Tényleg jobbak a kutyák, mint a macskák?

Sokak véleménye szerint a kutyák jobbak, mint a macskák. Azt vallják, hogy a kutyák jobban taníthatók, kint végzik a dolgukat, akár a gazda védelmére is képesek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdi aktívan éljen. Tehát a kutyatartásnak sokkal több előnye van, mint annak, ha valaki macskával él.

Azért azt se hagyjuk ki a számításból, hogy nagyon sokan legalább annyira kedvelik a cicákat, és ezek az emberek ugyanannyi okot tudnak felsorolni, amiért macskával élni előnyösebb. Szintén sokan vannak azok, akiknek a családjában békésen él együtt kutya és macska is, nos, számukra a döntés egyértelmű: mindkét fajjal szuperül lehet élni, és egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik.

De nézzük meg néhány okot, amiért sokak szerint a kutyák jobbak, mint a macskák.

Nem kell alom!

Valljuk be őszintén, nem nagyon van olyan macskabarát, aki lelkesedne az alom takarításáért, vagy annak szagáért. Igazából akármilyen alaposan és lelkiismeretesen is takarítja az ember a macskaalmot, a jellegzetes szag mindig megmarad. Emellett a cica általában széthordja a mancsaival az alomszemeket a lakásban, ezt pedig szinte állandóan lehet takarítani. Egy kis házban gyakorlatilag lehetetlen jó helyet találni az alomdoboz számára. A takarítás a legundokabb feladat, hiszen büdös és poros munka.

cuki fehér kölyök avarban alszik

Ám a kutyának nincs szüksége alomtálra és alomanyagra. Egy kutya megtanítható, hogy kinn végezze a dolgát, a jól beütemezett séták során, vagy akár a kertben, udvaron. Persze a gazdinak fel kell szednie az ürüléket itt és ott is, ehhez elég egy kis zacskó, amit az utcai gyűjtőben el tud helyezni, ám nincs telepisilt alomtál. Persze a kutyakaki eltakarítása sem egy felemelő feladat, de még mindig kevésbé kellemetlen, mint az alom takarítása.

A kutyák csak mókára vágynak

Persze a cicákkal is lehet játszani, akár pálcával, lézer mutatóval vagy felhúzható egérrel. Ezt a macskák kifejezetten szeretik, sőt, akár a labdát is pofozgatják, ám ennek a látványa mindig olyan, mintha csak a gazdi kedvében akarnának járni, mert egyébként egyedül is teljesen jól elvannak.

Ezzel szemben a kutyák egyszerűen imádnak játszani, és az a legjobb, a legélvezetesebb számukra, ha ezt a gazdival együtt, közösen tehetik. Egy labda, egy frizbi már elég is a boldogságukhoz, csak legyen ott az ember, aki eldobja, és akinek vissza lehet vinni. Persze lehet, hogy az eb éppen a futtatóban játszik más kutyákkal, de ha a gazdi ott van, és beszáll a játékba, az mindent visz.

A kutyák jobban alkalmazkodnak a változásokhoz

A macskák általában érzékenyek a környezetükre, és nem szeretik a változásokat. Ezzel szemben a legtöbb kutya hajlamos könnyebben elfogadni a változást, különösen, ha a gazda mindezt természetesen kezeli, azaz nem bajként értékeli a helyzetet és eszerint is viselkedik. Persze akadnak szorongó és félős ebek is, de

a kutya, mint faj, összességében nyugodtabban reagál az életmódjában bekövetkező jelentős változásokra.

pici kölyökmacska ül a padlón és felfelé néz

Amikor új emberekekel, háziállatokkal vagy akár tárgyakkal kell megismerkednie a macskának vagy új házba költözik a család, a cicának általában több időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. A macskák nem bíznak abban, hogy minden rendben van, erről először meg kell bizonyosodniuk. Mivel a legtöbb kutya a gazdájától veszi a jelzéseket, úgy is reagál, ahogy a gazdi, azaz ha ő nyugodt és higgadt, akkor valószínűleg a kutya is az lesz. Persze megeshet, hogy egy eb nem teljesen elfogadó az idegenekkel szemben, vagy stresszt él át az új helyzetekben, de ezek egyedi reakciók, melyek megfelelő neveléssel és szoktatással kezelhetők.

