Miért nyalogatja a kutya az ember lábát?

Biztos sok gazdi elgondolkodott már azon, vajon miért nyalogatja időnként a kutya a lábát. Eléggé furcsa viselkedés, nem? Ha pedig még csiklandozza is a talpát ez a nyalogatás, esetleg fájdalmat okoz az erőteljesebb nyelvmozdulat, akkor akár kellemetlen is lehet, főleg, ha gyakran próbálkozik ezzel az eb

Pedig a nyalogatás teljesen normális viselkedés a kutyáknál, ugyanis része a kommunikációjuknak.

Minden kutyánál megtalálható az úgynevezett Jacobson-szerv, más néven vomeronazális szerv, amely egy járulékos szaglószerv. A Jacobson szerv javarészt feromonok felismerésére szolgál, azaz arra, hogy a kutya érzékelje elsősorban a fajtársak (esetleg a préda) által hátrahagyott vagy kibocsátott kémiai jeleket, mely kommunikációjuk fontos része.

A szukák nyalogatják a kölykeiket, hogy kifejezzék szeretetüket, de azért is, hogy gondoskodjanak róluk, tisztán tartsák őket, serkentsék bélműködésüket. Tehát a kutyák esetében a nyalogatás tübbfunkciós dolog, amely egyrészt érzelmek kifejezésére szolgál, másrészt pedig alapvető élettani funkciói vannak.

Lehetnek persze esetek, amikor a nyalogatás kényszeressé válik, de ez azért nem túl gyakori eset. De miért nyalogatja a kutya a gazdája lábát?

kutya az orrát nyalogatja

Nos, az izzadt, számunkra büdös lábak tele vannak információkkal a kutya számára, például feromonokkal, ráadásul az izzadság sót is tartalmaz, amelyet sok kutya vonzónak talál. Persze igen nagy különbség van az alkalmi nyalogatás és a rendszeressé váló, szinte kényszeres cselekedet között. Ez utóbbi akár viselkedési probléma is lehet, hiszen amikor a kutya megnyalja a gazda lábát, az valószínűleg azonnal reagál valamilyen módon. Elrántja, ha kellemetlen, felkacag, ha csiklandós, vagy rászól a kutyára. Márpedig minden reakció egyfajta visszajelzés a kutyának, válaszul az ő figyelemfelkeltő viselkedésére. Tehát a jövőben, ha a gazda figyelmét magára akarja vonni, ha jászani szeretne, akkor odamegy és elkezdi nyalogatni a lábát.

Természetesen ha kellemetlen, vagy már túlzott méreteket ölt a lábnyalogatás, van megoldás. A legfontosabb elkerülni a kutya büntetését, még akkor is, ha nagyon kellemetlen ez az élmény. Érdemes inkább elterelni az eb figyelmét, átirányítani valami más elfogalaltságra. Ha egyedül nem megy, akkor a kutyaiskolában vagy az állatorvos biztos tudnak tanáccsal szolgálni.

kutya az orrát nyalogatja, előtte emberi kéz

Ha a kutya a saját mancsát nyalogatja

Ha az eb szüntelenül nyalogatja a saját mancsát, annak egészségügyi oka lehet. Amennyiben csak az egyik mancsát nyalja, vizsgálja meg, keressen vágásokat, horzsolásokat, rovarcsípéseket. A nyalogatás ösztönös mód a kutyáknál a sebek kezelésére, ám ez kontraproduktív is lehet, mivel másodlagos fertőzést és gyulladást okozhat.

Megeshet, hogy a kutya nem csak egy, de több mancsát is intenzíven nyalogatja. Nézze át mindegyiket, különösen a lábujjak között. Ha itt vörös, duzzadt és/vagy gyulladt területeket lát, nem kizárt, hogy az eb maró anyaggal, például műtrágyával, útszóró sóval, vagy más irritáló anyaggal érintkezett.

A túlzott nyalogatást okozhatja allergia is, beleértve az ételallergiát vagy a parazitákat. Érdemes mielőbb felkeresni az állatorvost.

Ajánlott cikkek