Az állattartás költségeinek csökkentése

A felelős gazda kötelessége törődni kedvence egészségével, jólétével. Ám az állattartással járó költségek nem olcsók, és bizony az árak emelkedésével ezek is emelkednek. Mi a megoldás, ha jól akarjuk csinálni, de lehetőség szerint spórolni is?

Ütemezze be az állatorvosi ellenőrzéseket

Az éves ellenőrzéseket ne bliccelje el. Sokkal rizikósabb és drágább, ha a betegséget kell kezelni, mint megelőzni azokat

Tervezzenek egyéni oltási rendet

Vannak kötelező oltások, míg mások erősen ajánlottak a súlyos, esetenként végzetes betegségek megelőzésére. 

Ugyanakkor vannak olyan ajánlott védőoltások, melyek csak rizikós környezetben szükségesek. Beszélje meg az állatorvossal, kedvencének mely oltások szükségesek, és hagyják el azokat, amelyek feleslegesek.

Ivartalaníttasson

Az ivartalanítással pénzt spórol, hiszen megelőzhetőek komoly betegségek, a húgyúti, rendszer, ivarszervek megbetegedései, elrákosodása. A legtöbb városban hirdetnek ivartalanítási kampányokat, figyelje a hirdetéseket, és kövesse az állatvédő szervezetek akcióit is.

Mossa a kutya fogait

A fogászati problémák szív- és vesebetegséget okozhatnak, melyek kezelése igencsak költséges.

Előzze ezt meg azzal, hogy az állat ínyét és fogazatát tisztán és egészségesen tartja. Kérjen tanácsot, mely termékeket érdemes megvásárolni, vegye figyelembe az ár – érték arányt. Soha ne használjon humán fogkrémet az állat fogainak tisztítására, mert ezek lenyelve gyomor-irritációt okozhatnak.

gazdi a kutya fogát mossa

Védekezzen a paraziták ellen

A bolha- és kullancsfertőzés igencsak költséges betegségeket okozhat, kezdve a legegyszerűbb bőrirritációtól az életveszélyes vérszegénységig. A betegségek egyszerű és olcsó spot-on termékekkel megelőzhetők. Ügyeljen arra, hogy mindig a megfelelő terméket válassza, és soha ne használja a kutyára ajánlott cseppeket macskán.

Dobja el a cigarettát

A passzív dohányzás nem jó az állatok számára sem. Asztmát, bronchitiszt, rákot okozhat náluk is. Ha leteszi a cigarettát, duplán spórol. Egyrészt a dohánytermék ára marad a zsebében, másrészt megússza az ezzel kapcsolatos betegségek kezelésének költségeit.

Kössön biztosítást kedvencére

Ma már hazánkban is van lehetőség biztosítást kötni kedvencére, mely szükséges esetben fedezi a műtéti költségeket.

Jobb addig áldozni havonta kisebb összeget a biztosításra, amíg az állat egészséges, mint mélyen zsebbe nyúlni, ha baj van.

egy tál kutyatáp rágófalatokkal

Jó minőségű táppal etessen

A minőségi táp hosszú távon gazdaságosabb, mint az otthon készített menü. Nem mindig olcsóbb az olcsó táp, hiszen emellé vitamin- és ásványi anyag kiegészítés szükséges. Ráadásul a nem kielégítő táplálás megbetegedéshez vezethet, annak kezelése pedig plusz költség. Ügyeljen, nehogy túletesse kedvencét, mert az elhízás komoly egészségügyi problémákat okoz.

Végezze otthon kedvence kozmetikázását

Spórolja meg a kisállat-kozmetikus költségét, legalábbis annak egy részét. Egy egyszerű kikefélés, szőrbontás, karomvágás, fürdetés otthon is elvégezhető, így csak a rendszeres nyírás, időnkénti „nagygenerál” miatt kell a kozmetikusra áldozni. Ráadásul a gondoskodás erősíti a gazda és állata közötti köteléket, csökken a lakásban kavargó szőr mennyisége, és ha macskás gazda, biztos lehet abban, hogy a cica gyomrában is kevesebb szőrlabda ül meg, ha rendszeresen ápolja a bundáját.

Ajánlott cikkek