Az állatokban észlelt COVID-változatok

Az állatokban észlelt COVID-változatok

A legújabb kutatások szerint az új vírusvariációk képesek az állatokat is megfertőzni. Most először sikerült ezekkel megfertőzni egereket, mindez pedig bonyolíthatja a vírus globális terjedésének visszaszorítását célzó erőfeszítéseket. Emellett texasi és az egyesült királyságbeli állatorvosok dokumentálták a B.1.1.7 elnevezésű, gyorsan terjedő változat első fertőzését az Egyesült Királyságban, mégpedig kutyák és macskák esetében. Megállapították, hogy az állatoknál szívkárosodás lépett fel, de nem tudják, hogy a károsodást maga a vírus okozta-e, avagy már korábban jelen levő problémára derült fény a vírus felismerése után.

Tovább
Kóbor macskák - kicsit másként

Kóbor macskák - kicsit másként

Törökország városai híresek az utcákon szabadon kószáló macskákról. Ám ezeket a cicákat nehéz kóbor állatoknak nevezni, sokkal inkább tekintik őket a török kultúra részének. Az isztambuli macskák világhírre tettek szert. Évezrendek óta járják szabadon az útjukat, elengedhetetlen részévé válva a közösségeknek. Ezeknek a macskáknak nincs gazdájuk. Két világ között élnek, mert kóbor állatoknak sem tekinthetők. A közösségek, családok, magányos emberek, vagy sokszor az önkormányzatok gondoskodnak róluk, törődnek velük.

Tovább
Miért lihegnek a kutyák?

Miért lihegnek a kutyák?

A lihegés teljesen normális viselkedés a kutyáknál, és mégis sokszor okoz fejtörést a gazdiknak. Vajon nem liheg-e túlzottan, vagy nem szokatlan-e nála amikor és ahogyan liheg? A kutatók bizony jó ideje vizsgálják a lihegés okait, és tettek pár érdekes megállapítást.

Tovább
Mit látnak a kutyák?

Mit látnak a kutyák?

A kölykök és a felnőtt kutyát szeme nagyon hasonlóan működik, mint a mi szemünk. A fénysugarak áthaladnak a szaruhártyán, a pupillán (ami a szivárványhártya közepén levő nyílás), a szemlencsén, és csak a fennmaradó központi sugarak jutnak ténylegesen a szem belsejébe. A szemlencse – hála konvex (domború) alakjának – összegyűjti és összpontosítja a retinán a sugarakat, és ennek eredményeképpen egy fordított kép formálódik, mely képet a látóideg továbbítja az agy látóközpontja felé, ahol megszületik az eredmény: a látás.

Tovább
A kutyaláb emelésének rejtélye

A kutyaláb emelésének rejtélye

A kutyák megjelölik területüket, hogy üzenjenek négylábú társaiknak. Ez a jelölés azt jelenti, hogy felemelik a lábukat, és vizeletet helyeznek el a számukra fontosnak ítélt helyeken. Bár a jelölésre elsősorban vizeletet használnak, esetenként megfigyelhető, hogy a kutya kaparja a talajt, egyrészt vizuális jelet hagyva, másrészt a mancsok által szagjeleket is.

Tovább
Miért mancsolja a cica a padlót evés után?

Miért mancsolja a cica a padlót evés után?

Gyakran megfigyelhető, hogy a macska evés-ivás előtt vagy után mancsolja, kaparássza a padlót, mintha be akarna temetni, vagy el szeretne ásni valamit. Nem kell megijedni, nincs semmi baj a cicával, ez teljesen normális viselkedésnek számít. Sőt, ez egy kifejezetten pozitív üzenet a gazdi számára, azt jelzi, hogy a macska igencsak otthon érzi magát a házban, lakásban.

Tovább
Amikor a farok csóválja a kutyát…

Amikor a farok csóválja a kutyát…

A farok csóválása a kutyák kommunikációjának egyik formája. Azért csóválnak, hogy közöljenek velünk valamit arról, hogyan érzik magukat. Tehát a farok mozgatása egy nonverbális kommunikációs forma, testbeszéd, melyet a gazdának tudnia kell értelmezni.

