Álmodnak-e a macskák?

Úgy tűnik, mintha a cica folyton aludna? Hát igen, naponta néhányszor összekucorodik az ablakpárkányon, ráfekszik az újságra vagy a gazdi laptopjára, összegömbölyödik a kanapén vagy valakinek az ölében, hogy gyorsan szundikáljon egyet. És ez teljesen normális.

A szakértők azt állítják, hogy a macskák csak napi öt-kilenc órát vannak ébren, a  többit alvással töltik. De vajon mit csinálnak a cicák alvás közben? Álmodnak az egerekről, a levadászható madarakról vagy a macskamentáról? Nos, a szakértők szerint álmodnak, de még nem tudják pontosan, miről.

A macska alvási ciklusai

A macskák alvási viselkedése sok tekintetben hasonlít az emberekéhez. Csakúgy, mint mi, különböző alvási szakaszokon mennek keresztül.

Az első szakaszban álmosak lesznek, de még mindig az éberség határán lebegnek. Ilyenkor a fülük megrándul, ha hangokat hallanak, és kinyitják a szemüket, ha valami érdekeset érzékelnek. A második szakaszban agyhullám-tevékenységük ritmikusabbá válik, pulzusuk lelassul és testhőmérsékletük csökken. A harmadik szakaszban váltakozik a könnyű alvás és a mély alvás. A negyedik szakaszban mély álomba merülnek, az ötödik szakasz pedig az úgynevezett REM alvás, azaz a "rapid eye movement", gyors szemmozgás szakasza. Alvás közben a második és az ötödik szakasz közötti peridósuk folyamatosan váltakoznak.

vörös-fehér cica alszik

Mivel a legtöbb macska többször alszik, ám általában rövid ideig, előfordulhat, hogy nem lépnek be miinden egyes szunyókálás során az alvás minden egyes szakaszába. Álmodni a REM-alvás szakaszában kezdenek el.

A tudósok ezt a szakaszt egykor paradox alvásnak nevezték, mivel a folyamat során életjeleik hasonlóvá válnak az ébren lévő állatok életjeleihez. Ebben az szakaszban általában nagyon nehéz felébreszteni őket, a mancsuk és az arcuk megrándulhat, a farkuk rezeghet, és bőrük is meg-megrándulhat. Nem kell azonban megijedni, hiszen semmi baj nincs, pusztán ilyenkor a macskák mélyen ellazulnak, és bár úgy tűnhet, mintha az állat feszült lenne, valójában teljes mértékben nyugodt.

Megfigyelhető, hogy a REM-alvás szakaszában a macskák általában összegömbölyödve vagy az oldalukon fekszenek. Persze felmerül a kérdés, hogyan fordulhat elő, hogy a fent említett remegések, rándulások láthatóak akkor, ha az állat izmai teljesen elernyedtek? Nos, a szerotonin egy olyan neurotranszmitter, amely szabályozza a nagy izmok aktivitását. Az alvás többi szakaszában a szerotonin neuronok azon dolgoznak, hogy az izomtevékenységet irányítsák, ám a REM-alvásban a ezek a neuronok nem működnek. Ám mivel a szerotonin nem szabályozza a finom mozgásokat, csak a nagy izmokét, a kisebb izmok továbbra is mozoghatnak.

Esetenként megfigyelhető, hogy a macska feltartott fejjel alszik, kissé függőleges helyzetben, mancsát a hasa alá húzva. Ez a nem-REM alvás közben történik, amikor az izmok még aktívak, és hasonlatos ez ahhoz, mint amikor egy ember a székben ülve alszik el. Eleinte egyenesen marad, ám ahogy REM-alvásba sodródik, ültő helyéből lecsúszik, sőt, az is megeshet, hogy amikor izmai teljesen ellazulnak, leesik a székről.

fehér-fekete cica hanyatt fekve lszik

Miről álmodnak a cicák?

