Minden, ami francia

Minden, ami francia

Ha a francia kutyafajták kerülnek szóba, akkor sokan azonnal – na jó, a francia bulldog után – az uszkárt mondják, a franciák nemzeti kutyafajtáját. Pedig az uszkár nagy valószínűséggel Németországból származik, erre utal a „pudel” elnevezés is, mely a vízben való játékot jelzi. Kialakulása egyébiránt átível egész Nyugat-Európán, ahol már négyszáz évvel ezelőtt népszerű volt, mégis, Franciaország lett az a hely, ahol a fajta végleges típusa kialakult, és ahol népszerűsége mindig is a legnagyobb volt.

Tovább
Ne szőrözzünk!

Ne szőrözzünk!

Vannak aprócska fajták, mint a yorkshire terrier vagy a kínai meztelen kutya, amelyek alig vagy egyáltalán nem hullajtanak szőrt. Sok gazda számára ez igen fontos tényező, ám ők inkább nagytestű kutyára vágynának, nem pedig ölebre.

Tovább
Azok a csodás vadászkutyák

Azok a csodás vadászkutyák

Függetlenül attól, hogy űzik-e a vadászat sportját, vagy sem, tény, hogy nagyon sokan választanak maguk mellé vadászkutya fajtát. Több tucat fajta létezik, amelyeket egykoron kifejezetten azért tenyésztettek, hogy a vadászatok során valamilyen módon segítsék az ember munkáját.

Tovább
Hogyan játszanak a kutyák?

Hogyan játszanak a kutyák?

A játék értelemszerűen szórakoztató. Amikor a játék már nem szórakoztató, megszűnik játék lenni. A játék tehát kellemes tevékenység, amelynek során az állatok olyan viselkedést mutatnak, amely nem része életük rendszeres tevékenységének, hanem sokkal inkább egyféle mimikri.

Tovább
Miért fekszik rá a cica mindenre?

Miért fekszik rá a cica mindenre?

Ül a gazdi a konyhaasztalnál, kortyolgatja a reggeli kávét, előtte a napi újság, amiben épp a híreket böngészi. Ám az újság hirtelen egy szőrös, doromboló halommá változik. Ugyanez a helyzet a laptoppal, ahol a billentyűzet és a fél kijelző transzformálódik, esetleg az egér tűnik el egy cicapocak alatt.

Tovább
Kókuszolaj kutyáknak

Kókuszolaj kutyáknak

Napjaikban egyre népszerűbb a kókuszolaj, sok háztartásban használják a hagyományos zsír vagy napraforgó étolaj helyett. De mit is kell tudni róla? Nos, a kókuszolaj, latin nevén Oleum Cocois a kókuszpálma magjának szárított beléből  készített növényi olaj.

Tovább
II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

II. Erzsébet királynő és a Welsh Corgi Pembroke

A 96 éves II. Erzsébet királynő halála nagy figyelmet szentelt az uralkodónak, szerte a világon, de ezzel egyidejűleg a Welsh Corgie Pembroke fajta iránti, élethosszig tartó szenvedélyének is. A trónon eltöltött 70 év alatt a királynő gyakorlatilag ezen kutyafajta szinonimájává vált, köszönhetően annak, hogy nem csak felhívta a világ figyelmét szeretett kutyáira, de komoly tenyésztési programot is kidolgozott.

Tovább
Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

Biztos sok gazdi elgondolkodott már azon, vajon miért nyalogatja időnként a kutya a lábát. Eléggé furcsa viselkedés, nem? Ha pedig még csiklandozza is a talpát ez a nyalogatás, esetleg fájdalmat okoz az erőteljesebb nyelvmozdulat, akkor akár kellemetlen is lehet, főleg, ha gyakran próbálkozik ezzel az eb

Tovább
Érdekességek a biewer yorkieról

Érdekességek a biewer yorkieról

Ez az intelligens, hűséges és odaadó kiskutya igazi társ. Mindig vidám, sokszor gyermeteg, van humorérzéke, játékos, szinte pajkos, de mindig csupa szív és odaadó gazdáival szemben. Ráadásul igen jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is.

Tovább
Álmodnak-e a macskák?

Álmodnak-e a macskák?

Úgy tűnik, mintha a cica folyton aludna? Hát igen, naponta néhányszor összekucorodik az ablakpárkányon, ráfekszik az újságra vagy a gazdi laptopjára, összegömbölyödik a kanapén vagy valakinek az ölében, hogy gyorsan szundikáljon egyet. És ez teljesen normális.

Tovább
Ehet-e a kutya szerecsendiót?

Ehet-e a kutya szerecsendiót?

