Kutya vs. macska

Mi határozza meg, hogy valaki inkább kutyás, vagy inkább macskás ember? Vagy azt, hogy mindkét fajt egyformán szereti? Milyen okok állhatnak amögött, hogy valaki egyik vagy másik, esetleg mindkét faj mellett teszi le a voksát? Anélkül, hogy kutatási eredményeket citálnánk, tudunk hozni jó pár tényt, mely igazolja azt, hogy miért választják egyesek a kutyákat, míg mások a macskákat, milyen tényezők vannak befolyással a döntésre.

A neveltetés

Azok az állatok, melyek gyermekkorban körülveszik az embert, nagy hatással vannak rá később is, akárcsak azok a tapasztalatok, melyeket neveltetése során az állatokkal, a velük való bánásmóddal kapcsolatban szerzett. A szülői minta is hatással van arra, milyen állatot választ maga mellé társnak később az ember.

gazdi puszit ad a fehér cicának

A barátok

Néha a baráti kör is hatással van arra, hogy a kutya, a macska vagy mindkettő mellett teszi-e le a voksot az ember. Ha a barátok java része kutyás, és rendszeresen sétálnak együtt, találkoznak itt-ott, nem kizárt, hogy egy addig állatok nélkül élő társ is csatlakozni akar a csapathoz, hiszen mindig jó érzés az állatok iránti szeretetet is megosztani a barátokkal.

A személyiségjegyek

Néhány tanulmány foglalkozott azzal, hogy személyiségjegyeink is befolyásolják a választást. A kutyás és macskás általában emberek merőben eltérő személyiségjegyekkel bírnak, például a kutyások sokkal extrovertáltabbak és lelkiismeretesebbek, a macskások pedig általában függetlenebbek és nyitottabbak az új tapasztalatokra. Az egyik tanulmány így fogalmazott: „A macskákat kedvelők általában neurotikusabbak, de nyitottabbak a művészet, az új élmények és a nem konvencionális hiedelmek iránt.”

gazda szörfdeszkán a kutyájával együtt

Az életforma

Az életmód egyértelműen befolyásolja a döntést. Egy kutya sokkal több figyelmet és időt igényel. A kutyabarátok általában aktívabbak, mert minden nap meg kell sétálniuk kutyáikat, akár eső, akár napsütés, hideg vagy meleg van. Fontos, hogy mindenki olyan állatfajt válasszon társának, mely számára az ő életformája és életstílusa megfelelő, márpedig a kutyák és a macskák igényei eléggé eltérőek. Ha valaki inkább szabadságot és függetlenséget szeretne, mintsem kötött programot és napirenet, inkább egy cica mellett tegye le a voksát.

Alapvető különbségek a kutyák és macskák között

Bár a kutyák és a macskák között vannak hasonlóságok, a két faj alapvetően más, és másféle az életmódjuk is. Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne mind a két faj ugyanolyan csodálatos háziállat és társ. Persze nagyon sok családban él nem csak egyik, de mindkét állat, békében és szeretetben egymás mellett, ugyanakkor azok is sokan vannak, kik csak egyikük mellett teszik le voksukat.

szemüveges, szakállas férfi apró macskát néz szeretettel

1. A szabadság a macskák privilégiuma

Hacsak nem kizárólag lakásban tartott macskáról van szó, a cicák általában szabadon barangolnak a környéken, bejárják a szomszédságot, és ha szükségét érzik, hazatérnek. Akkor mennek ki, amikor akarnak, ám ha egy kis figyelemre, szeretgetésre vágynak, bármikor vissza tudnak jutni.

A kutyákat ezzel szemben a nyilvános helyeken pórázontartják, és csak akkor jutnak ki egy kis sétára, amikor a gazda elviszi őket. Félreéértés ne essék, ez a kertben szabadon mozgó kutyákra is áll, hiszen a kerítés, a kapu útját állja a szabad barangolásnak. Tehát számukra nem adatik meg az a fajta szabadság, mint ami a macskáknak, bár azért sok gazda a jól nevelt kutyát elereszti a pórázról a séta során, ha biztonságosnak ítéli meg a helyet.

A kutyák rendkívül szociálisak és szeretnek együtt lenni a családdal, gyakorta más állatokkal is, és az esetek többségében örülnek annak, hogy a gazdával vannak az idő nagy részében. A macskák magányosak tűnhetnek a kutyákhoz képest, mert szívesen vannak egyedül.

2. A kutyák jobban reagálnak a tanításra, nevelésre

Bár a macskékat is nagyon sok dolgora meg lehet tanítani, tény, hogy a kutyák sokkal jobban reagálnak a nevelésre, tanításra, kiképzésre. A kutya általában örömmel tesz gazdája kedvére, ennek része a tanulás is, jutalomért – falatért, dicséretért, simogatásért – mindent örömmel megtesznek. Ezzel szemben a macskák, bár intelligencia terén cseppet sem maradnak le, már nem ennyire fogékonyak a tanítás iránt.

3. A macskák szigorúan húsevők

Persze a kutyák is a húst kedvelik, egészséges fejlődésük és létük alapja a fehérjedús étrend. Persze ha nem áll rendelkezésre hús, akkor képesek elélni húsmentes étrenden is, bár ez a legkevésbé sem ajánlott. Ezzel szemben a macskáknak létfeltétele az állati protein, enélkül nem képesek megélni. A növényi proteinek úgynevezett inkomplett fehérjék, melyek nem elegendőek a macska szervezetének.

gazda karjában apró francia bulldog alszik

4. A macska karma nem csak éles, de visszahúzható is

Azzal minden macskás tisztában van, hogy a cica karmai élesek, gyakran kaparnak és bizony karmolnak is. Bizony, a cicák, a kutyákkal ellentétben képesek arra, hogy visszahúzzák karmaikat, ha annak szükségét érzik. Mivel a kutyák nem tudják visszahúzni a karmaikat, azok séta során folyamatosan kopnak, így nem olyan élesek.

5. A macskák másznak, a kutyák talajlakók

A macskák képesek magasra felmászni, sőt, álló helyzetből egyik helyről a másikra, vagy magasba ugrani is. Ezt gyakorta bizonyítják a lakásban is, amikor a szekrény vagy a polcok tetejéről nézelődnek, de emellett képesek arra is, hogy kicsi, szűk helyekre bebújjanak. Mindennek oka abban rejlik, hogy a macskák ragadozók, a szabad életet élő állatoknak bizony sokszor a magasban, vagy szűk helyen kell elkapniuk a zsákmány, vagy éppen ott kell elrejtőzniük valamilyen fenyegetés, veszély elöl. Ezzel szemben nem nagyon látni olyan kutyát, amelyik fára mászik egy mókus üldözése során, hiszen a kutyák igazi talajlakó állatok.

Ajánlott cikkek