A szőrlabdák csökkentésének hatékony módjai

A legtöbb macskagazda ismeri az érést, amikor reggel kikászálódva a meleg ágyból, hirtelen egy nyálkás, hideg szőrgolyóba lép. Ez kellemetlen, de addig nem kell aggódni, amíg ez csak időnként fordul elő. Ám heti, vagy hetente többször is felöklendezett szőr láttán már érdemes lépéseket tenni, akárcsak akkor, ha a cica öklendezik, sír, de nincs eredménye.

Vörös cica mosakszik

Mitől lesz szőrlabda a cica gyomrában?

A macskák nagyon tiszta állatok, naponta órákat töltenek mosakodással, szőrük rendezgetésével. Amikor a cica nyelvével végigszánt a bundáján, a nyelven található apró, horogszerű képződmények, az úgynevezett papillák ősszegyűjtik az elhalt, laza szőrszálakat. Ezeket az állat lenyeli. A lenyelt szőrszálak jó része gond nélkül végighalad az emésztőcsatornán, és az ürülékkel együtt távozik az állat szervezetéből, ám a lenyelt szőrszálak egy kisebb része a gyomorban vagy a nyelőcsőben maradhat. Ezek a szőrszálak lassan nedves szőrgolyóvá válnak, mely irritálja a gyomor nyálkahártyáját, így az állat hányásal igyekszik megszabadulni tőle. Mivel a szőrlabda ilyenkor áthalad a keskeny nyelőcsövön, a padlóra kerülve formája hosszú és keskeny, nem pedig kerek labdaforma.

Egyébként szőrladba bármely életkorban, bármelyik cicánál kialakulhat, de tény, hogy gyakoribb az idős macskáknál, mintsem a kölyköknél. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy a kölyökmacskák kevesebb időt töltenek mosakodással. Vannak macskák, amelyek természetükből adódóan gyakrabban és intenzívebben mosakszanak, mint mások, így náluk gyakrabban alakul ki szőrlabda. Az olyan hosszúszőrű fajták, mint a perzsa vagy a maine coon szintén hajlamosabbak a szőrlabdára, egyszerűen ezért, mert több szőrt nyelnek le, mint rövidszőrű társaik.

cica a hátán fekszik és néz

Hogyan csökkenthető a szőrlabda kialakulásának lehetősége?

Sajnos nem lehet teljes mértékben megakadályozni a szőrlabdák kialakulását, de van mód arra, hogy ezek ritkábban és kisebb mennyiségben alakuljanak ki.

1. Rendszeres szőrápolás 

Minél több elhalt szőrszálat távolít el a cica bundájából a rendszeres kozmetikázással, annál kevesebb jut a gyomrába. Tehát ha teheti, ápolja rendszeresen, a szőrzet igényeinek megfelelően naponta, vagy hetente többször a cica szőrzetét. Ez egyébként nem csak az állat egészségének tesz jót, de erősíti a macska és gazdája közötti köteléket is. Olyan eszközt válasszon – legyen az kefe vagyí fésű – amivel biztosan ki tudja szedni az elhalt szőrszálakat és nem csak a bunda felszíne csillog szépen.

Sok gazdi teszi le a voksát a FURminator mellett. Ha hosszúszőrű macskája nem tolerálja a hosszas fésülgetést, érdemes állatkozmetikushoz vinni. Emellett nem csak a fésűk és a kefék vethetők be a hatékony szőrápolás érdekében, de egyes samponok, balzsamok és nedves törlőkendők is segíthetnek az elhalt szőr hatékony eltávolításában. Különösen vedlési időszakban érdemes a kellemes, meleg vizes fürdetést is bevetni, feltéve, hogy a macska tolerálja.

2. Speciális étrend 

A kereskedelmi forgalomban megtalálhatók az olyan macskatápok, melyek segítenek a szőrlabda kialakulásának megelőzésében. Ezek a tápok olyan étkezési rostok speciális keverékéből állnak, melyek minimalizálják a szőrhullást, javítják a bőr és a szőrzet egészségét, valamint segítik a már kialakult szőrlabdák emésztőrendszeren való áthaladását.

3. Szőroldó termékek 

Sokan adnak úgynevezett szőroldó pasztát a cicának. Ezek a termékek magas rosttartalmú, finom ízesítésű termékek. Mivel a macskák szívesen fogyasztják, könnyű beadni nekik, a paszta pedig a szőrlabdát bevonva könnyítik távozását a gyomorból. Mivel van, amelyik enyhe, természetes hashajtót is tartalmaz, érdemes állatorvos tanácsát kérni, melyik a cicának a legmegfelelőbb termék.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult