Macskák vesebetegsége

A macskák veséje kettős funkciót lát el. Ez a páros szerv egyrészt megtisztítja a vért a különféle méreganyagoktól, másrészt gondoskodik a felesleges víz szervezetből való eltávolításáról.

A vese nefronokból áll, és fiatal állatok esetében ezeknek a nefronoknak csak egy része működik. Majd ahogy a kor előrehaladtával egyes nefronok elhalnak, úgy más nefronok veszik át funkciójukat, hogy a szervek működni tudjanak. Ám mivel a nefronok nem tudnak regenerálódni, és újakat sem termel a szervezet, egy idő után elfogynak. Az első ünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a rendelkezésre álló nefronok nagyjából 70 %-a elhalt, ám ekkor már a vesekárosodás súlyosnak mondható.

Tehát a vese, mint fontos kiválasztó szerv, a korral, de sérülés vagy betegség által iskárosodhat, azaz a veseszövetek már nem tudják megfelelően ellátni funkciójukat.  A szervezet képes alkalmazkodni a kisebb vesekárosodásokhoz vagy a veseelégtelenség korai stádiumához, úgyhogy a betegség kezdeti időszakában előfordulhat, hogy nincs is tünet.

Ráadásul a macskák igazi mesterei annak, hogy elrejtsék a külvilág elől, ha fáj valamilyük, vagy nem érzik jól magukat. Ám ahogy romlik a vese állapota, az állat egyre többet iszik és egyre több vizeletet ürít, így kompenzál a szervezete.

Vörös macska vizet lefetyel a csapból

A későbbi stádiumban a vese már nem tud lépést tartani a "feladatokkal", a kiválasztandó méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, folyamatosan mérgezve az állat szervezetét. A tünetek hányás, étvágycsökkenés, fogyás, és gyakori az igen jellegzetes, ammóniaszagú lehelet.

Sajnos, amint a veseelégtelenség eljut súlyosabb szintre, már visszafordíthatatlan a helyzet. A legjobb tehát, ha vérvizsgálatot kér az állatorvostól, elsősorban idősebb macskák, valamint olyan cicák esetében, melyek bármilyen korai tünetet mutatnak.

Mi a teendő?

A veseelégtelenség alattomos betegség. Sok esetben a tünetek rejtve maradnak, egészen addig, amíg az állat állapota kritikussá nem válik. Jellemzően mire a betegséget diagnosztizálják már csak 30 %-ban látja el a szerv a funkcióját. Ha az orvos a végső stádiumot említi a betegség kapcsán, meg kell érteni, hogy bár a kezelés javíthat az állat közérzetén és életminőségén, a vég elkerülhetetlen.

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden macska, mely a veseelégtelenség jeleit mutatja, halálra van ítélve.

Van, hogy fertőzés miatt áll le a vese működése, ezt pedig gyors beavatkozással, megfelelő kezeléssel meg lehet állítani. A fertőzés megszűntével minimális károsodással talpra áll a cica.

Figyeljen a tünetekre.

Azt tapasztalja, hogy kedvence sokat iszik? Hirtelen abbahagyja az evést? Kedvetlen és levert? Sokkal többet vizel, vagy szinte egyáltalán nem ürít? Úgy látja, fájlalja a vesetájékát, görnyedten ül? Ezek a jelek, párosulva a hányással és a hasmenéssel esetleges vesebetegség tünetei is lehetnek, vagy pedig olyan fertőzésé, mely a vese működését befolyásolja.

felnőtt és kölyök macska vizet lefetyelnek egy kék tálkából

Fontos az orvos.

A vesebetegség otthoni kezelése csak utókezelés lehet. Szükség van állatorvosra, először a diagnózis felállítása miatt, majd a megfelelő kezelés meghatározása és elvégzése céljából. Nem kizárt, hogy az állatnak egy kis időt akár állatkórházban kell töltenie.

Jót és jól. Nagyon fontos az állatorvos által megszabott, vesekímélő diéta szigorú betartása, és esetenként gyógyszereket is kell adni a macskának. Ezek betartásán akár az állat élete is múlhat.

Mikor kell orvost hívni?

Érdemes azonnal megkeresni az orvost, amint az első tünetek bármelyikét észleli. Más betegségeknek is lehetnek hasonló tünetei, csak alapos vizsgálattal lehet eldönteni, pontosan mi a baj, vajon veseelégtelenség áll-e az okok hátterében. Minél hamarabb tudja, mi a gond, annál jobb.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult