Gyerekek és kutyák

Gyerekek és kutyák

Charles Darwin már 1872-ben megírta, hogy az állatok az emberekhez hasonló érzelmeket mutatnak testbeszédükben, és ennek megfigyelése hasznos lehet viselkedésük és motivációik megértésében. Ennek vizsgálatára talán nincs is jobb faj, mint a kutya. A legtöbb ember számára egy, a fogait mutató kutya egyértelműen veszélyjelzés. Képesek vagyunk vizuálisan vagy hang alapján azonosítani azt, ha mérges a kutya, még akkor is, ha valakinek nincs sok tapasztalata az ebekkel kapcsolatban.

Tovább
Mennyit alszik a kutya?

Mennyit alszik a kutya?

Az, hogy egy kutya mennyit alszik, minden esetben az adott állattól függ. Vannak, melyeknek magasabb az energiaszintjük, míg másoknak olyan egészségügyi problémáik lehetnek, amelyek jobban kifárasztják őket. Olyan tényezők, mint például a fajta és az életkor, szintén befolyásolhatják, hogy egy kutyának hány óra alvásra van szüksége naponta.

Tovább
A kutyák memóriája

A kutyák memóriája

Vajon milyen a kutyák memóriája? A gazdák történetei szerint minden bizonnyal kedvenceink memóriája kiváló, és bizony, a kutatások is azt igazolják, hogy képesek felidézni a múltbeli eseményeket.

Tovább
Miért tüsszög a kutya?

Miért tüsszög a kutya?

A tüsszögés reflexhatás, a levegő hirtelen, akaratlan kiáramlása a tüdőből az orron és a szájon keresztül. Általában olyankor fordul elő prüszkölés, amikor egy irritáló anyag a felső légutakba kerül, leggyakrabban az orrjáratokat szegélyező finom nyálkahártyára.

Tovább
Valóban színvakok a kutyák?

Valóban színvakok a kutyák?

Nos, a kutyák azért a fekete és fehér színnél többet látnak, de  tény, hogy nem képesek minden színt érzékelni. Négylábú barátaink, hacsak nincs születési rendellenességük, betegségük, vagy nem éltek át olyan traumát, amely befolyásolja a szemük világát, kiváló a látásuk. De az, hogy jól látnak, nem jelenti azt, hogy ugyanazokat a színeket látják, mint az emberek.

Tovább
Ha tanyára költözik…

Ha tanyára költözik…

Egyre több ember menekül el a város zajától, káoszától és költözik vidékre, vagy legalábbis valahova nem túl messze a nyüzsgő metropolisztól. A bevállalósak, bátrak tanyát vesznek, ahol maguk termelik meg az élelmet és igyekeznek önállátásra berendezkedni. Tanyán élni olyan életstílus, amely kemény munkát, odaadást és a természet iránti szeretetet igényel.

Tovább
Boldogabb, aki állattal él

Boldogabb, aki állattal él

A kutyával és macskával töltött idő előnyei sokkal messzebbre mutatnak, mint az, hogy mosolyt csalnak az arcunkra. Egy állat társasága széleskörű mentális és fizikai, egészségügyi előnyökkel jár, amelyek mindegyike hozzájárul a boldogabb és elégedetebb élethez. Számos kutató vizsgálta ennek okait és temérdek tanulmány dokumentálta ezeket a sokszor hihetetlen hatásokat.

Tovább
Miért csóválja a kutya a farkát?

Miért csóválja a kutya a farkát?

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki még ne gondolkodott volna el azon, mire való a kutya a farka. Állandóan csóvál, amikor meglát egy számára kedves embert, úgy mozog, mint egy megbolondult ablaktörlő, ám rögtön behúzza a lábai közé, amikor szidást kap. Ha lát egy mókust a fán, lassan csóvál, előre és hátra.

Tovább
Miért futnak a kutyák álmukban?

Miért futnak a kutyák álmukban?

Mi van akkor, ha a kutya egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki alszik, és alvás közben fut, pontosabban futó mozgást végez a lábaival? Nos, egyes vélenyek szerint a kutyák körülbelül napi 12-14 órát alszanak, és az alvási ciklus egy részében előfordulhat, hogy rángatózik, remeg a lába, vagy akár ugat is. Néha ez a látvány mókás, de esetenként nyugtalanító is. Vajon az eb rémálmokat lát, vagy egyszerűen arról álmodik, hogy üldöz egy mókust?

Tovább
Tíz dolog, amit nagyon utálnak a kutyák

Tíz dolog, amit nagyon utálnak a kutyák

Dőreség lenne azt hinni, hogy a kutya mindent szeret, mindenért rajong, amit a gazdi tesz vagy csinál. Tény, hogy általában más dolgokat kedvelnek vagy nem kedvelnek, mint mi, hiszen amíg mi, emberek élvezzük, ha valaki megölel, megpuszil minket, addig a kutyák számára ez nem feltétlenül kellemes.