A szerecsendió (Myristica fragrans) neve félrevezető, mert nem diófa és termése sem dió. Kellemesen aromás, de erős fűszer, amit óvatosan kell használni. Élettani hatásai jók, mert mérsékli a savtúltengést és javítja az emésztést.

Tovább
Miért nyalogatja a kutya a gazdit?

Miért nyalogatja a kutya a gazdit?

Nincs is jobb annál a feltétel nélküli szeretetnél, amit az ember a kutyájától kaphat. Valahányszor belép az ajtón, elborítja a nyálas kutyapuszi. De vajon ezek a cuki, ám igen nyálas szeretet kifejezések az egyetlen módok arra, amivel a kutya kimutathatja az érzéseit?

Tovább
Miért forognak a kutyák kakilás előtt?

Miért forognak a kutyák kakilás előtt?

A kutyáknak időnként vannak meglepő szokásaik. Némelyik csak bokorban, elbújva végzi el a nagydolgát, esetleg hosszú, akár több kilométeres séta után hajlandó lekuporodni, mások – elég sokan – meg kakilás előtt hosszú ideig keresik a megfelelő helyet, majd azt mgtalálva még hosszú percekig forgolódnak.

Tovább
Ha „télálló” kutyát szeretne…

Ha „télálló” kutyát szeretne…

Naptár szerint a tél december 21-én kezdődik és márciusig tart. Ideje elővenni ilyenkor a kutyusnak is a csizmát, pulóvert, kabátot, ésd meleg takaróra cserélni a kutyaágyban a párnát. Vannak azonban olyan kutyafajták, amelyek számára ilyen plusz felszerelések egyáltalán nem szükségesek, sőt!

Tovább
Kutyafajták kezdő kutyatartóknak

Kutyafajták kezdő kutyatartóknak

Az első kutya az ember életében hatalmas élmény és hatalmas felelősség, óriási izgalom. Az, hogy mindez mekkora kihívás, nagy mértékben függ attól, milyen fajtát választ a kezdő kutyás, hiszen nagyon sokféle kutyafajta létezik, és bizony a megfelelő fajta kiválasztása talán a legfontosabb.

Tovább
Mit találnak viccesnek a kutyák?

Mit találnak viccesnek a kutyák?

Hányan éltünk már át olyan történetet kedvenc kutyánkkal, ami akár idegesítő, de akár vicces is lehet? Mondjuk amikor a gazdi éppen leülne enni, de az eb ki akar kéredzkedni a dolgát végezni. Ám amikor a gazdi felkel ajtót nyitni, nem kifele szalad, hanem vissza az asztalhoz, és a tányért bámulja mereven. Akkor sem veszi el az ételt, ha tudná.

Tovább
Lehetnek-e rémálmaik a kutyáknak?

Lehetnek-e rémálmaik a kutyáknak?

Nincs annál édesebb, mint az álmában halkan vakkantgató, vagy akár fel-fel ugató kutyus. Ilyenkor a gazdi csak reméli, hogy kedvence valamit kellemeset álmodik, mondjuk álmában a barátaival játszik a futtatóban, mókusok után szalad a parkban, vagy kedvenc játékát cipeli. De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a kutya álmai valóban kellemesek?

Tovább
Kutyabarát balkonok és teraszok

Kutyabarát balkonok és teraszok

Nyáron, de már tavasszal és ősszel is, amíg jó az idő, az erkély, a terasz, a balkon plusz egy szoba lakáshoz, házhoz. Jó időben sok-sok kellemes percet tölt itt a család, és bizony, ebből a kutya sem maradhat ki. De hogyan tegye ezt a helyet minél kellemesebbé kedvence számára?

Tovább
Tényleg jobbak a kutyák, mint a macskák?

Tényleg jobbak a kutyák, mint a macskák?

Sokak véleménye szerint a kutyák jobbak, mint a macskák. Azt vallják, hogy a kutyák jobban taníthatók, kint végzik a dolgukat, akár a gazda védelmére is képesek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdi aktívan éljen. Tehát a kutyatartásnak sokkal több előnye van, mint annak, ha valaki macskával él.

Tovább
Ha a vizelet tönkreteszi a kerti gyepet

Ha a vizelet tönkreteszi a kerti gyepet

Úgy tartják, hogy ahol kutya van, ott soha nem lehet szép a gyep. A kutya vizelete ugyanis csúnya barna vagy sárga foltokban jelenik meg ott, ahol a vizelettől kihalt a fű. Egyes gazdik megvonják a vállukat, mert úgy vélik, hogy ez csak a kutyákkal való együttélés része, ám ennek nem feltétlenül kell így lennie. Tud az ellen tenni, hogy kedvence vizelete tönkretegye a füvét!

Tovább