10 újévi fogadalom macskásoknak

Nemrég köszönöttük az új esztendőt. 2019 gyorsan elrepült és itt van 2020. A legtöbb ember újévi fogadalmakat tesz, és igyekszik azokat az új évben betartani. Persze mindig van pár tipikus fogadalom, például hogy egészségesebben étkezünk (több spenót, kevesebb szánhidrát) sportolunk (megyünk futni, meg edzőterembe), többet olvasunk (nem csak a facebookot), és sok hasonló. És milyen bosszantó, de nehéz betartani ezeket a fogadalmakat, röpke idő alatt elillannak a remények. Az első gyorséttermi kajálásnál még van egy kicsi lelkiismeretfurdalás, a másodiktól ez már rohamosan csökken.

Van azonban pár fogadalom, ami sokkal könnyeben betartható, és sokkal nagyobb örömet is okoz, mint ezek az általános, évente ismétlődő, alig-alig betartottak. Éppen ezért az idei év elején fogadjunk meg ilyesmiket:

  1. Tartsuk még tisztábban és illatosan a macskaalmot

Nos, már most is ügyelünk a macskaalom tisztaságára, de lehet ezt fokozni. Ráadásul ha ezt a fogadalmat betartjuk, a cica is boldog lesz – hiszen ők közismerten rajonganak a tisztaságért -, és a gazdi is elégedett lehet a szagmentes lakásban. Hiszen mindig lehet egy kicsit jobban csinálni. Egy új alomtálca, egy csomósodó alom, egy új lapát, és némi alomillatosító spray segítségével tökéleteshez közeli állapot hozható létre. Napi kétszeri takarítás, és már sikerült is megvalósítani az első fogadalmat.

  1. Csökkentsük az állatorvosi látogatások okozta stresszt

Mi azt gondoljuk, az állatorvosunk jó fej és cuki, de ezzel a cica nem mindig ért egyet. Már az induláskor érzik a szándékot, és vadul küzdenek a dokihoz járkálás ellen. Meg kell próbálni tehát ezt a procedúrát minél elfogadhatóbbá és kevésbé stresszessé tenni a számára. Tegyük be a kedvenc takaróját és cicajátékát a szállítóba. Így a vizsgálóban nem kell majd a csupasz és hideg asztalon ülnie, és a macskamentás játék illata is nyugtatóan hat majd rá. Az sem baj, ha igyekszünk olyan időpontot egyeztetni a dokival, amikor kevesebb állat van a váróban, és lehetőleg nincs ott a rettegett, hatalmas, nyáladzó kutya, aki állandó szeretetével csüng a cicánkon.

  1. Játsszunk még többet

Azt minden gazdi tudja, hogy a cica is igényli a közös játékot, és remélhetőleg mindenki szán erre időt, legalább napi negyed órát. Nos, minél több a játék, annál jobb. Nem kell egyszerre órákat tölteni vele, de kétszer negyed óra már szuper! Ha pedig a cicának viselkedési problémái vannak, például mindenhol karmol és kapar, a játék csodákra képes!

  1. Szoktassuk a cicát a szállítódobozhoz és/vagy pórázhoz

Még ha a cica alapvetően benti macska, akkor is meg kell szoknia a szállítódobozt vagy kosarat. Utazáskor, de akár csak az állatorvosi látogatáskor muszáj a dobozban lennie, tehát meg kell szoknia. Nem megoldás erővel, kényszerrel beletuszkolni minden alkalommal, inkább meg kell neki tanítani, hogy az egy klassz hely, ahol biztonságban és kényelemben van. Tehát harcra fel, kezdjük az új évet ezzel a kihívással.

cica szállítódoboxból leskelődik

Aki késztetést érez a cica kinti sétáltatására, és persze a macska is hajlik erre, annak klassz feladat lehet a hámhoz és pórázhoz szoktatás. Így a benti életet élő cica biztonságosan ismerheti meg a kinti környezetet, élvezheti a park, a kert adta örömöket.

  1. Nem ártana kicsit fogyni

A legtöbb ember év kezdetén igyekszik leadni a karácsonyi ünnepek alatt felszedett súlyít. Nos, a cicáknak sem egészséges, ha túlsúlyosak, sőt, akár komolyan veszélyeztetheti egészségüket. Legyen kihívás az új esztendőre, hogy ha szükséges, a cica súlyát is csökkentsük az egészséges szintre, ha pedig ideális formában van, akkor tartsuk azt meg egészséges táplálással.

Amennyiben indul a fogyi, akkor csökkenteni kell az ételek kalóriatartalmát, vagy a mennyiség csökkentésével, vagy más tápra váltással. És bizony – rossz hír – a jutalomfalatokkal sem árt csínján bánni. Kell egy kis mozgás – ehhez jó megoldás a közös játék és esetleg egy klassz cicabútor.

kövér cica a fűben ül

  1. Okosan kell spórolni

A kiadások rohamosan tudnak növekedni. Persze nem szabad spórolni a tápon, az állatorvoson, de temérdek felesleges kiadás van. Elég kevesebb cicajáték, de az legyen biztonságos, erős és tartós. Persze az ilyenek többe kerülnek, ám ritkábban kell cserélni. Ráadásul nem kell egyszerre minden játékot a cica elé önteni, ha cserélgetjük őket, a régen látottakat mindig újként üdvözli majd. A spórolás azért is jó, mert sokkal jobb minőségű tápra futja majd, ezt pedig a cica biztos meghálálja.

  1. Kell egy új cicabútor

A benti cicáknak kell a macskabútor. Ösztönzik a cicát a mozgásra, nézelődhetnek a tetejéről, kaparhatják, lóg rajta játék, és van búvóhely, ahol tud a macsek pihenni, ha akar. Szóval egy klassz cicabútor igazán jó beruházás.

három cica a macskabútoron

  1. Csináljunk neki egy klassz kilátót

A legtöbb macsek imád nézelődni az ablakból, de a gazdik pánikolnak, ki ne essen, ki ne ugorjon. Vagy lehet, hogy biztonságos a hely, csak éppen szűkös és kényelmetlen. Érdemes a kedvelt leskelődő helyet klassz cicakilátóvá alakítani, olyanná, ami nem csak a cica kedvelt helye lesz, de a lakás dísze is akár.

  1. Úgy szeretgessük a cicát, ahogy ő is szereti

Hát… a macskák nem kutyák, szóval nem mindig és nem úgy vágyják a simogatást és a szeretgetést, ahogy az ebek. A friss cicagazdik számára ez biztos meglepő felfedezés, főleg, hogy ők pedig igencsak szeretnék a doromboló szőrmókot naphosszat cirógatni. Határozza el, hogy az új esztendőben úgy kényezteti kedvencét, ahogy az arra vágyik, tudatosan akkor és úgy simogassa, ahogy a cica szereti. Vakargassa az álla alatt, a füle tövét, simogassa a pocakját, de csak akkor, amikor ez iránti vágyát a macska jelzi.

  1. Beszéljen többet a cicához

Sok macskafajta szeret „beszélni”, vannak, amelyek gyakorta hangot adnak a véleményüknek. De még a kevésbé beszédes cicák is reagálnak az emberi hangra, beszédre. Persze botorság lenne azt gondolni, hogy minden szavunkat értik és értelmezik, de igenis megtanulják értelmezni hangsúlyunkat, hanglejtésünket, és bizony a macskák is képesek elsajátítani pár szó jelentését. Szóval kihívásra fel! Beszéljünk többet a cicához!

Boldog macskás új esztendőt!

Ajánlott cikkek