A macskák húgyúti betegségei

A húgyúti betegségek sokfélék lehetnek. A húgyhólyag gyulladását okozhatja fertőzés vagy irritáció. A hólyag vagy az alsó húgyúti területek megbetegedéséért általában gyulladás, kövesedés vagy homok a felelős. Tünetei lehetnek a véres vizelet, gyakori vizeletürítés, de jelezheti az is, ha a macska nem az alomba, hanem mellé ürít, elkezd spriccelgetni, és intenzíven nyalogatja az érintett területet. A has alsó része tapintásra érzékeny lehet.

A macska vizeletének pH értéke – azaz mennyire lúgos vagy savas – sokat mondhat a problémáról. Ha a vizelet lúgos, nagyobb az esély a húgyúti kristályok kialakulására, melyek kavicsos homokot vagy kis köveket alkotnak, így irritálva a hólyagot. Kandúroknál a kövek akár el is zárhatják a húgycsövet, ami kifejezetten súlyos probléma.

Mi a teendő?

Komoly húgyúti betegségek elsősorban idősebb kandúr macskáknál jelentkeznek, bár tény, hogy náluk is vannak már korai figyelmeztető jelek, ahogy akár a nőstényeknél is lehetnek. Éppen ezért egyetlen esetben sem szabad a tünetek mellett szó nélkül elmenni, akkor sem, ha utána nem ismétlődnek meg hosszú ideig.

Az vagy, amit megeszel. Nos, igaz ez a macskák esetében is, és sok szakértő egyetért abban, hogy akár az étrend is hozzájárulhat a húgyúti betegségek kialakulásához. A növényi alapú táp etetésekor a macska vizelete lúgosabb lesz, ez pedig elősegíti a kövek kialakulását, ráadásul a baktérium számára is ideálisabb a lúgosabb környezet.

A vizelet savasítására léteznek megfelelő állatorvosi készítmények, de lehet, hogy elegendő a táp megváltoztatása is. A kereskedelmi forgalomban kapható konzerv eledelek alacsony magnézium tartalmú, könnyen emészthető tápok, melyek savasítják a vizeletet és több folyadék jut általuk a szervezetbe.

Víz, víz, tiszta víz.

A test csodálatos szerkezet. Ha valamiből nem jut elegendő mennyiséghez, megtalálja a módját, hogy megszerezze. Ha a macska nem iszik eleget, akkor a szervezete megtalálja a módot a víz megőrzésére és visszatartására. Ennek egyik módja, hogy a vizeletet visszatartja, és ebből nyer vizet, koncentrált formában. Az amúgy is érzékeny, gyulladásra hajlamos húgyutak ezáltal még nagyobb megpróbáltatásnak lesznek kitéve.

cica vizet lefetyel

Ezért fontos, hogy a macska előtt mindig legyen friss, tiszta víz. Figyeljen arra, mit szeret a cica. Vannak, amelyek előnyben részesítik a csapot, onnan kortyolgatnak, mások a vécécsészét preferálják a vizes tállal szemben. Lehet, hogy furcsa ötletnek tűnik, de ha a cicának húgyúti problémái vannak, inkább hagyja, hadd igyon ott, ahol szeretne.

A macska egyébként az eledeléből is jut vízhez. Minél nagyobb étrendje nedvességtartalma, annál több vizet vesz fel által a szervezete, akár ivás nélkül is. Az a macska, amelyik csak konzerv eledelt kap, sok vizet vesz fel ez által.

Kevesebb stressz

Az agy hatással van a test működésére. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy ép testben ép lélek, hiszen hatással van egymásra a kettő. Ezt azonban nehéz elmagyarázni egy macskának, így a gazda feladata, hogy kedvence egészsége érdekében a lehető legminimálisabbra csökkentse a stresszt. Próbálja megelőzni a problémákat. Ha tudja, hogy változás fog történni a környezetben – legyen az újszülött érkezése a családba, vagy új bútor, netán vendég gyerekek érkeznek nyaralásra – jó, ha igyekszik megelőzni a problémákat és fokozatosan szoktatni a helyzethez a cicát. A macskák okosak, lehet, hogy értik is, amit mond a gazda, de érzelmeit biztosan érzékelik. Ha engedi, hogy a stressz eluralkodjon rajta, akkor nem csak különféle viselkedési problémákkal kell szembesülnie, de bizony az esetleges húgyúti betegség is rosszabbodik.

Ne felejtse, a cica számára az otthon olyan, mint egy első osztályú hotel. Pihenhet, ehet, ihat, játszhat, nincs gond semmire, nem kell aggódni a számlák miatt, hiszen minden el van rendezve. De amint valami belepiszkít a rendszerbe, elkezd stresszelni, már lőttek a gondtalan nyaralásnak.

Ellenőrizze gyakran az almot

A tiszta alomtál meg van töltve friss alomanyaggal. Nem az alom használata ösztönös cselekedet a macskáknál, hanem az, hogy vizeletüket és ürüléküket elássák. Ha az alom szennyezett, nagyon teli van, vagy akár számukra kellemetlen parfümillattal rendelkezik, netalán nehezen hozzáférhető, akkor hajlamosak visszatartani a vizeletet, ez pedig a hólyag irritációjához, hosszú távon gyulladáshoz vezet. Jobb a helyzet, ha ilyenkor a cica máshol végzi el a dolgát, bár a gazda számára semmiképp sem elfogadható a fürdőkád, zuhanytálca, vagy a szobapálma földjének használata. Fontos tehát, hogy az alomtálat rendszeresen ellenőrizze, vajon tiszta-e és mentes minden irritáló anyagtól.

macska kavicson fekve tisztálkodik

Mikor kell orvost hívni?

A húgyúti problémákkal küzdő macskák szándékosan ürítenek az almon kívül, még akkor is, ha korábban következetesen használták. Tehát ha azt veszi észre, hogy kedvence az alom mellé jár dolgát végezni, elkezd vizeletet spriccelni, a doboz mellett erőlködve guggol, ne büntesse meg. Lehet, azt akarja jelezni, baj van. Hívja az állatorvost és kérjen időpontot a vizsgálatra. Ha a probléma hátterében pszichés okok állnak, akkor érdemes mielőbb nekiállni a megoldásnak, ha pedig egyszerűen viselkedési zavar, akkor mielőbb korrigálni, nehogy szokássá váljon.

Amennyiben azt látja, hogy a cica feszülten erőlködik az alomban, hogy kipréseljen egy csepp vizeletet, ráadásul az véres, vagy sír, miközben üríteni próbál, azonnal hívja az orvost. Ezek a tünetek jelezhetik a húgyutak elzáródását, amely kifejezetten súlyos – esetenként végzetes – állapot.

Veszélyességi szint

A hólyag problémák önmagukban nem túl veszélyesek, sokkal inkább kellemetlenséget okozók a gazdának. Ám a húgyutak elzáródása kifejezetten komoly baj, életveszélyes állapotként kell kezelni.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult