Ötletek kutyája táplálásához

A kiegyensúlyozott étrend nagyon lényeges a kutya sejtháztartásának, növekedésének és általános egészségének biztosítása és megóvása érdekében. Szükségleteinek korlátozása csak állatorvosi javaslatra történhet, amennyiben ezt betegség indokolja. A legtöbb minőségi állateledel biztosítja az összes tápanyagot, amit az állat igényel, és az esetek többségében nincs szükség kiegészítő tápanyag-bevitelre.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az eltérő korú kutyák eltérő tápanyag-igénnyel bírnak. Szóval akkor mennyi az annyit? Mennyi eledelt, és főleg milyet kell adni a kutyának?

A kutya tápanyag-igénye

A tápanyagok energiaforrásként szolgálnak a kutyák számára, alapvető fontosságúak a metabolikus rendszer egyensúlya és a megfelelő növekedés szempontjából. Hat olyan elemi csoportja van a tápanyagoknak, melyek elengedhetetlenül fontosak az egészséges élethez.

Víz

Minden élő szervezet alapvető feltétele a víz. Egy felnőtt kutya testsúlyának 60-70 %-át a víz teszi ki. Bár a kutyatápok és konzervek részben fedezik az állat vízszükségletét (a száraztápok 10%, a konzervek 70-78 % víztartalommal bírnak), a kutyáknak szükségük van a friss, tiszta vízre. A vízhiány, a nem elégséges vízfogyasztás komoly következményekkel jár. A test víztartalmának 10 %-os csökkenése már komoly betegségekhez vezet, 15 %-os hiánynál már beáll a halál.

Fehérje

A fehérjék építőkövei a sejteknek, szöveteknek, enzimeknek, hormonoknak és antitesteknek, elengedhetetlenek a növekedéshez, a szervezet egyensúlyához, a szaporodáshoz. A fehérjeszükségletet több forrásból lehet kielégíteni. Állati fehérje nyerhető csirke-, bárány-, marhahús, hal és tojás által, míg a növényi fehérjék a zöldségek, gabonafélék és szója fogyasztásával jutnak a szervezetbe. A növényi fehérjéket gyakran nevezik hiányos fehérjéknek is.

Megjegyzés: Ne adjon nyers tojást a kutyának. A nyers tojásfehérje avidint tartalmaz. Ez olyan, anti-vitaminként ismert anyag, mely gátolja zsírok, a glükóz, aminosavak és az energia hasznosulását a szervezetben.

Zsír

A zsírok a legkoncentráltabb energiaforrások az állat számára, kétszer nagyobb energiát biztosítanak, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok. A zsírok alapvető fontosságúak a sejtek, bizonyos hormonok működéséhez, elősegítik bizonyos vitaminok szállítását és felszívódását. Emellett a zsírok védelmet nyújtanak a belső szervek számára is. Az esszenciális zsírsavak (pl. linolsav) hiánya növekedési zavarokat és fokozott bőrproblémákat okozhat.

Szénhidrát

A szénhidrátok fontos energiaforrások, kiemelt szerepük van a bélrendszer egészségében és a szaporodás szempontjából is igen fontosak. Bár nincs minimális szénhidrát-szükséglet, de a minimális glükóz szint alapvető fontosságú az olyan kritikus szervek működéséhez, mint az agy.

A rostok olyan szénhidrátok, melyek segítenek a vékonybelek baktérium-kolóniájának karbantartsában, ezzel pedig kezelhető a kutyák krónikus hasmenése. A növényi rostok közül a leghasznosabb a szervezet számára a cukorrépa, mely pépes alakban a legtöbb kutyatápban megtalálható. Nem csak az egészséges bélrendszert biztosítja, de nincsenek mellékhatásai sem a fogyasztásának.

Vitaminok

Vitaminok kis mennyiségben szükségesek a kutyák normális ancseréjéhez. Mivel a legtöbb vitamint a szervezet nem képes előállítani, így a lényeges, hogy a kutyatápokban megtalálhatók legyenek.

Ne felejtse el, hogy amennyiben kedvence étrendje teljesértékű és kiegyensúlyozott, nincs szükség kiegészítő vitaminok adagolására.

Csak abban az esetben adjon kutyájának vitaminkészítményeket, amennyiben az állatorvos vitaminhiány miatt ezt szükségesnek tartja. A túlzott vitaminadagolás mérgezéshez vezethet, és manapság sokkal gyakrabban előfoduló probléma, mint a vitaminhiány. A túlzott A-vitamin bevitel csont- és ízleti fájdalmakhoz, a túlzott D-vitamin szint pedig sűrű csontozatot, a lágyszövetek meszesedését és veseelégtelenséget okoznak.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan tápanyagok, melyeket az állat szerveze nem tud előállítani, így az étrend által kell biztosítani. Az ásványi anyagok kiemelten fontosak a csontok és a fogazat épsége, a szervezet folyadékháztartásának egyensúlya szempontjából, de részt vesznek számos metabolikus folyamatban.

Ajánlott cikkek