Ha öregszik a cica

Az életkor előrehaladtával mindenki teste változik. Nem kivételek ez alól a macskák sem. Egy idős cica más bánásmódot igényel, legyen az fizikai vagy lelki törődés. Persze a legjobb mindig a megelőzés, és bizony, a korral járó változások is lassíthatók a megfelelő megelőző intézkedésekkel.

Így biztosítható, hogy kedvencünk öregkora a lehető legegészségesebb és legboldogabb módon teljen. A proaktív hozzáállás segíthet a betegségek és egészségügyi problémák korai felismerésében, ami nagyban javítja a macska életminőségét.

cica építési anyagokon hever és néz

Az idős macska gondozása

Az idős macska gondozásának első és legfontosabb feladata a rendszeres állatorvosi ellenőrzés. Az öregedés, sajnos, együtt jár azzal, hogy nő az egészségügyi problémák előforulásának esélye. Ilyenek lehetnek akár a fogászati problémák, a veseelégtelenség, pajzsmirigy problémák, a diabétesz, és a daganatos megbetegedések is.

Nagyon sok betegség korai sátdiumában felismerve sikerrel kezelhető, ezáltal az állat megkímélhető a szenvedéstől, fájdalomtól, életminősége jobb, élettartama hosszabb lesz.

A kor előrehaladtával gyakorta figyelhető meg súlycsökkenés. Az ok lehet egyszerűen maga az öregedés, de megeshet, hogy olyan betegség áll a hátterében, mint daganat, vesebetegség, stb. A fogyás gyakran a betegség első jele, tehát ha ezt tapasztalja, mindenképp vigye el a cicát az állatorvoshoz egy általános kivizsgálásra. Ha – és reméljük, így lesz - a doki nem talál semmit, akkor is tud segíteni tanácsokkal, hogyan kontrollálhatja az idősödő macska testúlyát. mi a legjobb táplálási mód a számára.

Érdemes a rendszeres állatorvosi ellenőrzések gyakoriságát növelni. Egészséges, felnőtt állat esetében évi egyszeri vizsgálatot javasolnak, de ahogy a cica öregszik, akár félévente is meg lehet vizsgáltatni. Ilyenkor az orvos megvizsgálja a látását, hallását is, hiszen a szemeken kialakulhat szürkehályog vagy zöldhályog is, ami akadályozza a látásban. A hallás csökkenése is előfordulhat. Amennyiben azt tapasztalja, hogy az idős cica meglepettnek tűnik, amikor valaki közel megy hozzá, esetleg nekimegy tárgyaknak, vagy nem reagál ismerős hangokra (például a tápos zsák nyitására vagy a gazdi hívására), érdemes megmutatni az állatorvosnak.

szép macska profilja

Az idős macska táplálása

Az általános testi és lelki egészség megőrzésében fontos szerepe van a táplálkozásnak is. A kor előrehaladtával lelassul az anyagcsere, így a macska szervezete kevesebb kalóriát igényel, mint korábban. Az idős macska táplálására választott eledel teljes mértékben az adott állat egészségügyi állapotától és szükségleteitől függ, tehát érdemes a kérdést megvitatni az állatorvossal. Ha a cica teljesen egészséges, akkor is jó, ha kifejezetten idős macskák számára gyártott eledelt választ neki, hiszen ennek összetétele igazodik a kor előrehaladtával megváltozott igényeihez. Ezek a tápok általában alacsonabb kalóriatartalmúak, és  kevesebb fehérjét, nátriumot és foszfort tartalmaznak, ezzel segítve  az öregedő szív és vesék megfelelő működését. Emellett bizonyos vitaminokban gazdagok, amelyek elősegítik az immunrendszer stabilitását.

Az időskori elhízás

Az idős macska aktívan tartása komoly kihívást jelenthet, különösen, ha krónikus egészségügyi problémái vannak, amelyek befolyásolják mobilitását. Ha fáj valami, ha nem érzi jól magát a cica, nem nagy örömmel mozog. Márpedig a napi testmozgás izomtónusuk megőrzése, szív-, érrendszeri és emésztőszervi egészségének megőrzése, valamint hangulata javítása érdekében elengedhetetlenül fontos. Ha a macska nem mozog eleget, és napi kalóribevitele változatlan, bizony, hamar elhízik.

Lehet, hogy a Garfield lustaságú, dagi cica vicces látványnak tűnik, de nem az. Az elhízás nagyon komoly egészségügyi probléma, melyet nem szabad félvállról venni. Közvetlenül összefügg az élettartam csökkenésével, és hozzájárulhat más problémákhoz, például a cukorbetegséghez és az ízületi gyulladáshoz is. Sajnos a fejlett országokban egyes statisztikák szerint a macskapopuláció közel hatvan százaléka elhízott.

Az elhízás elsődleges okai a túlevés és a mozgáshiány. Már a napi 1%-os plusz kalóriabevitel is25%-kal növelheti az ideális testsúlyt, különösen idős korban. A legtöbb gazdi sajnos nem ismeri fel, ha a cica túlsúlyos, ezzel akkor szembesülnek, amikor az éves ellenőrzéskor az állatorvos felhívja rá a figyelmüket.

szép, de kövér macska settenkedik

Tény, hogy a macskák nem szeretik a változásokat, és ez különösen igaz az idősebb macskákra. Ezzel együtt odafigyeléssel és türelemmel igenis eszközölhetők fontos változások az állat étrendjében és életmódjában is.

  • Bármilyen változtatás – ide értve a táplálék megváltoztatását, a játékidő növelését, új játékformák bevezetését, környezeti változásokat - csak apró lépésekkel, lassan történjen.
  • Mindig ragaszkodjon a napirendhez, külnösen az etetési idő tekintetében. Soha ne hagyja ki a játékidőt, amikor a cicát mozgásra ösztönzi.
  • Próbálja csökkenteni az állatot érő stresszt, mivel a stressz gyengíti az állat immunrendszerét, ezáltal fogékonyabb lesz a betegségekre.

Az idős cica gondozása bizonyosan több munkával és esetleg több kiadással is jár, de a hosszú évek óta kapott sok szeretet megérdemli a törődést, és azt, hogy élete alkonyán a cica is boldogságban, kényelemben és minél jobb egészségben élhessen.

Ajánlott cikkek

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Segítség! Véreset pisil a cicám!

Nemrégiben a cicánk az alomtálca mellett, konkrétan a zuhanytálcába pisilt, és ijedten láttuk, hogy a vizelete véres. Az állatorvos szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy rossz helyre ment, mert így legalább észrevettük a bajt és még időben fordult