Amit csak a macskások érthetnek…

Amit csak a macskások érthetnek…

Azt, hogy a cicák kedvesek, bújósak, öntörvényűek, játékosak, mindenki tudja. Rengeteg olyan jellemvonás ismert esetükben, amivel nem csak a cicagazdik, de mindenki más is tisztában van. Ám vannak dolgok, amelyeket csak egy macskagazda érthet meg és érezhet át igazán. Olyan dolgok, amelyeket meghallva két cicás ember biztos, hogy cinkosan összekacsint. Persze ezek között akadnak teljesen hétköznapinak tűnő, de akár gyomorforgató dolgok is. De hát ezek teszik olyan különlegessé a cicával való életet, nem?

Tovább
Kutyák és macskák

Kutyák és macskák

Vannak emberek, akik meggyőződéssel vallják, hogy kutya és macska nem való egy családba. Mások azonban tudják, hogy a két faj bizony nagyon békésen és nyugodtan együtt tud élni. Sőt, vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten óvják és védik a család cicáját, hiszen az kisebb náluk, és számukra fontos feladat a gyengébbek és kisebbek védelmezése. Ilyenek például egyes munkakutya fajták, melyeket célirányosan arra tenyésztettek ki, hogy a családhoz tartozó állatállmonyt óvják.

Tovább
Mi van, ha stresszel a gazdi?

Mi van, ha stresszel a gazdi?

A jelenlegi pandémiás helyzetre a legtöbb ember valamilyen mértékű stresszel reagál. Kutatások igazolták, hogy a gazda stresszes állapotára a kutyák is reagálnak, mintegy tükröt mutatva az embernek jelzik, milyen is éppen a mentális (és fizikai) egészségi állapota.

Tovább
Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Bár a lézerfény valóban játéknak tűnik, kergetése sokkal inkább ösztönös cselekvés a macska számára. Szinte nincs olyan macskagazda, aki ne ismerné, milyen is az, amikor a cica elkezdi vadászni a lézerfényt. Kicsi is, szagtalan is ez a piros pötty, mégis képes hosszú időre lefoglalni az állatot, annak ellenére is, hogy soha nem tudja elkapni. Persze sok vita is van azzal kapcsolatban, hogy jó játék-e a cica számára a lézerfény kergetése, avagy sem. De valójában miért kergetik, miért vadásszák ennyire elkötelezetten szőrös kedvenceink azt a pici, piros pöttyöt?

Tovább
Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Ahol együtt élnek kutyák és macskák, a gazdák általában észreveszik, hogy a kutya érdeklődik a macskaalom iránt. Sőt, túlzottan is érdeklődik, olyannyira, hogy bele is kóstol, hacsak a gazdi nem kapja el időben. Bár még így is lebuktatja magát az eb, hiszen az erős szag a pofáján nyomravezető. Vajon mi az oka ennek az emberek számára igencsak gyomorforgató szokásnak?

Tovább
Tíz tény a német juhászkutyáról

Tíz tény a német juhászkutyáról

A német juhászkutya méltán volt hosszú évtizedeken át az egyik legnépszerűbb fajta. Bár napjainkban kissé lecsúcszott a dobogóról, azért még mindig sokan kedvelik, és tartják is ezt a csodálatos ebet, melynek története 1899-ig nyúlik vissza, és Max von Stephanitz nevéhez kötődik. A kapitány céltudatosan a legjobb kutyák felhasználásával olyan fajtát alkotott meg, amely nem csak szépséges, de magabiztos, intelligens, hűséges és munkabíró is. Aki ismeri a német juhászkutyákat, netalán magáénak is tudhat egyet vagy többet, legendákat tud mesélni e négylábú csodákról.

Tovább
Azok a csodás rendőrkutyák….

Azok a csodás rendőrkutyák….

