Fogváltás a cicáknál

A fogzás, fogváltás teljesen természetes folyamat, melynek során a tejfogak kihullanak, és a maradó fogak kinőnek. A kismacskák fogak nélkül születnek, csak rózsaszín ínyük látszik. Ez teszi lehetővé az anyamacska számára fájdalommentes szoptatást. Négy hetes korban, azaz amikor már ritkábban szoptatja őket az anyamacska, tűnnek fel az apró, fehér kis tejfogak. Ezek picike, tűhegyes fogacskák, melyek gyengébbek, sérülékenyebbek még, mint a későbbi, úgynevezett maradó fogak.

A fogak áttörése fajtánként, de egyedenként is eltérő időpontban és ütemben történik, megeshet az is, hogy egy alomból származó testvérek fogai eltérő időben bújnak ki.

Tejfogból még csak 26 darab van, ugyanis nem minden őrlőfog fejlődik ki. Ennek egyszerű az oka: nincs is elegendő hely számukra az apró macska picike szájában. Az első fogak, melyek áttörnek, a metszőfogak, ezeket követik a szemfogak. Az előzápfogak és zápfogak csak az utolsó körben jelennek meg, és nagyjából 45 napos korra a kiscica minden tejfoga a helyén van.

Pici cica, a szeme még nem nyílt ki, foga nincs

A fogváltás a nyolcadik héttől, de általában 3-4 hónapos kor körül kezdődik meg, és 6-8 hónapos korban már felnőttkori, maradó fogaival él a cica. A legnhezebb időszak általában 12-20 hetes kor között van.

A fogváltást követően a cica 30 darab, a ragadozókéhoz hasonló, erős és tűhegyes fogazatot kap. A macskák maradandó fogazata felül 16 (6 metsző-, 2 szem-, 6 előzáp- és 2 záp-), alul 14 (csak 4 előzáp-) fogból áll. Mivel ragadozó állat, fogazata alapvetően húsevésre fejlődik. Ezek a fogak a következő sorrendben jelennek meg:

A metszőfogak közül először a középsők bújnak ki, majd ezt követi a többi, legutoljára a hátulsók. A metszőfogak után a szemfogak, majd az előzápfogak, legvégül pedig a zápfogak nőnek ki.

apró cica koskárkából figyel

A fogváltást kísérő tünetek

A fogváltás a macskáknál is teljesen eltérő lehet, akárcsak a kutyáknál, vagy a gyermekeknél. Van, amelyiket jobban megviseli, míg mások problémamentesen vészelik át ezt az időszakot.

Megeshet, hogy a korábban jó étvágyú cica kevesebbet eszik és válogatósabb lesz. Az ínye fáj, a fogak áttörése bizony fájdalommal jár, így lehet, hogy nem akarja megenni a keményebb száraztápot. Érdemes megpróbálkozni konzerv eledellel, hátha azt szívesebben fogadja, vagy megpróbálkozni a száraztáp nedvesítésével.

Megváltozhat a viselkedése is, nyűgösebb, visszahúzódóbb, vagy akár élénkebb is lehet. Macskáknál is jelentkezhet láz vagy hőemelkedés a fogváltás időszakában, ez is okozhatja bágyadtságát, levertségét. Lehet, hogy alvását is megzavarja a fájdalom, ezért a korábbi alvási ciklusa felborul.

Ahogy a kutyusok, úgy a kiscicák is előszeretettel rágcsálnak a fogváltás időszakában. Ínyük fájdalmát, a feszülő, viszkető érzését igyekeznek ezzel enyhíteni. Ügyelni kell arra, hogy semmi olyat ne rághasson meg a cica, ami veszélyes a számára.

Lehet, hogy a kismacska mancsával piszkálja a száját, az ínyét, vagy valamihez igyekszik hozzádörgölni azt. Ezzel is az íny feszülését, viszketését igyekszik csillapítani.

Ha a tünetek miatt bizonytalan, keresse fel bátran az állatorvost, aki ellenőrzi a fogváltás folyamatát, és tanácsokat adhat a macska fogainak ápolásával kapcsolatban.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult