Az asztma krónikus légzési probléma, sajnos úgy az emberek, mint a macskák is szenvedhetnek tőle. Az asztmás cica időnként kifejezetten nehezen kapkodja a levegőt, ezt nevezik asztmatikus rohamnak.

Tovább