Amit a kullancsokról tudni érdemes

A kullancs olyan, relatív kevéssé gazdaspecifikus, vérszívóektoparazita, mely a gazdatest bőrébe fúrva magát, annak véréből táplálkozik. Egy kullancs élete során két vagy három gazdaegyedből táplálkozik, ennek alapján tehát„kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk. Mindez nagy mértékben befolyásolja a kullancs által terjesztett egysejtű-, baktérium- és vírusfertőzések járványtanát, hiszen betegségeket okozó mikroorganizmusokat – vírusokat, baktériumokat, egysejtűeket és rickettsiákat - terjesztenek. Hazánk területén a leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus).

Ez a vérszívás során Lyme kórt, vírusos agyhártyagyulladást és egyéb fertőzéseket tud terjeszteni az emberek számára. A Dermacentor reticulatus a kutyababéziózis terjesztésért felelős.

Egy kutyatulajdonosnak tehát tisztában kell lennie jó pár dologgal a kullancsokat illetően.

Fehér szőrben kullancs

A kullancsok és a betegségek

A kullancsok jó pár, igen veszélyes betegségért lehetnek felelősek. Bár tény, hogy nem minden kullancs terjeszti a betegségeket, de a fenyegetés mindenképpen figyelmet érdemel. A legtöbb, kullancs által terjesztett betegség tünetei a láz, letargia, gyengeség, sántaság, ízületi duzzanatok és a vérszegénység.

A négy legfontosabb, kullancs által az embereket fenyegető betegség a kullancsencephalitis, a Lyme-kór, a tibola és a nyúlpestis. A borreliózis, ehrlichiózis, anaplazmózis és babeziózis a kutyáknál leggyakrabban diagnosztizált, kullancs okozta megbetegedés.

Vörös szőrben kullancs, véres seb mellette

Mesterei a gazdatest megtalálásának

A kullancsok a mellső lábaikon található kémiai-, és mechanikus receptorok segítségével mesterien képesek érzékelni nem csak a mozgást, de a test hőjét és széndioxid kibocsátását is. Magas fűben, bokrokon és hasonló területeken bújnak meg, várva a megfelelő gazdatestre, melyre az első adandó pillanatban ráugranak. Amint ezen túl vannak, erős szájszervükkel a gazdatestre tapadnak, és elkezdik szívni annak vérét. A szájukban speciális mirigyek termelik a nyálat, ez pedig egy vezetéken át jut a szájhoz.

A kullancs nyála enzimeket, véralvadásgátlókat, immunválasz-gátlókat és gyenge érzéstelenítőt tartalmaz.

Miután megszívták magukat, leválnak a gazdatestről.

Fehér szőrben kullancs

Nem csak az erdőben

Bár az erdős területeken valóban nagy számban fordulnak elő kullancsok, tévedés azt hinni, hogy ez a parazita csak ott él. Mint fentebb is írtuk, bármilyen helyen fellelhetők kullancsok, javarészt magas fűben, bokrokon szeretnek tanyázni, tehát akár a kertben, udvarban, vagy a parkban, kutyafutattóban is fertőződhet kullanccsal a kutya, és persze a gazdája is. A füves részek állandó karbantartása, a fű és a bokrok nyírása, metszése segíthet minimalizálni a kullancsveszélyt, de erre nincs garancia. Érdemes tehát az állatot rendszeresen ellenőrizni, minden séta, szabadtéri játék után. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ha még nem rögzült a kullancs az állat bőrébe, bármikor képes átugrani az emberre, de az is megtörténhet, hogy egy túra után a gazda viszi haza kedvencének az élősködőt, nadrágja hajtókáján vagy kabátja gallérjában.

Kullancs, mellette zöld eltávolító csipesz

A kullancs eltávolítása

A kullancs eltávolítása nem olyan nehéz, ha tudja, hogyan kell megfelelően csinálni. Amennyiben lehetséges, először vegyen fel egy gumikesztyűt. Használjon csipeszt vagy speciálisan tervezett kullancseltávolító eszközt. Helyezze a csipesz vagy a kullancseltávolító hegyét arra a helyre, ahol a kullancs szája találkozik a bőrrel, majd húzza ki a kullancsot egyenesen. Ügyeljen arra, hogy ne nyomja össze a kullancs testét, ugyanis ezzel betegségeket okozó kórokozókat juttathat a kutyába.

Szerencsére a régi, közszájon forgó trükkökről már egyre többen tudják, hogy nem hatékonyak, sőt, akár károsak is lehetnek.

Így a kullancs gyufával való megégetése vagy vazelinnel, olajjal történő elfojtása sem működnek, sőt, potenciálisan veszélyesek.

Megeshet, hogya kullancs feje a bőrben marad. Ezt óvatosan távolítsa el a csipesszel, vagy hagyja békén, hiszen magától kilökődik majd. A sikeres eltávolítás ellenére is figyelje az állatot az elkövetkező napokban, és forduljon az állatorvoshoz, ha bőrirritációt vagy fertőzés jeleit észleli.

A megelőzés

A kullancsok és az általuk terjesztett betegség elleni védekezés legjobb módja a megelőzés. A boltokban, állatorvosoknál, webáruházakban temérdek olyan termék kapható, melyek hatékonyan és hosszú távon képesek biztonságban tartani a kutyát. Hatékony megoldást jelenthet a védőoltás, továbbá a tabletták, spot-on készítmények, illetve nyakörvek rendszeres használata. Azt tudni kell, hogy a védőoltás nem a kullancs vérszívó tevékenységét teszi lehetetlenné, hanem az általa terjesztett bizonyos kórokozók ellen nyújt védelmet.

A többi készítmény jó része kombinált, tehát a kullancsok mellett a bolhák, vagy szúnyogok ellen is alkalmas.

Mindenképpen érdemes konzultálni az állatorvossal, hiszen ő az, aki információkkal bírhat egy adott terület kullancsfertőzöttségéről, illetve a kutya számára legideálisabb megelőzési lehetőségekről.

Ajánlott cikkek