Tovább
Miért eszi a cica a macskaalmot?

Miért eszi a cica a macskaalmot?

A macskák bizony hajlamosak arra, hogy sok, az ember számára furcsa, vagy nem elfogadható dolgot egyenek meg, akár macskaalmot is. Ennek pedig sokféle oka lehet.

A jelenséget pica-nak (ejtsd: pika) nevezzük, és nem más, mint egy evészavar, olyan dolgokelfogyasztása iránti vágy, amelyek nem evésre valók. Az elnevezés egyébként a szarka (Pica pica) latin nevéből ered, nem véletlenül, hiszen a szarka köztudomásúan nagy étvágyú és kevéssé válogatós madár.

Tovább
Miért ássák el a kutyák a dolgaikat?

Miért ássák el a kutyák a dolgaikat?

A lakásban tartott kutyák nagy bánata, hogy nem tudják elásni a földbe a zsákmányaikat, de még ők is megtalálják a módját, hogy a sok-sok kincset elrejtsék. Esélyesen nincs olyan gazda, aki ne találkozott volna még azzal, hogy adott kedvencének egy csontot (akár finom rágócsontot, akár igazit), és az ne ásta volna el, akár a földbe, akár a kanapé mögé, a szőnyeg alá.

Tovább
Ízek, melyeket a macskák nem érzékelnek

Ízek, melyeket a macskák nem érzékelnek

Közismert, hogy a macskák igen kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek. Kiváló a hallásuk, nagyon jól látnak sötétben is, és a szaglásuk is jó. Azonban a macskák ízérzékelése sokkal kevésbé bonyolult, mint az embereké, vagy sok más állaté. Például a macskák alig vagy egyáltalán nem ízlelik az édes ízeket, de sokkal jobban érzékelik a keserűt. Ennek oka az evolúcióra vezethető vissza, és bizony magyarázatot adhat arra ,miért tartják a macskákat válogatósnak.

Tovább
Amit csak a macskások érthetnek…

Amit csak a macskások érthetnek…

Azt, hogy a cicák kedvesek, bújósak, öntörvényűek, játékosak, mindenki tudja. Rengeteg olyan jellemvonás ismert esetükben, amivel nem csak a cicagazdik, de mindenki más is tisztában van. Ám vannak dolgok, amelyeket csak egy macskagazda érthet meg és érezhet át igazán. Olyan dolgok, amelyeket meghallva két cicás ember biztos, hogy cinkosan összekacsint. Persze ezek között akadnak teljesen hétköznapinak tűnő, de akár gyomorforgató dolgok is. De hát ezek teszik olyan különlegessé a cicával való életet, nem?

Tovább
Kutyák és macskák

Kutyák és macskák

Vannak emberek, akik meggyőződéssel vallják, hogy kutya és macska nem való egy családba. Mások azonban tudják, hogy a két faj bizony nagyon békésen és nyugodtan együtt tud élni. Sőt, vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten óvják és védik a család cicáját, hiszen az kisebb náluk, és számukra fontos feladat a gyengébbek és kisebbek védelmezése. Ilyenek például egyes munkakutya fajták, melyeket célirányosan arra tenyésztettek ki, hogy a családhoz tartozó állatállmonyt óvják.

Tovább
Mi van, ha stresszel a gazdi?

Mi van, ha stresszel a gazdi?

A jelenlegi pandémiás helyzetre a legtöbb ember valamilyen mértékű stresszel reagál. Kutatások igazolták, hogy a gazda stresszes állapotára a kutyák is reagálnak, mintegy tükröt mutatva az embernek jelzik, milyen is éppen a mentális (és fizikai) egészségi állapota.

Tovább
Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Miért kergetik a macskák a lézerfényt?