Nem csak a bűnöldözői rendőri munka igényel különleges elhivatottságot, de bizony rendőrkutya sem lehet akármelyik eb. Ezek a sokszor lenyűgöző képességű állatok legtöbbször olyan ősök leszármazottai, melyeket szelektíven tenyésztettek erre a munkára. Már az alkalmas fajták listája sem túl bőséges, és még ezen belül is árgus szemekkel szelektálják, mely kutyák vehetnek részt a kiképzésben, és később a bűnüldözői munkában.

Tovább
Hasonlóak, de mégis mások

Hasonlóak, de mégis mások

Lehet, hogy a yorkshire terrierek cukinak néznek ki, de lelkük mélyén igazi terrierek: merészek, bátrak és igazi jellemek. Talán ez is az oka annak, hogy az aprócska fajta népszerűsége a mai napig töretlen. A selymes, hosszú szőrű kutyafajtának azonban van egy kevésbé ismert rokona, a silky terrier. Nem csak hogy a két fajta megjelenése hasonló, de bizony történetüknek is sok közös pontja van. Nem véletlen tehát, hogy olyan sokan összekeverik őket.

Tovább
Tévhitek - macskákról

Tévhitek - macskákról

Talán a macska az egyik legnépszerűbb házi kedvenc, mégis, nagyon kevesen ismerik őket valójában. Titokzatos létüket temérdek mítosz és tévhit övezi. A legtöbb ilyen sztereotípia és tévhit oda vezethető vissza, hogy az emberek próbálják őket a kutyákhoz hasonlítani, az ebek szokásait a cicákra vetítve értelmezni.

Tovább
Miért jobb egy kutya, mint a társkereső oldalak?

Miért jobb egy kutya, mint a társkereső oldalak?

Valahogy nem jönnek össze a randik? Nem váltják be a reményeket az online társkereső oldalak? Egyszerű a megoldás: tegyen fel olyan képet, amin a kutyájával látható!

Tovább
Tényleg látják a kutyák a szellemeket?

Tényleg látják a kutyák a szellemeket?

Tudjuk, hogy  sokan hisznek a paranormális jelenségekben, de vajon a kutyák tényleg látják a  szellemeket? Azt tudjuk, hogy a kutyák bizonyos érzékszervei sokkal élesebbek, mint az embereké. Ám tényleg örülni tudnánk annak, ha bebizonyosodna, hogy látják a szellemvilágot?

Tovább
Ha elfogyott a hypó…

Ha elfogyott a hypó…

... azaz öt házi készítésű szer, amivel tisztára varázsolhatja kutyája után a lakást. Amúgy is érdemes elgondolkodni azon, hogy magunk készítünk tisztítószert, nem csak a környezet védelme miatt, de azért is, mert sok, a kereskedelmi forgalomban kapható szer a kutyákra veszélyes összetevőket (pl. ammóniát, stb.) tartalmaz. Mások pedig illatosító szerekkel és más, az állat szemét és bőrét irritáló összetevőkkel bírnak, sok esetben olyan mennyiségben, vagy olyan mértékben allergiás rá az állat, hogy akár légzési nehézség is jelentkezhet a termék használata után.

Tovább
Tudatos növényválasztás

Tudatos növényválasztás

Sokan vagyunk, akik nem csak az állatokat, de a növényeket, virágokat is nagyon szeretjük, és örülünk, ha otthonunkat, kertünket velük díszíthetjük. Sajnos azonban nem minden szépséges növény és virág kompatibilis az állatokkal. Olyannyira nem, hogy sokuk kifejezetten mérgező, akár halálos is lehet a számukra.

Tovább
Hogyan válasszunk szőnyeget a kutyás házba?

Hogyan válasszunk szőnyeget a kutyás házba?

Sok esetben döntésre kényszerül a család, hogy olyan berendezést válasszon az otthonába, amilyenre mindig is vágyott, vagy inkább olyat, amelyik kompatibilis a kutyával. Sokan inkább rádobnak egy régi takarót a szépséges kanapéra, hadd nézze a kutya onnan a tévét. Végül is, a takarót le lehet venni, ha vendégek jönnek, nemde?

