Kutya vagy macska?

Időnként fellángolnak a viták a gazdák között, vajon melyik faj jobb. Előző cikkünkben fogalkoztunk is már ezzel a kérdéssel, most pedig kicsit tovább boncolgatjuk., hiszen a vitákat mindazok, akik úgy a macskák, mind a kutyák szerelmesei, meglepődve és álmélkodva szemlélik. Az tény, hogy a kutyatartás a törvények szerint is jóval több kötelezettséggel és felelősséggel jár, egy csomó szabályozásnak kell megfelelni. Gondoljunk csak a kötelező oltásra, a microchipre, a szomszldokat zavaró ugatásra, a séta során felszedendő ürülékre. Egyértelmű hát, hogy a kutyák sokkal szorosabb felügyelet alatt állnak.

Azonban mindkét állat egyforma abban, hogy a szeretetet és a törődést igénylik, igaz, kissé eltérő módon.

De szükségük van az eledelen kívül szőrápolásra, egészséggondozásra, állatorvosi ellenőrzésekre, élősködők elleni védelemre. A választás azon múlik, hogy az ember mennyi időt, energiát és pénzt akarm hajlandó és tud áldozni erre.

Befolyásolhatja a választást az is, hogy milyen munkát végez a gazda, ez hogyan befolyásolja szabadidejét, de az is, hogy milyenek például a nyaralási szokásai.  Nem mellékes, milyen otthonban él a család, hiszen egy kisebb lakás és egy nagy kerttel bíró családi ház adta lehetőségek jelentősen eltérők, ez pedig hatással van arra, mekkora és milyen karakterű állatot válasszon.

No, de nézzük milyen pro és kontra érvek szólnak a kutyák és a macskák mellett?

feket-fehér kölyökkutya nyújtózkodik

Kutyák - pro

Temérdek olyan előny, pozitívum van, ami a kutyák mellett szól. Mindet felsorolni lehetetlenség. A szeretet és a hűség talán a legfontosabbak számunkra.

Ám sokaknak fontos, hogy egy kutyát mindig rendszeresen sétáltatni kell, ezzel pedig a kutyatartás a fitt és egészséges élet felé vezető lépcső első foka. Ezután jöhetnek akár a közös kirándulások, a kocogás és a többi közös program, mely az egészséges élethez vezet.

És ne felejtsük el a játékot, mely mindig élénken, vidáman tartja a kutyát, és persze a gazdát is, aki sokszor mosolyodik el kedvence kajláskodásán. Márpedig a mosoly, a nevetés egészséges.

A kutyatartás napi rutint követel, így akinek kutyája van, tervezi az életét. Persze vannak olyan napok, amikor kicsit zűrösebb az időbeosztás, nem jut elég idő a sétára, a játékra, de egy kutya szeretete és hűsége ettől nem lesz kevesebb, sőt, ugyanúgy szereti a gazdát, és talán még nagyobb lelkesedéssel fogadja, amikor végre fáradtan hazatér.

apró francia bulldog hever

Kutyák - kontra

Mint mindennek, a kutyatartásnak is vannak árnyoldalai. Egy kutya mindig figyelmet követel, mellettük nehezen kivitelezhetők a magányos percek. Emellett egy eb tartása mindig nagyobb felelősséggel is jár. El kell takarítani utánuk az ürüléket, a kihullott szőrszálakat, felügyelni kell őket a séta során, és bizony, sok időt igényel egy kutya nevelése, szocializációja.

Anyagi áldozatokat is igényel a kutyatartás. Nem csak az alapvető felszerelések, de a rendszeres tápvásárlás, a játékok, és még temérdek dolog megvásárlása szükséges, ez pedig pénzbe kerül. Nincsenek ingyen az oltások, a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, az esetleges kezelések sem, beleértve az ivartalanítást is. Ezek a kutya egész életén át tartó költségek, melyekkel számolni kell.