Több kontroll, kevesebb kár

Próbáljon csak meg irányítani egy macskát! Szinte hallani, ahogy a cica harsányan kineveti a gazdát. A legtöbb macska oda megy, ahová akar, oda ugrik, ahova ugrani akar, ott kapar, ahol kaparni akar, és megjelöl mindent, amiről úgy gondolja, hogy meg kell jelölnie. Aztán ott vannak azok a szőrgolyók, amelyeket a legkönnyebben akkor lehet megtalálni, ha mezítláb caplat a gazdi az éjszaka közepén.

Persze, a kutyák is képesek rengeteg pusztítást okozni, de a játékkal ellátott, elegendő mozgási lehetőséggel bíró kutyáknek egyáltalán nincs kedvük a házat amortizálni, mert van jobb elfoglaltságuk, például a játék vagy a futkosás kipihenése. Emellett a dobozhoz vagy mobil kennelhez szoktatott kutya ezt a helyet valamiféle különleges helynek tekinti, amit nem hogy nem utál, hanem kifejezetten szeret, hiszen biztonságos és védett kis zug a számára, ahol békésen várhatja a gazdi hazaérkezését.

Ám próbáljon meg egy macskát akár szállító dobozba, vagy ajtó mögé zárni! Ugye, hogy nem túl jó ötlet?

A korrekciós képzés és a szigorú hang hihetetlenül hatékony a kutyák esetében. Ám próbálja ki ezt egy átlagos macskával. Igazán szerencsésnek mondhatja magát az a gazdi, akire egyáltalán rápillant a cicája, miközben kedélyesen folytatja, amit éppen csinált.

kölyök corgie a zöld fűben az oldalán fekszik

Könnyebb egy kutya nevelése és tanítása

Oké, a macskákat technikailag lehet tanítani, de még a macskabarátok is elismerik, hogy ez azért általában nem olyan egyszerű, mint egy kutyát megtanítani valamire. Még a táppal vagy jutalomfalattal motiválható macskák is hamar belefáradnak a tanításba, és egyszerűen otthagyják a gazdit, vagy egyszerűen kiverik, kiszedik a kezéből a falatot, hiszen úgyis megkapják, akkor meg minek még küzdeni is érte.

Igazság szerint a macskák sokkal hatékonyabban nevelik a gazdit, mintsem az valaha is nevelni tudná őt.

Másrészt a legtöbb kutya valóban élvezi a tanulást, a kiképzést. Úgy tűnik, mindez céltudatosságot ad nekik, hiszen egy kutyaiskolai óra vagy kiképzés olyan, mint egy munka, márpedig a legtöbb kutya szeret dolgozni. Ráadásul sok kutyát erősen motivál az étel és a figyelem. Szívesen ülnek, maradnak, lefekszenek egy finom jutalomért cserébe. Sőt, ha jó munkát végeznek, a kutyák még büszkék is. Persze megesik, hogy egy kutya rosszul viselkedik, ha unatkozik.  Ilyenkor több mozgásra és több mentális stimulációra van szüksége.

Egy kutya képes megvédeni a gazdáját

Egy macska nem fogja megvédeni a gazdáját vagy annak otthonát, sőt, ha nehézséggel szembesül, inkább elszalad és elbújik. Ezzel szemben a legtöbb kutya ösztönösen védi gazdáját és területét, ugatással vagy morgással figyelmezteti az idegenek jelenlétére, egyes ebek pedig elriasztják a betolakodókat.

A kutyák érzékelik az ember félelmét, és azonnal reagálnak, ha úgy gondolják, hogy fenyegetve érzi magát a gazdi.

A hangosan ugató nagytestű kutya talán jobb házőrző kutyának tűnik, de a kistestű ebek néha még éberebbek, amikor a külső zajokat észlelik. Lehet, hogy ezek a picike ebek nem tudnak fizikailag megküzdeni a betolakodókkal, de minden bizonnyal figyelmeztetnek a veszélyre, márpedig sok rossz szándékú ember inkább kerüli a kutyákkal való konfrotánciót, mert tart a harapástól. Egyszóval: a védelem nem a macskák szakterülete.

