Miért nyalogatja a kutya a gazdit?

Nincs is jobb annál a feltétel nélküli szeretetnél, amit az ember a kutyájától kaphat. Valahányszor belép az ajtón, elborítja a nyálas kutyapuszi. De vajon ezek a cuki, ám igen nyálas szeretet kifejezések az egyetlen módok arra, amivel a kutya kimutathatja az érzéseit?

A kutyák több ok miatt is nyalakodnak, ezért nehéz választ adni a fenti kérdésre. Álljon itt néhány ok, ami miatt az eb előszeretettel nyalogatja a gazdi kezét vagy arcát.

Anyakutya és kölykei

Az anyakutya a szülés után azonnal elkezdi nyalogatni kölykeit, részben azért, hogy tisztán tarsa, eltávolítva a vért és a testnedveket. Azért is teszi ezt, hogy stimulálja a kölykök bélműködését, valamint biztos, hogy a kötődést is fokozza a pusziként is felfogható nyalogatás.

A kölykök, különösen akkor, amikor már az elválasztás korába léptek, előszeretettel nyalogatják anyjuk száját, különösen, amikor átállnak szilárd táplálékra. Ez azt jelzi az anyának, hogy a kicsinye enni kér, így visszaöklendez számára némi, részben megemésztett táplálékot.

Kutya a gazdi orrát nyalja, az pedig fintorog

Szőrápolás

Bizony, a nyalogatás a szőrápolás fontos része. A kutyák nyelve érdes, így amikor megnyalják szőrüket, az segít eltávolítani a port, a baktériumokat és az egyéb szennyeződéseket, nem csak a szőrükről, de a bőrükről is. Olyan ez, mint amikor az ember egy szőrszedő hengerrel lehúzza a szőrszálakat a pulóveréről. Ezen kívül a kutyák a nyelvükkel tisztítják meg sebeiket is a szennyeződésektől. Mivel az ebek nem használnak WC-papírt, így tisztára kell nyalniuk magukat, miután elvégezték a dolgukat. Az ürülék eltávolítása a hátsó felükről és a táplálék maradványainak eltávolítása az ajkukról megakadályozza, hogy ezek az anyagok ott rothadásnak induljanak, az eb büdös legyen, és esetleg még fertőzésektől is szenvedjen.

A figyelem

Mit csinál a gazdi, amikor kedvence megnyalja a kezét vagy az arcát? Természetesen reagál. Akár pozitív, akár negatív ez a reakció, az azt mutatja az ebnek, hogy ha ezt teszi, akkor figyelmet kap, ezért máskor is meg fogja tenni, amikor erre, azaz figyelemre vágyik.

Egyes szakértők szerint azért is nyalogathatja a gazdit a kutya, mert jelezni szeretné neki, hogy tisztában van azzal, ő a főnök. Állítják, hogy a falkában levő rangsor szerinti intenzitású a nyalogatás, és a kutya ezzel jelzi, hogy ő nem fog és nem is akar támadni, nem bántja a másikat, hanem tiszteletet tanúsít iránta. Végül is, ha belegondolunk, az ember valami hasonlót cselekszik és üzen, amikor ismerőseit, barátait arcon csókolja, vagy az urak kezet csókolnak a hölgyeknek.

Német juhászkutya orron nyalja a gazdát, az pedig mosolyog

Mi van, ha baj van?

Van, amikor a kutya túlzásba viszi a puszilkodást, és minden adandó alkalommal nyalogatja a gazdit. Sőt, megeshet, hogy ha ugyanazt a helyet puszilgatja nagy intenzitással, akkor fájdalmat vagy sebet is okoz az érdes, erős kutyanyelv. Nos, ha különösen ideges vagy stresszes az állat valamiért, esetleg nagyon unatkozik, akkor ez egyfajta nyugtató tevékenység a számára. Meg kell keresni az okokat és megoldást találni, hogy megszűnjön az állandó nyalogatás.

Hogyan?

A túlzott nyalogatás már ártalmas a kutya számára, hiszen a túlzott nedvesség megakadályozhatja a sebek gyógyulását, ráadásul baktériumokat juttathat a sebbe. Amikor a közelben van a gazdi, még meg tudja akadályozni, hogy kedvence megállás nélkül nyalogassa magát, de mit tehet, ha távol van?

Nos, vannak olyan, eléggé rossz ízű termékek, amelyek közvetlenül a sebre tehetők, így elriasztják a kutyát attól, hogy tovább irritálja a területet. Le is fedheti a sebet kötéssel, de esélyes, hogy a kutya leszedi ezt magáról, mert zavarja.

Megoldás lehet még a gallér. Ezt általában műtétek után szokták az ebre adni, de a sebek intenzív nyalogatása esetén is jó megoldás. Bár minden kutya utálja ezt a szerkezetet, amely körülveszi a fejét, de igen hasznos, hiszen megnehezíti, hogy a szája és a nyelve teste bármely részét elérje.

Néha egy kutya nyálas viselkedése egyszerűen csak bosszantó. Ha zavaró, bosszantja a családot, a vendégeket, akkor tenni kell ellene valamit. Nem biztos, hogy a rokonok és a barátok annyira örülnek a nyálas kutyapuszinak, mint amennyire a család. Keserű permetet lehet kenni a bőrre, hogy elriassza az állatot, ám a viselkedés megszüntetésének legjobb módja, ha egyszerűen megvonja a figyelmet ilyenkor a kutyától, azaz nem reagál, amikor az nyalogatni kezdi. Ne beszéljen és ne nézzen rá, amikor megnyalja a kezét vagy az arcát. Mivel ez nem fog azonnal működni, egy éles „nem”-el kifejezheti felé nemtetszését és az sem árt, ha elhúzza a kezét vagy a fejét. Menjen át egy másik szobába, és ha kell, csukja be az ajtót 10-15 másodpercre. Segíthet az is, ha ilyenkor eltereli a kutya figyelmét. Adjon neki rágójátékot, vagy használja ki a lehetőséget, hogy megtanítson neki néhány trükköt, vagy gyakorolják a már ismert parancsszavakat.

Fehér juhászkutya a zöld fűben ülő kisfiú arcát puszilgatja

Megnyalhatja-e a kutya a gazdi száját?

Nos, van, aki hagyja, van, aki nem. Bár ismert a mondás, miszerint a kutyák szája tisztább, mint az embereké, azért ez ebben a formában nem teljesen igaz. Baktériumok milliói élnek a kutya szájában, de ezek a mikrobák általában nem okoznak emberi betegségeket. Persze aki hagyja, hogy a kutya a száját megnyalja, akár úgy is felfoghatja, hogy éppen az immunrendszere erősítésén dolgozik, mert biztos, hogy a kutyapuszival bacik és mikróbák is átjutnak az ő szájába.

Egyébként a Pet MD szerint bizonyos baktériumok, amelyek a kutya beleiben találhatók, segíthetnek a gyermekkori asztma megelőzésében, ám pusztán emiatt nyalogattatni a baba arcát a kutyával elég dőre dolog lenne, ugyanis a kutyák élősködőket is hordozhatnak. Mivel megnyalják a feneküket székletürítés után, így tisztítva meg alfelüket, és bizony, vizelés után is tisztogatják magukat, így nem biztos, hogy olyan nagyon higiénikus az a puszi, és az sem kizárt, hogy néhány féregpete is gazdát cserél azzal a csókkal.

Ajánlott cikkek