Miért csóválja a kutya a farkát?

Miért csóválja a kutya a farkát?

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki még ne gondolkodott volna el azon, mire való a kutya a farka. Állandóan csóvál, amikor meglát egy számára kedves embert, úgy mozog, mint egy megbolondult ablaktörlő, ám rögtön behúzza a lábai közé, amikor szidást kap. Ha lát egy mókust a fán, lassan csóvál, előre és hátra.

Tovább
Miért futnak a kutyák álmukban?

Miért futnak a kutyák álmukban?

Mi van akkor, ha a kutya egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki alszik, és alvás közben fut, pontosabban futó mozgást végez a lábaival? Nos, egyes vélenyek szerint a kutyák körülbelül napi 12-14 órát alszanak, és az alvási ciklus egy részében előfordulhat, hogy rángatózik, remeg a lába, vagy akár ugat is. Néha ez a látvány mókás, de esetenként nyugtalanító is. Vajon az eb rémálmokat lát, vagy egyszerűen arról álmodik, hogy üldöz egy mókust?

Tovább
Tíz dolog, amit nagyon utálnak a kutyák

Tíz dolog, amit nagyon utálnak a kutyák

Dőreség lenne azt hinni, hogy a kutya mindent szeret, mindenért rajong, amit a gazdi tesz vagy csinál. Tény, hogy általában más dolgokat kedvelnek vagy nem kedvelnek, mint mi, hiszen amíg mi, emberek élvezzük, ha valaki megölel, megpuszil minket, addig a kutyák számára ez nem feltétlenül kellemes.

Tovább
Pihe-puha kutyakölykök

Pihe-puha kutyakölykök

Amikor a kölyökkutyák kicsik, sok olyan jellegzetes tulajdonságuk van, amely idővel eltűnik, de apró korban jelentősen megkülönbözteti őket felnőtt társaiktól. Minden kölyök jellegzetességei a nagy, kerek szemek, hatalmas mancsok, nagy fülek és bolyhos, pihe-puha szőrzet.

Tovább
Hogyan alakítja a tenyésztés a kutya személyiségét?

Hogyan alakítja a tenyésztés a kutya személyiségét?

Gondolkozott már azon, hogy az uszkár miért követi a gazdáját szerte a házban, mint egy árnyék? Vagy miért nem képes ellenállni a beagle annak, hogy átmenjen a szomszéd kertjébe, és alaposan felfedezze azt? Vagy miért képes a golden retriever órákon át játszani egy bottal?

Tovább
Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Miért nem él egy kutya vagy egy macska sokáig?

Amikor egy gazdi beteg vagy öreg kutyájával, cicájával az állatorvos előtt áll, sokszor felsóhajt, vajon miért nem élhetnek ekdvenceink olyan hosszú életet, mint mi, emberek. Miért van az, hogy a kutyák és macskák élettartama sokkal rövidebb, mint az embereké? Miért nem maradhatnak tovább velünk?

Tovább
Túlzottan rajong az állataiért?

Túlzottan rajong az állataiért?

Szombat este van, és a barátai hívják, hogy menj el velük egy jó koncerte, vagy étterembe, bárba, klubba szórakozni.  De nemet mond, mert inkább othon marad játszani a cicával, vagy nem akarja magára hagyni a kutyát, mert hát ki viszi le akkor sétálni?

Tovább
Az ember tehet a kutya agresszivitásáról

Az ember tehet a kutya agresszivitásáról

Jó ideje mondják az állatorvosok, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a kutya fajtájának nem sok köze van az agressziós szinthez. Sőt, egy új tanulmány szerint ezt sokkal inkább a gazda kutyájával való kapcsolata befolyásolja.

Tovább
Miért szaglásszák a kutyák a fenekeket?

Miért szaglásszák a kutyák a fenekeket?

Aki látta a Dr. Dolittle című filmet, az emlékszik a jelenetre az elején, amikor az állatok nyelvét értő kisfiú bemutatkozáskor a pap hátához megy és elkezdi szimatolni annak hátsó fertályát. Azért valljuk be, ez a viselkedés elég kínos tud lenni, különösen, ha az eb a vendégek vagy ismeretlenek előtt produkálja. De mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

Tovább
Dobja fel a randiját a kutyájával

Dobja fel a randiját a kutyájával

Egy új randevú mindig izgalmas dolog. Vajon ő lesz az igazi, a nagy „Ő”? Hogyan készüljön, mit csináljon, hogy megkapja a jelet, érdemes-e tervezni tovább? Nos, vesse be kedvenc kutyáját! Ha hiszi, ha nem, az a szőrös kis lény, aki minden alkalommal, mikor hazaér, úgy örül, mintha a lottó ötöst nyerte volna meg, hasznosabbnak bizonyulhat a kapcsolati státusz megváltoztatásában, mint bármely társkereső oldal.