A kutyák jobb segítők

Ritkán látni olyan macskát, amely nehéz helyzetekben próbál embereken segíteni. Igaz, hogy a macskáknak fontos helyük van az állatasszisztált terápiában, de általában nem alkalmasak más jellegű munkára. Ezzel szemben a kutyák nagyjából olyan régóta segítenek az embereknek, mint amilyen régre tehető háziasításuk. Pásztorkutyaként, hatóként dolgoztak a farmokon, vadásztak a gazdáikkal, őrizték a birtokot, húzták a kocsijukat, és temérdek más munkaterületen könnyítették az ember munkáját. Ma sincs ez másként, sőt, szolgálati kutyaként tevékenykednek, vezetik a vakokat, támogatják a fogyatékosokat, segítik a rendőrséget és a katonaságot, részt vesznek a kutató-mentő munkákban, vigasztalják a betegeket. Egyes kutyák még arra is képesek, hogy kiszimatolják az epilepsziás rohamokat vagy a rákos daganatot.

vörös-fehér cica hanyatt fekve játszik

A kutyák az aktív élet kulcsai

A macskákat a legtöbb városi gazdi fél kiengedni, így azok a lakásban élnek. A vidéki cicák kimennek maguk, és vadászgatnak, nézelődnek magányosan, nincs szükségük ehhez az ember társaságára. Persze néhány ember előszeretettel sétáltatja a cicáját pórázon a városi parkokban, de – valljuk be – ez nem igazán megszokott. Egyrészt nem minden macska tanítható meg a hám és póráz viselésére és eltűrésére, másrészt a macskagazdák sem vágynak kedvencükkel együtt sétálni.

Azonban az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is sok mozgásra van szükségük, és a legklasszabb az, hogy a gazda akár saját napi edzésprogramja vagy sétája részévé teheti kedvenc ebét.

A legtöbb kutya szeret sétálni, ez a nap legklasszabb programja. Mások örömmel futnak, kocognak együtt az emberrel, vagy követik, amikor az kerékpározik. Egy kutyát el lehet vinni túrázni, úszni, vagy olyan közös sportba vágni, mint az agility vagy a flyball, a frizbi vagy a dog dancing. A kutyás sportok kiválóan alkalmasak a kutya szellemi és fizikai mozgásigényének kielégítésére, emellett a gazda is aktívan mozog. .

Kutyából nagyobb a „választék”

Bár macskából is  több fajta van, de igazából nagy eltérés formában és méretben nincs köztük. Persze az óriási maine coon és az egyedi szőrzetű devon rex nem igazán hasonlítanak egymásra, de a legtöbb, családban vagy akár szabadon élő macska kevert fajtájú házimacska.  Ugyan sok szép szőrszínben és szőrtípusban kaphatók és fellelhetők vagy örökbe fogadhatók, de a macskák közötti különbségek igencsak finomak és árnyaltak a kutyák közötti különbségekhez képest.

Nehéz elhinni, hogy egy apró kis yorkie ugyanaz a faj, mint a hatalmas német dog vagy ír farkaskutya, ám mégis így van.

Aki úgy dönt, hogy kutyát vásárol vagy fogad be, rengeteg lehetőség közül választhat, úgy méretben, színben, mint szőrtípusban. Vehet óriás kutyát, kis kutyafajtát vagy valamit a kettő között. Választhat végtelen energiájú terelőkutyát, vagy egy bújós ölebet. Kereshet egy kiegyensúlyozott ebet vagy egy örökmozgót. Sőt, aki allergiás a kutyaszőrre, még az is találhat magának úgynevezett hipoallergén ebet, melynek szőre nem okoz rohamokat.  

Az ember legjobb barátja

Az "ember legjobb barátja" kifejezés bizony jó okkal létezik. A kutyákat legalább 30.000 éve háziasították, a történelem során az emberi faj hűséges társai és odaadó segítői voltak. Az ember és a kutya közötti kötelék utánozhatatlan. Ezzel szemben esélyes, a macskák pontosan tudják, hogy valaha istenként imádták őket, és talán nehezményezik, hogy ezek a napok véget értek.

Egy kutya számára a gazda az univerzum középpontja, míg a macska a saját univerzumának középpontja, a gazdi pedig csupán keringő szolga, bár tény, hogy igen készséges szolga.

Tényleg jobbak a kutyák?

A kutyák és macskák összehasonlítása olyan, mintha az almát a narancshoz hasonlítanánk. Mindegyik fajnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindkettő különleges a maga módján. Az ősrégi csatát, amit a macskagazdák és a kutyakedvelők vívnak igazából teljesen felesleges vívni, hiszen mindkét fajt a maga előnyei miatt kedveli az ember.

Ajánlott cikkek