Bár a lézerfény valóban játéknak tűnik, kergetése sokkal inkább ösztönös cselekvés a macska számára. Szinte nincs olyan macskagazda, aki ne ismerné, milyen is az, amikor a cica elkezdi vadászni a lézerfényt. Kicsi is, szagtalan is ez a piros pötty, mégis képes hosszú időre lefoglalni az állatot, annak ellenére is, hogy soha nem tudja elkapni. Persze sok vita is van azzal kapcsolatban, hogy jó játék-e a cica számára a lézerfény kergetése, avagy sem. De valójában miért kergetik, miért vadásszák ennyire elkötelezetten szőrös kedvenceink azt a pici, piros pöttyöt?

Tovább
Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Miért eszi a kutya a macskaalmot?

Ahol együtt élnek kutyák és macskák, a gazdák általában észreveszik, hogy a kutya érdeklődik a macskaalom iránt. Sőt, túlzottan is érdeklődik, olyannyira, hogy bele is kóstol, hacsak a gazdi nem kapja el időben. Bár még így is lebuktatja magát az eb, hiszen az erős szag a pofáján nyomravezető. Vajon mi az oka ennek az emberek számára igencsak gyomorforgató szokásnak?

Tovább
Tíz tény a német juhászkutyáról

Tíz tény a német juhászkutyáról

A német juhászkutya méltán volt hosszú évtizedeken át az egyik legnépszerűbb fajta. Bár napjainkban kissé lecsúcszott a dobogóról, azért még mindig sokan kedvelik, és tartják is ezt a csodálatos ebet, melynek története 1899-ig nyúlik vissza, és Max von Stephanitz nevéhez kötődik. A kapitány céltudatosan a legjobb kutyák felhasználásával olyan fajtát alkotott meg, amely nem csak szépséges, de magabiztos, intelligens, hűséges és munkabíró is. Aki ismeri a német juhászkutyákat, netalán magáénak is tudhat egyet vagy többet, legendákat tud mesélni e négylábú csodákról.

Tovább
Azok a csodás rendőrkutyák….

Azok a csodás rendőrkutyák….

Nem csak a bűnöldözői rendőri munka igényel különleges elhivatottságot, de bizony rendőrkutya sem lehet akármelyik eb. Ezek a sokszor lenyűgöző képességű állatok legtöbbször olyan ősök leszármazottai, melyeket szelektíven tenyésztettek erre a munkára. Már az alkalmas fajták listája sem túl bőséges, és még ezen belül is árgus szemekkel szelektálják, mely kutyák vehetnek részt a kiképzésben, és később a bűnüldözői munkában.

Tovább
Miért terelgeti a kutya a gyerekeket?

Miért terelgeti a kutya a gyerekeket?

Egyes fajták, különösen a terelőkutyák hajlamosak arra, hogy ösztöneiket követve mindent és mindenkit terelegessenek. Ez akkor jelenthet problémát, ha a kutya a család apró gyerekeit terelgeti, vagy ha elkezdi a terelést a boka csipkedésével „fűszerezni”. Az egyetlen megoldás ennek kiküszöbölésére a nevelés, a megfelelő átmozgatás és bizony az elegendő mentális stimuláció hármasa.

Tovább
Hasonlóak, de mégis mások

Hasonlóak, de mégis mások

Lehet, hogy a yorkshire terrierek cukinak néznek ki, de lelkük mélyén igazi terrierek: merészek, bátrak és igazi jellemek. Talán ez is az oka annak, hogy az aprócska fajta népszerűsége a mai napig töretlen. A selymes, hosszú szőrű kutyafajtának azonban van egy kevésbé ismert rokona, a silky terrier. Nem csak hogy a két fajta megjelenése hasonló, de bizony történetüknek is sok közös pontja van. Nem véletlen tehát, hogy olyan sokan összekeverik őket.

Tovább
Tévhitek - macskákról

Tévhitek - macskákról

Talán a macska az egyik legnépszerűbb házi kedvenc, mégis, nagyon kevesen ismerik őket valójában. Titokzatos létüket temérdek mítosz és tévhit övezi. A legtöbb ilyen sztereotípia és tévhit oda vezethető vissza, hogy az emberek próbálják őket a kutyákhoz hasonlítani, az ebek szokásait a cicákra vetítve értelmezni.

Tovább