Tovább
Miért nyalogatja a kutya a szőnyeget?

Miért nyalogatja a kutya a szőnyeget?

Semmi sem hasonlítható ahhoz, mint amikor a gazdi hazaérve sok-sok nyálas kutyapuszit kap üdvözlésként. Ennek sokan örülnek, és már annyira megszokták, hogy várják, amikor belépnek az ajtón. Az is ismerős helyzet, hogy ha érdekes szagot érez – például a főzés illatát -, akkor elkezdi nyalogatni az eb a gazdi kezét, arcát.

Tovább
Tényleg szeret a kutyám?

Tényleg szeret a kutyám?

Gondoljon bele, a magyar nyelv hány szót ismer a szeretet különböző formáira. Szeret, imád, rajong, vonzódik, kedvel…. Ezzel szemben például az angol csak kettőt használ, míg például az ókori görögök eltérő szavakkal jellemezték a társ, a testvér vagy akár a szülő, barát iránti szeretetet. Vajon az elsődleges nyelvben ismert szavakból ki melyiket használná a kutya és gazda közötti szeretet leírására?

Tovább
Kutyával, kis lakásban

Kutyával, kis lakásban

Nem csak azok szeretnének kutyát, aki nagy, kertes házban élnek, a kisebb lakásokban, társasházakban élő emberek is vágynak egy eb társaságára, és örömmel vállalják a feladatokat, a felelősséget is.

Tovább
Minden, ami francia

Minden, ami francia

Ha a francia kutyafajták kerülnek szóba, akkor sokan azonnal – na jó, a francia bulldog után – az uszkárt mondják, a franciák nemzeti kutyafajtáját. Pedig az uszkár nagy valószínűséggel Németországból származik, erre utal a „pudel” elnevezés is, mely a vízben való játékot jelzi. Kialakulása egyébiránt átível egész Nyugat-Európán, ahol már négyszáz évvel ezelőtt népszerű volt, mégis, Franciaország lett az a hely, ahol a fajta végleges típusa kialakult, és ahol népszerűsége mindig is a legnagyobb volt.

Tovább
Ne szőrözzünk!

Ne szőrözzünk!

Vannak aprócska fajták, mint a yorkshire terrier vagy a kínai meztelen kutya, amelyek alig vagy egyáltalán nem hullajtanak szőrt. Sok gazda számára ez igen fontos tényező, ám ők inkább nagytestű kutyára vágynának, nem pedig ölebre.

Tovább
Azok a csodás vadászkutyák

Azok a csodás vadászkutyák

Függetlenül attól, hogy űzik-e a vadászat sportját, vagy sem, tény, hogy nagyon sokan választanak maguk mellé vadászkutya fajtát. Több tucat fajta létezik, amelyeket egykoron kifejezetten azért tenyésztettek, hogy a vadászatok során valamilyen módon segítsék az ember munkáját.

Tovább
Hogyan játszanak a kutyák?

Hogyan játszanak a kutyák?

A játék értelemszerűen szórakoztató. Amikor a játék már nem szórakoztató, megszűnik játék lenni. A játék tehát kellemes tevékenység, amelynek során az állatok olyan viselkedést mutatnak, amely nem része életük rendszeres tevékenységének, hanem sokkal inkább egyféle mimikri.

Tovább
Miért fekszik rá a cica mindenre?

Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

Tovább
Kókuszolaj kutyáknak

Kókuszolaj kutyáknak

Napjaikban egyre népszerűbb a kókuszolaj, sok háztartásban használják a hagyományos zsír vagy napraforgó étolaj helyett. De mit is kell tudni róla? Nos, a kókuszolaj, latin nevén Oleum Cocois a kókuszpálma magjának szárított beléből  készített növényi olaj.

Tovább
II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

A 96 éves II. Erzsébet királynő halála nagy figyelmet szentelt az uralkodónak, szerte a világon, de ezzel egyidejűleg a Welsh Corgie Pembroke fajta iránti, élethosszig tartó szenvedélyének is. A trónon eltöltött 70 év alatt a királynő gyakorlatilag ezen kutyafajta szinonimájává vált, köszönhetően annak, hogy nem csak felhívta a világ figyelmét szeretett kutyáira, de komoly tenyésztési programot is kidolgozott.

Tovább