Bár a kutatók sem látnak még tisztán azzal kapcsolatban, miről álmodhatnak a macskák, azért vannak elképzeléseik. A XX. század második felében egy Michael Jouvet nevű fiziológus azt figyelte meg, hogy amikor a macskák nem használták az agy azon részét, amely segíti az izmok ellazulását a REM-alvás során, úgy viselkedtek, úgy mozdultak, sziszegtek és kapartak álmukban, mintha éppen egy állatot támadnának meg. Ezek alapján vélelmezte, hogy a macskák a vadászatról álmodnak leginkább, hiszen ezek a mozdulatok a vadászat szakaszait imitálják.

Ez a kutatás és annak megállapításai arra is ösztönözte a tudósokat, hogy vizsgálják meg más emlősök alvási viselkedését is. Kiderült, hogy a tüskés hangyász kivételével minden emlős átesik az alvás REM szakaszán, ám a ragadozó állatok általában hosszabb időt töltenek REM alvásban, mint a jellemzően zsákmány állatok. Ennek az az oka, hogy míg a vadászatra „szakosodott” állatok szinte mindig biztosak lehetnek abban, hogy nem eszik meg őket, amíg szundikálnak, a zsákmányállatok a mély alvás luxusát nem engedhetik meg maguknak, hiszen bármikor prédává válhatnak.

Persze a családban, lakásban élő cicák helyzete teljesen más, nem valószínű, hogy az otthon melegében bármiféle veszély is leselkedne rájuk. Ezzel együtt az állatot őseitől örökölt ösztönei vezérlik, így általában éjjel a legéberebb, hiszen akkor kell(ene) különsöen figyelnie a rá leselkedő veszélyekre.

Ha nagyon zavaró a cica éjjeli járőrözése, mozgása, érdemes pár dolgot megpróbálni. Egyrészt inkább napközben, vagy késő délután kapjon enni, semmiképpen nem a család lefekvési ideje előtt legyen esedékes a nagy kajálás. Ezzel együtt egy kis harapnivaló ágyba menetel előtt nem árt, de ne ez legyen a napi főétkezés. Ezen túl foglalkozzon sokat a macskával napközben. A játék sok felesleges energiát eléget, az állat kellemes fáradt lesz és örömmel pihen. Ne feledje el, hogy a macskák képesek alkalmazkodni a család napirendjéhez, így némi odafigyeléssel rászoktathatók, hogy akkor aludjanak, amikor a gazdi.

tarka cica gyékény kosáron fekve hatalmasat ásít

Mennyi alvás szükséges?

Azt tudjuk, hogy az alvás feltétlenül szükséges a szervezet ideális működéséhez, a test megfiatalodik, a szervezet megújul a mély alvás során. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mély alvás szakasza a legfontosabb a teljes alvási ciklusban. Azok a macskák, amelyek aránytalanul több időt töltenek az egyik vagy másik szakaszban, nyűgösek vagy akár zavartak is lehetnek a nap során. Ami biztos, hogy a macskáknak összességében napi 10-18 órát kell aludniuk ahhoz, hogy szervezetük tökéletesen működjön.

A jó alvás

Adja meg macskájának az esélyt arra, hogy megszakítás nélkül tudjon aludni. Akármennyire is csábító, hogy megsimogassa, megvakarja a hasát vagy a füle tövét, amikor összegömbölyödik, ne tegye. Lehet, hogy dorombolva ébred fel, de nem kizárt, hogy szüksége lett volna még egy kis szundikálásra.

Ha álmodik a cica, akármennyire látványos, vagy akár ijesztő, amit ilyenkor lát, ne ébressze fel. A REM egy fontos alvási szakasz! Inkább biztosítson a macskának meleg, sötét helyet, ahol nyugodtan és megszakítás nélkül szundikálhat. A cicák általában szeretnek számukra hangulatos kis helyekre bebújni és ott elpihenni. Hagyja, hadd tegye, ha az a hely egyébként biztonságos.

Ha a cica befejezte az álombéli egerek üldözését és számlálását, vagy a madarak megfigyelését, bőven lesz ideje simogatni vagy játszani vele. Az alvásidő legyen szent és sérthetetlen!

Ajánlott cikkek