Cipeljük a cicát

Ha már kellett állatorvoshoz vinnie a cicáját, akkor van elképzelése arról, hogyan is zajlik az állat dobozba tuszkolása.

Amint a macska meglátja a szállító alkalmatosságot, úgy eltűnik, mintha a föld nyelte volna el.

Miután előkerítette az ágy alól, a szekrény tetejéről, a kanapé párnája mögül, megpróbálja felvenni, de dühödt ellenállással szembesül. Esélye sincs arra, hogy biztonságban belerakja a dobozba a karmoló, fújó, riadt állatot.

Van megoldás persze, ha el szeretné kerülni a fenti forgatókönyvet. Ráadásul nem is túl bonyolult a dolog.

Egyszerűen hozzá kell szoktatni a macskát a dobozhoz.

Persze ez a doboz lehet akármilyen: műanyag szállítóeszköz vagy ketrec, esetleg kényelmes, puha hordozó táska. A lényeg, hogy kedvence ne valamiféle rossz dologként, hanem menedékként, biztonságos helyként tekintsen rá. Olyan helynek lássa, ahol biztonságban van az utazások során, legyen az hosszabb vagy rövidebb.

Ahhoz, hogy ezt elérje, a dobozt nem a szekrényben kell tárolni. Hagyja elöl és engedje, hogy kedvence bármikor belemenjen. Tegyen puha takarót a dobozba, így vonzóbb lesz a macska számára és hagyja nyitva az ajtót. A doboznak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy az állat mozogni tudjon benne, azaz körbe tudjon fordulni, és lefekve kényelmesen ki tudjon nyújtózni. Az sem baj, ha még ennél is nagyobb a doboz, olyannyira, hogy akár egy kisebb alomtál is elférjen még benne szükség esetén. Egyszóval a doboz legyen egy mozgatható, biztonságos pót-otthon a macska számára.

Ha akkor kezdi a szoktatást, amikor a macska még apró kölyök, azaz még nem voltak rossz tapasztalatai a tárggyal, akkor sokkal könnyebb a dolga.

A kiscicák igen kíváncsiak, ez a kíváncsiság pedig be fogja őket irányítani a dobozba, mint felfedezésre váró helyre. Különösen akkor lesz így, ha puha takaró, játék és étel is található a dobozban. Amint a kicsi belebújik, nagy valószínűséggel össze is gömbölyödik a dobozban, hogy pihenjen egyet a kényelmes helyen. Ha van a családban gyerek, tanítsa meg, hogy sose zavarja a dobozban pihenő cicát, mert ez lerombolja benne a biztonság- és komfortérzetet.

Amennyiben felnőtt macskája már megtanulta, hogy el kell bújni, amikor előveszik a dobozt, érdemes egy vadonatújat venni. Ha olyat választ, amelyik szétszedhető három részre (alja, teteje, ajtaja), akkor kezdje az alsó résszel.

Tegyen bele egy puha takarót, így sokkal inkább ágynak, mintsem szállítódoboznak fog kinézni. Tegye vonzóbbá a helyet játékokkal és jutalomfalatokkal. Amint a cica elfogadta és megszokta a doboz alját, megpróbálkozhat azzal, hogy ráhelyezi a tetejét, majd később az ajtaját. Előfordulhat, hogy az állat még mindig gyanakodva szemléli a dobozt, próbáljon meg először mellé helyezni pár finom falatot. Amint feloldódik kissé, elkezdheti belerakni a falatokat, így be kell majd bújnia, hogy hozzájuk férjen.

Ne feledje, hogy minden apró lépésért jutalmazza a cicát, amit a doboz felé tesz. Már akkor is dicsérje és jutalmazza, amikor a doboz felé lép, hiszen ez az első lépés a siker felé.

Ajánlott cikkek