Kutyabarát balkonok és teraszok

Nyáron, de már tavasszal és ősszel is, amíg jó az idő, az erkély, a terasz, a balkon plusz egy szoba lakáshoz, házhoz. Jó időben sok-sok kellemes percet tölt itt a család, és bizony, ebből a kutya sem maradhat ki. De hogyan tegye ezt a helyet minél kellemesebbé kedvence számára?

Készítsen kutyakertet

Egy kiskutyát megtanítani arra, hogy füvön vagy járdán végezze a dolgát, különösen nagy kihívást jelent, ha az ember emeletes házban vagy lakótelepen él. Ám van egy okos megoldás, mégpedig a kutyakertté alakított balkon. A napi séták és az aktív játék mellett a kutyabarát balkon kifejezetten jó hely a kiskutyának a stressz levezetésére, így kedve sem lesz a lakásban garázdálkodni. Ráadásul nem is kell sok minden. Elég egy védő kerítés, ha a balkon rácsai nem elég keskenyek. Érdemes gondoskodni a falak vízálló festéséről. A burkolatnak a legötletesebb az időjárásálló műfű, valamint pár mű- vagy kutyabarát növény. Akár egy kis kutyaház is kihelyezhető a balkonra, amennyiben van elég hely.

Egy kis rét

Sok kutya szereti a füvet rágcsálni. Megeshet, hogy a parkban elfogyasztott fű veszélyes vegyszerekkel van permetezve, esetleg műtrágyával, gyomirtó szerekkell és növényvédő szerekkel kezelve. Ezenkívül, bár a fű elvileg jót tesz a kutya emésztésének, nem túl tápláló. Ezzel szemben a különféle csírák egészséges alternatívát jelenthetnek, ezeket könnyen emészti az eb, ráadásul tele vannak egészséges és könnyen emészthető enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ültessen könnyen elérhető magasságú cserepeke finom, tápláló és egészséges növényzetet kedvencének!

hosszú szőrű tacskó ül a balkon füvezett részén

Dizájnos vizes edények

Egy szép balkonon vagy teraszon a csorba csupor nem éppen esztétikus, de valljuk be, a fém kutyatál sem igazán. Ráadásul minél kisebb az erkély, annál nagyobb az esély. hogy kilépve a gazdi felrúgja, a kutya pedig belelép. Próbálja meg nem csak védett, biztonságos, árnyékos helyre tenni a tálkát, de „álcázza” is, azaz tegye színes kaspóba – persze megfelelő méretűbe, hogy a kutya is elérje.

Kutyabarát bútorok

Ha gondoskodik arról, hogy a kutyának legyen kényelmes fekhelye, amin kinyújtózhat, miközben élvezi a napsütést, a meleget, a nyári friss levegőt, akkor még jobban fogja értékelni a balkon, terasz adta előnyöket. Éppen ezért megéri válogatósnak lenni, amikor erre a helyre keres neki ágyat.

Előfordulnak esős napok is, tehát fontos, hogy a kinti kutyaágynak olyan gépben mosható huzata legyen, amely amely tartós, és vízálló anyagból készül. Keressen olyan anyagokat, amelyek nem penészednek és nem lesznek azonnal a baktériumok melegágyai, ha nedvesség éri őket. Ne feledkezzen meg a kényelemről sem, azaz a választott ágy legyen szilárd és elég nagy ahhoz, hogy eb el tudjon nyúlni benne.

dizájnos, kutyabarát terasz, műfűvel, kutyaházzal

Biztonságos korlát

Nem minden erkély és terasz korlátja biztonságos a kisebb kutyák számára. Lehet, hogy nem fér át teljesen rajta a kölyök vagy a kistestű eb, de ha a fejét átnyomja a rácsok között, akkor is komoly sérüléseket szenvedhet. Tegyen borítást az erkély, balkon korlátjára, hogy így megelőzze a baleseteket.

Árnyékban, kényelmesen

Akárcsak az emberek, a kutyáknak is védelemre van szükségük a brutális nyári hőség és a tűző napsütés ellen. Ha a kutya szeret a hűvös csempepadlón nyújtózkodni, legyen erre lehetősége a teraszon is. A speciális, kutyának gyártott hűtőszőnyegek órákon át tartó enyhülést biztosítanak az éjszaka alatt lefagyasztott párnák segítségével.

Kutyamedence

A legtöbb kutya szereti a vizet. Ha van elég hely a teraszon, egy összecsukható medencével rendkívül egyszerűen létrehozhat egy helyet, ahol az eb a meleg napokon pancsolhat és hűsölhet.

kutyasarok a teraszon, műfűvel, medencével

Kutyavécé

Jó esetben egy nap legalább háromszor sétál egy kutya a gazdival, de vannak ebek, melyeknek ennél több alkalomra van szükségük. Jó ötlet lehet egy, a teraszon vagy erkélyen felállított kutyavécé, ahová bármikor, szabadon kimehet a kutya. Ma már széles körben elérhető a hidroponikusan termesztett, szennyeződéstől mentes fű, amely felszívja a vizeletet és természetes módon szabályozza a szagokat, de akár más anyaggal, vagy kutyapelenkával is megtölthető az e célra kialakított keret, bár rényszerűen ez utóbbiak kevésbé esztétikusak egy szép teraszon.

Képek forrása: pinterest

Ajánlott cikkek