Tovább
Pihe-puha kutyakölykök

Pihe-puha kutyakölykök

Amikor a kölyökkutyák kicsik, sok olyan jellegzetes tulajdonságuk van, amely idővel eltűnik, de apró korban jelentősen megkülönbözteti őket felnőtt társaiktól. Minden kölyök jellegzetességei a nagy, kerek szemek, hatalmas mancsok, nagy fülek és bolyhos, pihe-puha szőrzet.

Tovább
Hogyan alakítja a tenyésztés a kutya személyiségét?

Hogyan alakítja a tenyésztés a kutya személyiségét?

Gondolkozott már azon, hogy az uszkár miért követi a gazdáját szerte a házban, mint egy árnyék? Vagy miért nem képes ellenállni a beagle annak, hogy átmenjen a szomszéd kertjébe, és alaposan felfedezze azt? Vagy miért képes a golden retriever órákon át játszani egy bottal?

Tovább
Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Amikor egy gazdi beteg vagy öreg kutyájával, cicájával az állatorvos előtt áll, sokszor felsóhajt, vajon miért nem élhetnek ekdvenceink olyan hosszú életet, mint mi, emberek. Miért van az, hogy a kutyák és macskák élettartama sokkal rövidebb, mint az embereké? Miért nem maradhatnak tovább velünk?

Tovább
Túlzottan rajong az állataiért?

Túlzottan rajong az állataiért?

Szombat este van, és a barátai hívják, hogy menj el velük egy jó koncerte, vagy étterembe, bárba, klubba szórakozni.  De nemet mond, mert inkább othon marad játszani a cicával, vagy nem akarja magára hagyni a kutyát, mert hát ki viszi le akkor sétálni?

Tovább
Az ember tehet a kutya agresszivitásáról

Az ember tehet a kutya agresszivitásáról

Jó ideje mondják az állatorvosok, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a kutya fajtájának nem sok köze van az agressziós szinthez. Sőt, egy új tanulmány szerint ezt sokkal inkább a gazda kutyájával való kapcsolata befolyásolja.

Tovább
Miért szaglásszák a kutyák a fenekeket?

Miért szaglásszák a kutyák a fenekeket?

Aki látta a Dr. Dolittle című filmet, az emlékszik a jelenetre az elején, amikor az állatok nyelvét értő kisfiú bemutatkozáskor a pap hátához megy és elkezdi szimatolni annak hátsó fertályát. Azért valljuk be, ez a viselkedés elég kínos tud lenni, különösen, ha az eb a vendégek vagy ismeretlenek előtt produkálja. De mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

Tovább
Dobja fel a randiját a kutyájával

Dobja fel a randiját a kutyájával

Egy új randevú mindig izgalmas dolog. Vajon ő lesz az igazi, a nagy „Ő”? Hogyan készüljön, mit csináljon, hogy megkapja a jelet, érdemes-e tervezni tovább? Nos, vesse be kedvenc kutyáját! Ha hiszi, ha nem, az a szőrös kis lény, aki minden alkalommal, mikor hazaér, úgy örül, mintha a lottó ötöst nyerte volna meg, hasznosabbnak bizonyulhat a kapcsolati státusz megváltoztatásában, mint bármely társkereső oldal.

Tovább
Miért nyalogatja a kutya a szőnyeget?

Miért nyalogatja a kutya a szőnyeget?

Semmi sem hasonlítható ahhoz, mint amikor a gazdi hazaérve sok-sok nyálas kutyapuszit kap üdvözlésként. Ennek sokan örülnek, és már annyira megszokták, hogy várják, amikor belépnek az ajtón. Az is ismerős helyzet, hogy ha érdekes szagot érez – például a főzés illatát -, akkor elkezdi nyalogatni az eb a gazdi kezét, arcát.

Tovább
Tényleg szeret a kutyám?

Tényleg szeret a kutyám?

Gondoljon bele, a magyar nyelv hány szót ismer a szeretet különböző formáira. Szeret, imád, rajong, vonzódik, kedvel…. Ezzel szemben például az angol csak kettőt használ, míg például az ókori görögök eltérő szavakkal jellemezték a társ, a testvér vagy akár a szülő, barát iránti szeretetet. Vajon az elsődleges nyelvben ismert szavakból ki melyiket használná a kutya és gazda közötti szeretet leírására?

Tovább
Kutyával, kis lakásban

Kutyával, kis lakásban

Nem csak azok szeretnének kutyát, aki nagy, kertes házban élnek, a kisebb lakásokban, társasházakban élő emberek is vágynak egy eb társaságára, és örömmel vállalják a feladatokat, a felelősséget is.

Tovább