Számolni kell azzal is, hogy a városi kutyatartás gyakorta jár együtt komplex viselkedési problémákkal, ezeket pedig kezelni kell. A kezelés módja legtöbb esetben a nevelés, tanítás, kiképzés és a szocializáció, melyek mindegyike időigényes feladat, esetenként pedig állatorvosi segítségre is szükség lehet. Ez pénzbe kerül.

pici kölyökmacska áll és néz

Macskák - pro

Nagyon sok embert tart macskát, egyrészt mert szereti ezeket a szőrös kis dorombolókat, másrészt pedig az állat függetlensége, és relatív olcsó tartási költésgei miatt. A költségkímélőbb tartás bizony akkor is igaz, ha a cica nem járhat ki a szabadba, ezért gondoskodni kell a számára alomról.

A macska függetlensége azt is jelenti, hogy hosszabb időre magára hagyható, és nem kell miatta aggódni. A száraz tápot akár előtte is lehet hagyni, hogy kiszolgálja magát, amennyiben nincs otthon a gazda etetési időben, sőt, ha napokra elutazi a család, könnyebb találni valakit, aki naponta egyszer ránéz, hogy az almot kicserélje, a tálkákat feltöltse.

A cica tartásának költségei is alacsonyabbak, még akkor is, ha az alomra költeni kell. Persze szükség van az alapvető felszerelésekre, a tápra, a játékokra, ahogy időnként az állatorvosra is költeni kell, de összességében mindez jóval alacsonyabb, mint egy kutya esetében.

Aki szeret utazni, és sokat megy vidékre, vagy akár külföldre, annak is jobb választás a cica, hiszen egyrészt könnyebb szállítani őket, másrészt a legtöbb szálláshely szívesen fogad cicákat.

Emellett pedig, ha a gazdi szeretne pihenni, kikapcsolni és heverni a kanapén, nem kell aggódnia, hogy megzavarják a nyugalmát. A cica csap odagömbölyödik mellé aludni egyet, ha pedig kap egy kis simogatást, boldogan dorombol. Egy cica sokszor bír nyugtató hatással a gazda számára.

két szürke kölyökmacska összebújva néz

Macskák - kontra

A macskák sem feltétlenül alkalmas háziállatok minden ember számára. Ha valaki szereti a nagyon aktív életet, nem a cica a legjobb választás. Az, hogy a macskákat nem kell sétáltani, nem lehet velük parkba menni, más gazdákkal ismerkedni, nem mindenki számára vonzó alternatíva. A macskák függetlnesége pedig azok számára, akik vágynak egy kis kedvességre, a hazatérésük feletti örömre, zavaró lehet.

Egy cica nem kitörő örömmel, ugrálással, puszival köszönti a hazatérő gazdát, hanem azzal fejezi ki örömét és szeretetét, hogy letesz elé egy legyilkolt egeret vagy madarat, mintegy ajándék gyanánt. Ez bizony nem mindenki számára jelent felhőtlen boldogságot, pedig a cica nagy szeretetéről tesz tanúbizonyságot, hogy átadja a zsákmányát.

A cicák esetében másféle költségekkel kell számolni, mint a kutyáknál. Bár alapesetben némileg olcsóbb a tartásuk, de kisebb vagyonokat lehet elkölteni nem csak a legkülönfélébb almokra és alomtálakra, de a kaparófákra, macskabútorokra is. Ráadásul az almot naponta többször is ki kell takarítani, hetente egyszer cserélni, és az alomtálat fertőtleníteni, hacsak nem járhat ki a macska. Az összes ápolási költség közül talán ez a legmagasabb, és az összes feladat közül ez az, amit a leginkább nem kedvelnek a gazdák.

Emellett a macskáért is felelősséggel tartozik a gazda. Persze amiatt nem kell aggódnia, hogy a séta során megharapna valakit, de gondolni kell a védett madarak és egyéb állatok biztonságára, hiszen a cica nagy vadász.

Nem könnyű a döntés, hogy ha választani kell, kutya vagy macska kell-e, hiszen mind a két faj egyformán szereti a gazdáját, pusztán csak másként tudja ezt kimutatni.

A döntés meghozatalát pedig egyértelműen befolyásolja az ember, a család életformája, habitusa, és természetesen a vágya is.

Ajánlott cikkek