Tovább
Kutyát vagy macskát?

Kutyát vagy macskát?

Sok családban, ahol akár a felnőttek, akár a gyerekek kérése miatt kutyát vagy macskát szeretnének venni vagy örökbe fogadni, felmerül a kérdés, melyiket válasszák a két faj közül. Hiszen mind a kettő cuki és szőrös, legalábbis általában, négy lábuk van, ls kifejezetten jól be tudnak illeszkedni a család életébe. Mégis, a két faj között sokkal több és lényegesebb különbség van, mintsem az, hogy az egyik nyávog, a másik nem, az egyiket le kell vinni sltálni, a másikat nem.

Tovább
Valóban jobb házi kedvenc a cica?

Valóban jobb házi kedvenc a cica?

Amikor valaki elhatározza, hogy házi kedvencet szeretne, általában határozott elképzelésekkel bír arról, hogy kutyát vagy cicát fogadó családba. Persze vannak páran, akiknek mindegy, mert egyformán szeretik mind a két fajt, és vannak azok, akiket a családtagok, barátok bizonytalanítanak el. Nem biztos, hogy az ellenérvek rosszindulatból születnek, hiszen előfordulhat, hogy más tűélesen látja, miért nem megfelelő választás számunkra egyik vagy másik állat.

Tovább
Valóban félnek a macskák a víztől?

Valóban félnek a macskák a víztől?

Találkozott már macskával a tengerparton, a stradon, vagy akár a medence partján? A legtöbb ember erre azonnal rávágja, hogy „nem”. Tehát igaz lenne az az általánosan elfogadott vélemény, miszerint a macskák utálják a vizet?

Tovább
Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Gazdi vagy? Hidd el, jobban tudsz kutyanyelven, mint azt képzelnéd. Na, jó, lehet, hogy nem beszéled folyékonyan, ehhez csak a kutyák értenek. De ha egy olyan világba csöppennél, ahol csak kutyák élnek, nem lennének gondjaid azzal, hogy megértesd magad. Hogy miért? Egyszerű! Mert jó gazdaként pontosan értesz minden egyes ideges nyüszögést, üdvözlést jelentő vakkantást, vagy veszélyt jelző ugatást. Pontosan tudod olvasni a kutya testbeszédét, akkor is, ha boldog, akkor is, ha éhes vagy szomorú, fáradt vagy játszani szeretne.

Tovább
A nyávogás okai

A nyávogás okai

A macska a nyávogást elsősorban az emberekkel való kommunikációra használja. Ennél ogva igen sok oka lehet annak, ha a cica nyávog. Lehet, hogy szimplán üdvözöl, kér valamit, vagy nemtetszését fejezi ki valami miatt. A nyávogás egyébként azért is érdekes, mert a macskák ezt a hangadást az egymással való kommunikáció során nem használják.

Tovább
A világ legdrágább macskafajtái

A világ legdrágább macskafajtái

Ki ne szeretné a macskákat? Ők a világ legnépszerűbb háziállatai a kutyák mellett. Vannak, akik kóbor, menhelyi cicákat fogadnak örökbe, mások inkább tenyésztőtől vásárolnak pedigrés cicát. Vannak emberek, akik – akár azért, mert karaktere, kinézete alapján, akár anyagi státuszukat mutatandó – kifejezetten drága fajtát választanak. Ezeknek a fajtáknak az ára persze változó, attól függően, mennyire ritka az adott fajta, vagy mennyire tiszta a vérvonala. Persze mikor már családtaggá válik a kiscica, az ára is mellékes lesz, hiszen az állat jelenléte visz örömet az otthonba. Mégis, melyek a világ legdrágább macskafajtái manapság?

Tovább